ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παραπληγικός Αναβάτης γράφει ιστορία σε αγώνες Motocross

Ο Ντάριους Γκλόβερ (Darius Glover) είναι ένας παραπληγικός αναβάτης  σε αγώνες μοτοσυκλέτας ανώμαλου εδάφους (Motocross), ο οποίος γράφει την δική του ιστορία. Οδηγεί τη μοτοσυκλέτα του στα χώματα… χωρίς να χρησιμοποιεί τα πόδια του.

 

“Δεν πίστευα ότι θα μπορέσω να οδηγήσω τη μηχανή μου ξανά… και όχι μόνο αυτό, αλλά να καταφέρω να ανταγωνιστώ τους άλλους αναβάτες σε αγώνες motorcross ιδιαιτέρως στο επίπεδο που ανταγωνίζομαι τώρα, είναι τρελό”, λέει ο εικοσιτετράχρονος Γκλόβερ (Glover).

 

Ο Γκλόβερ είναι ο πρώτος παραπληγικός αναβάτης Motocross…

 

“Το άθλημα αυτό με γεμίζει. Με κάνει ευτυχισμένο. Λατρεύω να οδηγώ τη μηχανή στα χώματα.”

Καθώς αγωνίζεται με τους ανταγωνιστές του, ο Γκλόβερ (Glover) πρέπει να αντισταθμίσει το γεγονός ότι είναι παράλυτος από τη μέση και κάτω.

“Έχουν μεγάλο πλεονέκτημα επειδή μπορούνε να χρησιμοποιήσουν τα πόδια τους για τη διατήρηση της ισορροπίας τους.”  Όταν βρίσκεσαι σε στροφή, βγάζεις το πόδι σου. Όσο για μένα, έπρεπε να ξαναμάθω να καβαλώ τη μηχανή μου” λέει. “Ο τρόπος που καβαλώ τη μηχανή μου είναι διαφορετικός από κάθε άλλο αναβάτη επειδή αυτοί έχουν την ικανότητα να σηκωθούν και να ξανανέβουν στη μηχανή τους σε περίπτωση που πέσουν, να ανασηκώνουν το σώμα τους όταν κάνουν ένα άλμα και να βγάλουν το πόδι τους για τη διατήρηση της ισορροπίας τους. Είναι τελείως διαφορετικό για μένα. Έχω βρεί το τρόπο να τα καταφέρνω χωρίς να χρησιμοποιώ τα πόδια μου.”

Σε ηλικία 15 χρονών ο Γκλόβερ (Glover), είχε ένα φριχτό δυστύχημα, με την μηχανή του, που τον καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα για το υπόλοιπο της ζωής του.

“Πήγα να κάνω ένα γωνιακό άλμα σε βρεγμένο έδαφος, δεν το ήξερα αυτό, γεγονός που μου έκοψε τη φόρα για το άλμα που δεν κατάφερα να κάνω, αναποδογύρισα από το τιμόνι και η μηχανή με ακολούθησε μέχρι την πτώση,” λέει ο Γκλόβερ (Glover). “Θυμάμαι να κατρακυλώ στο έδαφος και να προσπαθώ να σηκωθώ, αλλά τα πόδια μου δεν ανταποκρίνονταν. Αισθάνθηκα σαν να πήρε η πλάτη μου φωτιά και τότε κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά.”

Υπέφερε από σοβαρά τραύματα, συμπεριλαμβανομένου τη σπασμένη του πλάτη, λαιμό και λεκάνη.

“Παρά λίγο να με σκοτώσει, αλλά είμαι ακόμα εδώ. Ο Θεός με έφερε σε αυτή τη θέση για κάποιον λόγο, φαίνεται δεν ήταν ακόμα η ώρα μου.” λέει ο Γκλόβερ (Glover).

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα παρατούσαν το άθλημα, αλλά έχει διδαχθεί ποτέ να μη το βάζει κάτω.

 

Darius Glover

 

Καθηλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου για ένα χρόνο, ο Γλόβερ (Glover) οραματιζόταν το μέλλον του στο Motocross. Πλέον οδηγεί μηχανή ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες του…

 

Προστατευτικά, σε κάθε πλευρά της μηχανής, έχουν προστεθεί για να προστατευθούν τα πόδια του σε περίπτωση πτώσης, το πίσω φρένο έχει επανατοποθετηθεί στην αριστερή μεριά του τιμονιού και ο συμπλέκτης είναι ένας μικρότερος μοχλός που βρίσκεται πίσω από το πίσω φρένο. Επίσης, ο Γλόβερ (Glover) φοράει ζώνη για να παραμείνει καθισμένος στη μηχανή και για την πρόσδεση των ποδιών του χρησιμοποιεί ιμάντες πρόσδεσης με καστάνια.

 

Image result for Darius Glover

 

Η οικογένεια του Γκλόβερ (Glover) τον βοηθάει στην προετοιμασία για τους αγώνες. Η μητέρα του, η κυρία Σίνθια, τον καμαρώνει κυρίως για τη θετική στάση ζωής ,παρά για τα κατορθώματά του στους αγώνες.

“Είμαι σίγουρη πως αν δεν είχε τραυματιστεί δεν θα είχε αυτή τη θετική στάση για τη ζωή. Με έχει παρηγορήσει πολύ, ξέρετε, και μόνο να δείτε το τι περνάει αυτό το παιδί. Πλέον δεν παραπονιέμαι.” λέει η μητέρα του.

Ο Γκλόβερ (Glover) ελπίζει πως η επιθυμία του να κερδίσει τον εθνικό τίτλο και η θετική του στάση ζωής θα εμπνεύσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Τώρα που έχω ζήσει αυτή την κατάσταση και είχα τη δυνατότητα να βοηθήσω άλλους ανθρώπους ή να δω ανθρώπους να πραγματοποιούν τα όνειρά τους, ξέρετε, απλά επειδή ζω το δικό μου όνειρο πράγμα που με κάνει χαρούμενο και το γεγονός ότι πραγματοποιώ αυτό το όνειρο είναι μεγάλη ευτυχία“, λέει ο Γκλόβερ (Glover).

 

Ο Γκλόβερ (Glover) δεν κάνει τη διαφορά μόνο στους αγώνες. Έχει ιδρύσει ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που λέγεται “Ζω και Μαθαίνω” (Live and Learn) όπου παρακινεί τον κόσμο με τις ομιλίες του σε σχολεία και με επισκέψεις σε νοσοκομεία, δίνοντας ελπίδα στους ασθενείς με αναπηρία.

 

Δείτε το Βίντεο…
 


Μετάφραση: Εμμανουέλα Σκαλίδη – Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας

Επιμέλεια: Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής

Πηγή: http://www.cbsnews.com/news/paraplegic-motocross-rider-darius-glover-racing-history

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!