Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Άμεση ανέγερση νέου Eιδικού Σχολείου στην Θεσσαλονίκη ζητούν οι γονείς

    August 7, 2026

    Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

    August 6, 2026

    Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

    August 6, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Featured

      REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

      August 5, 2026
      Recent

      REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

      August 5, 2026

      Το camp τελειώνει τον Ιούλιο, η ζωή συνεχίζεται τον Αύγουστο

      August 3, 2026

      Για ένα σώμα καλοκαιριού

      August 3, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Άμεση ανέγερση νέου Eιδικού Σχολείου στην Θεσσαλονίκη ζητούν οι γονείς

      August 7, 2026

      Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

      August 6, 2026

      Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

      August 6, 2026

      Μη λεκτικό αυτιστικό αγόρι βρέθηκε νεκρό μέρες μετά από την εξαφάνιση του από Κέντρο Ημέρας στον Καναδά (Βίντεο)

      August 4, 2026

      Νέα Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Ηλιούπολη

      August 4, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    Home » Προτεραιοποίηση εμβολιασμού των ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος και Νοητική Υστέρηση
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Προτεραιοποίηση εμβολιασμού των ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος και Νοητική Υστέρηση

    March 22, 20214 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ακολουθεί η επιστολή που στάλθηκε από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» στον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κο. Θεμιστοκλέους Μάριο και στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κο Πρεζεράκο Παναγιώτη.

     

    22/3/2021

    Διεκδικούμε την ένταξη των ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος και Νοητική Υστέρηση στην προτεραιοποίηση για εμβολιασμό.

    Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

    Στη φάση αυτή της πανδημίας του κορονοϊού κατά την οποία εξελίσσεται ο εμβολιασμός των ομάδων προτεραιότητας και επίκειται αυτός των ευάλωτων ομάδων συνδεόμενων με υποκείμενα νοσήματα, σκεφτόμαστε ότι είναι σημαντικό να αναδειχθεί η ανάγκη ένταξης των ατόμων με αναπηρία λόγω αυτισμού (Δ.Α.Φ.) στις ομάδες χρονίως πασχόντων που προτεραιοποιούνται στον εθνικό εμβολιασμό κατά του ιού.

    Μέχρι στιγμής, τα άτομα με Δ.Α.Φ. δεν συγκαταλέγονται με σαφήνεια στις ευάλωτες ομάδες προτεραιότητας για εμβολιασμό. Παρότι δεν έχει επαρκώς τεκμηριωθεί η ευαλωτότητά τους ειδικά για τον Covid-19, από άποψη αυξημένου κινδύνου για βαρεία νόσηση, ανάγκη νοσηλείας ή διασωλήνωσης ή θανάτου, είναι γνωστό ότι τα άτομα με Δ.Α.Φ. έχουν προσδόκιμο επιβίωσης σημαντικά χαμηλότερο από το προσδόκιμο του πληθυσμού τυπικής ανάπτυξης. Το δεδομένο αυτό αποδίδεται κυρίως στη δυσκολία χρήσης και πρόσβασης στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, όσον αφορά στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Οι περιορισμοί ως προς τη χρήση και την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας σχετίζονται, αφενός, με τις δυσκολίες που παρουσιάζουν τα ίδια τα άτομα με Δ.Α.Φ. και αφετέρου, με τη δυσκολία των υπηρεσιών υγείας να τους παρέχουν φροντίδα ισότιμη αυτής που προσφέρεται στον πληθυσμό τυπικής ανάπτυξης, λόγω έλλειψης προσαρμογής των υπηρεσιών στις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με Δ.Α.Φ.

    Άποψη μας είναι ότι προκειμένου περί της ένταξης στις χρόνιες παθήσεις που εντάσσονται στις ομάδες προτεραιότητας για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα παρακάτω:

    • Ο αυτισμός είναι μία χρόνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που αφορά τουλάχιστον στο 1- 1,5% του πληθυσμού, διεθνώς και στην Ελλάδα.
    • Η συνοσηρότητα με νοητική υστέρηση και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος που συχνά παρατηρείται σε άτομα με αναπηρία λόγω Δ.Α.Φ.
    • Τα άτομα με αναπηρία λόγω Δ.Α.Φ. δυσκολεύονται ή αδυνατούν να εκφράσουν την ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων της λοίμωξης από Covid19, με συνέπεια την καθυστέρηση της έγκαιρης ανίχνευσης, διάγνωσης και εφαρμογής των μέτρων ιχνηλάτησης επαφών και απομόνωσης, ώστε να περιορισθεί η διασπορά.
    • Η απομόνωση τους, όντας είτε επαφή κρούσματος είτε έχοντας την ιδιότητα του κρούσματος τα ίδια, είναι δυσχερής και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη. Το αντίστοιχο ισχύει και για τη διενέργεια της διαγνωστικής διαδικασίας.
    • Αντίστοιχα δυσχερής ή αδύνατη είναι και η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας ή η τήρηση των αποστάσεων.
    • Με βάση τα προαναφερόμενα στα 3-5, τα άτομα με αναπηρία λόγω Δ.Α.Φ. είναι αυξημένου κινδύνου για μόλυνση από τον ιό, ιδιαίτερα στις συνθήκες αυξημένης διασποράς, όπως αυτές των τελευταίων μηνών. Για τους ίδιους λόγους, είναι αυξημένη η πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό, εφόσον μολυνθούν και να συμβάλλουν στην περαιτέρω διασπορά του στοοικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον, πχ εκπαιδευτικό ή θεραπευτικό, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
    • Τέλος, σε περίπτωση νόσησης, η φροντίδα στο σπίτι είναι ιδιαίτερα απαιτητική λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζουν και θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης και τα λοιπά μέλη της οικογένειας. Αν, δε, χρειαστεί νοσηλεία, ισχύουν οι σοβαροί περιορισμοί που προαναφέρθηκαν, ως προς την προσβασιμότητα, τη χρήση και την προσαρμογή τωνυπηρεσιών.

    Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθορισθούν οι τρόποι με τους οποίους θα ενημερωθούν και θα προσεγγισθούν τα άτομα με Δ.Α.Φ. καθώς και το πώς θα ενταχθούν στους εμβολιαστικούς καταλόγους, ιδιαίτερα όταν δεν εντάσσονται σε κανένα πλαίσιο φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπως συχνά συμβαίνει με τους ενήλικες, ή δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

    Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να προταχθεί η ανάγκη ένταξης των ατόμων με αναπηρία λόγω Δ.Α.Φ. στις ομάδες χρόνιων νοσημάτων για εμβολιασμό κατά προτεραιότητα, όπως και των φροντιστών τους.

    Με εκτίμηση,
    Π.Σιδηροφάγη
    Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

    Στο Κέντρο Παιδιού και Εφήβου (www.kpechios.gr) πιστεύουμε ότι θα χρειαζόταν όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την ένταξη των ατόμων με ΔΑΦ και Ν.Υ. στην προτεραιοποίηση για εμβολιασμό, μαζί με τα άτομα με νοσήματα υψηλού κινδύνου, ώστε να εμβολιαστούν όσα άτομα με ΔΑΦ και Ν.Υ., άνω των 18 ετών, και οι φροντιστές τους, επιθυμούν, το συντομότερο δυνατό. Αντίστοιχες επιστολές στάλθηκαν στο Ελληνικό Επιστημονικό Δίκτυο για τις Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, στην Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας “ΑΡΓΩ”, στο δίκτυο παρόχων υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία “Το ΔΙΚΤΥΟ” και στο Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας για παιδιά εφήβους και οικογένειες.

     

    Διαβάστε ακόμη…

    Προαιρετικός Εμβολιασμός ατόμων με Αυτισμό και Νοητική Υστέρηση

     

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΚαλό ταξίδι Βαγγέλη…
    Next Article Live “Μιλάμε για το Nevronas FESTival”

    Δειτε και αυτα

    Άμεση ανέγερση νέου Eιδικού Σχολείου στην Θεσσαλονίκη ζητούν οι γονείς

    August 7, 2026

    Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

    August 6, 2026

    Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

    August 6, 2026

    Μη λεκτικό αυτιστικό αγόρι βρέθηκε νεκρό μέρες μετά από την εξαφάνιση του από Κέντρο Ημέρας στον Καναδά (Βίντεο)

    August 4, 2026

    Νέα Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Ηλιούπολη

    August 4, 2026

    «Λογοθεραπεία Δια Βίου: Από τη Βρεφική στη Τρίτη Ηλικία» 5o Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας

    August 3, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Άμεση ανέγερση νέου Eιδικού Σχολείου στην Θεσσαλονίκη ζητούν οι γονείς

    August 7, 2026

    Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

    August 6, 2026

    Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

    August 6, 2026

    REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

    August 5, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Το camp τελειώνει τον Ιούλιο, η ζωή συνεχίζεται τον Αύγουστο

    August 3, 2026

    Μεγαλώνουμε τον κόσμο για να ανήκουν οι άνθρωποι ή μικραίνουμε τους ανθρώπους για να χωρέσουν…

    Για ένα σώμα καλοκαιριού

    August 3, 2026

    Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙΝ: Νευροδιαφορετικότητα, η Βία της Ομοιομορφίας και το Δικαίωμα στην Ύπαρξη

    August 1, 2026

    Η συμπερίληψη δεν είναι διακόσμηση – είναι σύγκρουση με την πραγματικότητα

    July 31, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Άμεση ανέγερση νέου Eιδικού Σχολείου στην Θεσσαλονίκη ζητούν οι γονείς

    August 7, 2026

    Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

    August 6, 2026

    Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

    August 6, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
    • Shop
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.