ΑΡΘΡΑ

Sensory Friendly Προβολές… Όταν ένα ταξίδι ξεκινά!

Όταν ξεκινά ένα ταξίδι, η πυξίδα πρέπει να σε οδηγεί με ακρίβεια στον προορισμό σου…

 

 

Tο TheHappyArt ξεκίνησε το δικό του ταξίδι, και η πυξίδα έδειχνε έναν προορισμό. Την κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρία. Έναν προορισμό με πολλές ενδιάμεσες στάσεις…

Πολλές οι ιδέες και οι προκλήσεις. Μεγάλη η αναζήτηση και η έρευνα. Ώσπου γεννήθηκε μια μικρή ιδέα, η οποία με την βοήθεια άνθρώπων που την πίστεψαν, έγινε πραγματικότητα.

Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε η ιδέα για την πραγματοποίηση των Sensory Friendly Προβολών… στον κινηματογράφο!

Μετά από μήνες προσπαθειών και διεργασιών, είχε περάσει κιόλας ένας χρόνος από την πρώτη προβολή, τον Μάϊο του 2016.

Είμασταν πια στο 2018, σε μια ακόμη προβολή.

Η αγωνία ήταν παρούσα, όπως άλλωστε και η χαρά. Κάθε προβολή είναι, για την ομάδα του TheHappyArt, μία γιορτή στην οποία περιμένουμε τους φίλους μας, όλους εσάς.

Ήδη, στο φουαγιέ του κινηματογράφου περίμενε μια οικογένεια. Συστηθήκαμε. Οι γονείς, προτού ακόμη μπούν στην αίθουσα προβολής, είχαν κατακλυστεί από συναισθήματα ανακούφισης και ικανοποίησης. Γινόταν κάτι και αυτό το «κάτι» αφορούσε την δική τους οικογένεια, το δικό τους ξεχωριστό παιδί.

Πλησιάζοντας προς την ώρα της προβολής, η αίθουσα δειλά γέμιζε από οικογένειες και φίλους, παιδιά, νέους και χαρούμενες φωνές.

 

village sensory friendly provoles

 

village sensory friendly provoles

 

Άλλοι σφιγμένοι, άλλοι πιο άνετοι. Θα πήγαιναν όλα καλά; Θα το ευχαριστιόντουσαν όλοι; Θα ανταποκρινόταν η προβολή στις προσδοκίες και τις επιθυμίες τους;

Η προβολή άρχισε και μαζί της οι πρώτες χαρούμενες αντιδράσεις. Γέλια, φωνές, ενθουσιασμός. Μάλιστα, κάποιοι από τους μικρούς εξερευνητές είχαν κατέβει ως την οθόνη, με σκοπό να την αγγίξουν. Και φυσικά, μπορούσαν να το κάνουν. Κανείς δεν έδειξε να ενοχλείται. Αντιθέτως, όλοι απολάμβαναν την ιδιαίτερη αυτή ελευθερία.

Η ώρα κυλούσε πολύ ήρεμα και ευχάριστα. Η ταινία έφτασε στο τέλος της. Η οθόνη έσβησε, τα φώτα άναψαν λίγο περισσότερο. Οι θεατές ένας – ένας άρχισαν να σηκώνονται από τις θέσεις τους. Φαινόντουσαν ικανοποιημένοι και ήταν πολύ χαμογελαστοί, δίνοντας έτσι απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματά μας. Κάποιοι ήρθαν κοντά μας και μιλήσαμε.

Η εμπειρία, όπως είπαν, ήταν μοναδική. Για κάποιους γονείς, ήταν η πρώτη φορά που το παιδί τους συμμετείχε σε δραστηριότητα εκτός σχολείου. Κάποιοι άλλοι, πρώτη φορά πέρασαν τόσο ξεγνοιαστο Σάββατο, με την οικογένεια, εκτός σπιτιού.

Μας ευχαρίστησαν.

Και εμείς τους ευχαριστούμε.

Σας ευχαριστούμε όλους για την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας.

Ένα ταξίδι τελείωσε, απλά και μόνο για να δώσει την σκυτάλη στο επόμενο που θα ακολουθήσει.

Θα τα πούμε στην επόμενη Αισθητηριακά Φιλική κινηματογραφική προβολή…! 

 

Διαβάστε την Συνέντευξη της ομάδας του TheHappyArt
5 λεπτά… για τις Sensory Friendly Προβολές

 

Γράφει: η Μαρία Καρακασίδου (Ιδρυτικό μέλος της ομάδας TheHappyArt)

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *