ΑΡΘΡΑ

Για,”έξυπνα”, υγιείς ανθρώπους…Καλύτερη Σεξουαλική Ζωή και όχι μόνο…με Ασκήσεις Kegel

Οι ασκήσεις Kegel έχουν θεωρηθεί, από καιρό, σημαντικές για τις γυναίκες. Επειδή αυξάνουν τον τόνο των μυών του πυελικού εδάφους (όλη τη περιοχή κάτω από τη λεκάνη, ανάμεσα στα πόδια) που υποστηρίζουν τη μήτρα, οι Ιατροί ενθαρρύνουν τις γυναίκες να τις κάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και σε όλη τη ζωή τους. Αν γίνονται για λίγα λεπτά την ημέρα, οι ασκήσεις Kegel μπορούν να διευκολύνουν τον τοκετό, την πρόληψη της ακράτειας, ακόμα και να βελτιώσουν τη σεξουαλική ζωή.

 

του Στέλιου Κολομβούνη – Φυσικοθεραπευτής

 

Βέβαια, οι ασκήσεις Kegel δεν είναι μόνο για τις γυναίκες πια. Όπως σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει, οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην θεραπεία της ακράτειας και στη σεξουαλική δυσλειτουργία και στους άνδρες οι οποίοι έχουν το ίδιο δίκτυο μυών στο πυελικό έδαφος, όπως και οι γυναίκες. Είναι μύες που υποστηρίζουν την πλάτη, την κοιλιά, την ουροδόχο κύστη, τον προστάτη και το έντερο και βοηθούν στην ακράτεια κοπράνων και ούρων. Στους άνδρες περιβάλλουν τη βάση του πέους. Ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της στύσης, του οργασμού και της εκσπερμάτισης και είναι υπεύθυνοι για την αύξηση της ροής του αίματος στο πέος.

Οι μύες αυτοί χαλαρώνουν με το καιρό και στα δύο φύλα.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις Kegel μπορούν να είναι χρήσιμες για τους άνδρες, ενάντια σε μία από τις πιο κοινές σεξουαλικές διαταραχές, την πρόωρη εκσπερμάτιση. Επίσης κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία. Επιπλέον, οι ασκήσεις αυτές δείχνουν ότι λειτουργούν θετικά και στην αποκατάσταση από προστατεκτομή.

Βέβαια, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι άντρες ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία, όπως η παχυσαρκία και η διατροφή, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Παράγοντες που έχουν επιπτώσεις στη ροή του αίματος στη περιοχή. Οπότε, οι ασκήσεις από μόνες τους μπορεί να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα.

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον Ιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε άσκηση. Όπως, επίσης, να ζητήσετε τη βοήθεια Φυσικοθεραπευτή, πριν ξεκινήσετε το οτιδήποτε, για να μάθετε να τις κάνετε σωστά.

Πολύ περιληπτικά… πώς γίνονται οι ασκήσεις Kegel:

  • Βρείτε τους σωστούς μύες.

Για τον προσδιορισμό των μυών του πυελικού σας εδάφους, προσπαθήστε να σταματήσετε την ούρησή σας μία φορά. Αν πετύχει, έχετε βρει τους σωστούς μύες. Μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις σε οποιαδήποτε θέση, αλλά καλύτερα να ξεκινήσετε σε ξαπλωτή θέση, στο πλάι.

  • Τελειοποιήστε την τεχνική σας.

Σφίξτε τους μύες του πυελικού εδάφους σας, κρατήστε τη σύσπαση για πέντε δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε για πέντε δευτερόλεπτα. Δοκιμάστε τέσσερις ή πέντε φορές στη σειρά. Προοδευτικά, δουλέψτε μέχρι να φτάσετε στο σημείο να κάνετε σύσπαση για 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά και μετά χαλάρωση για 10 δευτερόλεπτα_ για 10 επαναλήψεις.

  • Για καλύτερα αποτελέσματα, επικεντρωθείτε μόνο σε αυτούς τους μύες.

Προσέξτε να μην κάνετε σύσφιξη στους μύες στην κοιλιά, τους μηρούς ή τους γλουτούς σας. Αποφύγετε να κρατάτε την αναπνοή σας. Αντ ‘αυτού, αναπνέετε ελεύθερα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Επαναλάβετε τρεις φορές την ημέρα. Στόχος είναι τουλάχιστον τρία σετ, των 10 επαναλήψεων, την ημέρα.

  • Σε πιο δύσκολο επίπεδο, κάντε την ίδια άσκηση όρθιος/α.

 

Γράφει: ο Στέλιος Κολομβούνης – Φυσικοθεραπευτής

 

Πηγές:

http://well.blogs.nytimes.com/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *