MORE AND MORE

(Βίντεο) Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων και Πρόληψη

Τα αποτελέσματα στατιστικών ερευνών δείχνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά υφίσταται σεξουαλική κακοποίηση. Μιλάμε για κακοποίηση ανηλίκων που αφορά όχι μόνον σε παιδικές ηλικίες αλλά προεφήβους και εφήβους.

 

του Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος

 

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο για να αγνοηθεί.

Οι παιδόφιλοι που μπορεί να βρίσκονται μέσα σε οποιοδήποτε περιβάλλον του ανήλικου (σχολικό, αθλητικό, ακόμα και οικογενειακό) υπήρχαν, υπάρχουν και δυστυχώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον.

Ένα από τα  βασικότερα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: «τί μπορούμε να κάνουμε εμείς, σαν γονείς, για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας;».

Η απάντηση σ’ αυτό είναι μια: «ΠΡΟΛΗΨΗ»

Η Δρ. Κωνσταντίνα Κωστάκου (Αστυνόμος Β’-Ψυχολόγος, στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων – ΓΑΔΑ) μας προτείνει και μας εξηγεί πώς λειτουργούν κάποια μέτρα προστασίας που εμείς οι ίδιοι μπορούμε να εφαρμόσουμε και τα οποία είναι αποδεδειγμένο ότι έχουν αποτέλεσμα.

 

Δείτε το Β’ μέρος της Βιντεο-Συνέντευξης…

 

Δείτε το Α’ μέρος της Βίντεο-Συνέντευξης με την Δρ. Κωνσταντίνα Κωστάκου… Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων (Παιδιά – Προέφηβοι – Έφηβοι)


«Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση είναι η ισχυρότερη Πρόληψη»…

Η κυρία Κωστάκου, τόνισε πως: «Ο Νο1 προληπτικός παράγοντας για την σεξουαλική κακοποίηση είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση!

Που σημαίνει ότι είναι η απλή εκπαίδευση του παιδιού μας, στο ποια είναι τα ευαίσθητα σημεία του σώματός του και σε τι χρησιμεύουν.

Πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι τα σημεία που καλύπτουμε με το μαγιό, είναι τα πιο σημαντικά. Υπάρχει ο νόμος του εσωρούχου. Είναι σημεία τα οποία θα πρέπει να φροντίζουμε  και να περιποιούμαστε. Χαρακτηριστικά λέω στα κορίτσια ότι το κάτω σημείο είναι εκείνο απ’όπου έρχεται η ζωή και το πάνω (το στήθος) όταν θα γίνετε μητέρες, διατηρεί την ζωή με τον θηλασμό».

Η ψυχολόγος προτρέπει  τους γονείς να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στο να μην αγγίξουν τα σημεία αυτά άλλοι άνθρωποι, διότι αυτά δεν είναι καλά αγγίγματα… «Είναι επίσης πολύ σημαντικό να δείξουμε στα παιδιά μας να φροντίζουν αυτά τα σημεία, έτσι ώστε να αυτονομηθούν τα παιδιά, να τα φροντίζουν μόνα τους, οπότε εφόσον οι γονείς μας έχουν πάψει πλέον να μας φροντίζουν σε αυτά τα σημεία, δεν έχει κανένας άλλος το δικαίωμα εκτός από τον εαυτό μας, να μας αγγίζει εκεί».

Η Ιδιωτικότητα είναι ο Σεβασμός και η Δωροδοκία ο Ξεπεσμός…

Η υπαστυνόμος συνέχισε λέγοντας πως: «Το ίδιο ισχύει με τον σεβασμό της ιδιωτικότητας, όταν π.χ. πηγαίνω στο μπάνιο, κλείνω διακριτικά την πόρτα για να καταλάβει το παιδί ότι είναι η στιγμή που πρέπει να μείνουμε μόνοι μας. Όπως το ίδιο κάνω κι όταν το παιδί είναι στο μπάνιο. Με αυτόν τον τρόπο το εκπαιδεύω. Γιατί μεθαύριο που θα είναι στις τουαλέτες του σχολείου του, θα τραβήξει την πόρτα και δεν θα αφήσει κανέναν άλλο να μπει» ανέφερε μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει: «Πολύ σημαντικό είναι και το κομμάτι της δωροδοκίας, το οποίο άθελά μας προτρέπουμε οι ίδιοι να κάνει το παιδί: π.χ. έρχεται κάποιος στο σπίτι, συγγενής ή ένας οικογενειακός φίλος και φέρνει ένα δώρο στο παιδί. Όταν εμείς του λέμε να δώσει ένα φιλί ή μια αγκαλιά, (θέλει ή δεν θέλει το ίδιο),   αυτόματα του έχουμε περάσει στο υποσυνείδητο ότι αυτός είναι ο τρόπος να ικανοποιήσω κάποιον ο οποίος μου προσφέρει κάτι.

Καταλαβαίνουμε ότι αυτός ο τρόπος σκέψης γίνεται επικίνδυνος για το παιδί, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδόφιλων λειτουργεί δωροδοκώντας ένα παιδί  π.χ. με ένα πατατάκι, χρήματα, αγορά ενός προϊόντος που δεν μπορούν να του πάρουν οι γονείς του, κι η επιβράβευση αυτού είναι το άγγιγμα.

Σεβόμαστε το σώμα κάθε παιδιού, και το πότε θέλει εκείνο να το δώσει κάπου. Πότε εκείνο θα θελήσει να το αγκαλιάσει η γιαγιά και ο παππούς, ο θείος και η θεία, ο δάσκαλος, ο προπονητής ή και οποιοσδήποτε άλλος».

Ο παιδόφιλος μπορεί να περιτριγυρίζει έως και 2 χρόνια την «λεία» του…

Εμβρόντητους μας άφησε η ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. λέγοντάς μας πως ένας παιδόφιλος μπορεί να κινείται γύρω από το στόχο του έως και 2 χρόνια, μέχρι να βρει την  κατάλληλη στιγμή να δράσει: «Προσαρμόζουμε ένα πρόγραμμα φροντίδας και εκπαίδευσης στα παιδιά μας ώστε να μην αφήνουμε χρόνο και χώρο που να είναι μόνα τους. Ο μέσος παιδόφιλος χρειάζεται χώρο και χρόνο να κινηθεί, εφόσον το παιδί τον έχει πρώτα εμπιστευτεί.

Ο μέσος παιδόφιλος μπορεί να κάνει ακόμη και 2 χρόνια grooming (περιποίηση, φροντίδα) ενός παιδιού ώστε να επιχειρήσει μια κίνηση για να το αγγίξει. Αυτά τα 2 χρόνια είναι ο χώρος και ο χρόνος που έχω επιτρέψει εγώ να βρίσκεται αυτός ο άνθρωπος δίπλα στο παιδί μου», ενώ εξήγησε:

«Να το πούμε πιο απλά, όταν ένας γονέας αργεί συστηματικά να παραλάβει το παιδί του από κάποια δραστηριότητα, τότε αυτομάτως το παιδί γίνεται ο πρώτος στόχος για να κερδίσει το χρόνο ο παιδόφιλος μαζί του».

Η Επικοινωνία με το παιδί μας…

«Είναι σπουδαίο πράγμα η επικοινωνία με τα παιδιά μας και η διαθεσιμότητά μας… “είμαι εδώ για να μου μιλήσεις για οτιδήποτε“. Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να πάρουν το χρόνο τους και να έρθουν να μας μιλήσουν για ό,τι τους απασχολεί όταν δεν τα κρίνουμε, όταν τα ακούμε ακόμη και για τα ασήμαντα πράγματα που μας λένε.

Όταν τους δίνουμε προσοχή και δεν τα κρίνουμε, τότε θα έρθουν να μας μιλήσουν και για ένα σημαντικό πρόβλημα. Κι αν έρθουν να μας μιλήσουν για ένα τόσο προβληματικό συμβάν όπως είναι η παραβίαση της γενετήσιας αξιοπρέπιάς τους, είναι σημαντικό να το διαχειριστούμε με απόλυτη ψυχραιμία.

Να μη ζορίσουμε το παιδί, να μην το ντροπιάσουμε και να μην το ενοχοποιήσουμε  μέσα από μια δική μας υπερβολική αντίδραση και το κάνουμε να κειδώσει!».

Τέλος η κ. Κωστάκου ενθαρρύνει τους γονείς στο να χρησιμοποιήσουν το βίντεο της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε», από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Συντονίστρια για την Ελλάδα είναι η ευρωβουλευτής κ. Έλενα Ράπτη. www.enastapente.gr

«Είναι πολύ βοηθητικό, να το χρησιμοποιήσουν οι γονείς, κυρίως μικρότερων παιδιών. Έχει τίτλο: «Το μυστικό της Νίκης». Υπάρχει παντού στο ιντερνέτ και δείχνει πώς ο παιδόφιλος μπορεί να πλησιάσει το παιδί μας και πώς εμείς θα διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση. Είναι εξαιρετικό και τα παιδιά μπορούν να το παρακολουθήσουν πολύ ευχάριστα».    

 

Δείτε ακόμη το Α’ μέρος της Βίντεο-Συνέντευξης με την Δρ. Κωνσταντίνα Κωστάκου…

Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων (Παιδιά – Προέφηβοι – Έφηβοι)

 

Ο nevronas.gr ευχαριστεί ολόθερμα την Γ.Α.Δ.Α.,  το τμήμα προστασίας ανηλίκων και ιδιαίτερα την Δρ. Κωνσταντίνα Κωστάκου (Αστυνόμο Β’- Ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ.) για την παραχώρηση της συνέντευξης.

 

Γράφει: ο Νικόλας Τζαβάρας – Δημοσιογράφος

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *