ΑΡΘΡΑ

ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΤΗΝΟΣ!!!

Πολλές φορές είναι αυτές που ο άνθρωπος γίνεται κτήνος.

Με αφορμή την καταγγελία της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, Η ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ θα θίξει το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης ή -πολύ χειρότερα- του σεξουαλικού βιασμού και μάλιστα στην πιο… εμετική εκδοχή του, όταν δηλαδή, το θύμα αυτής της απαίσιας πράξης είναι ΑμεΑ.

 

του Θωμά Χαφή – Δημοσιογράφος ΑμεΑ

 

Τα περιστατικά που αναφέρονται σε σεξουαλική κακοποίηση με θύματα άτομα με αναπηρία, είναι πολλά. Κι αν προσέξατε, χρησιμοποιώ τον όρο “κακοποίηση” κι όχι “παρενόχληση”, γιατί, πολύ απλά, σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, παρενόχληση δεν υπάρχει.

Σε άτομα με κινητική ή νοητική αναπηρία, κάθε ενέργεια που προξενείται σε βάρος τους, είναι κακοποίηση.

Γιατί, σας ερωτώ: «Ποια βαρύτητα θα έχει η συγκατάθεση ενός ατόμου με νοητική υστέρηση σε μια σεξουαλική επαφή;».

Τα άτομα με αναπηρία -και, ειδικά, οι γυναίκες- είναι τα πρώτα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Δράστες είναι, συνήθως, άτομα από το κοντινό κοινωνικό, ακόμα και συγγενικό περιβάλλον τους. Θυμάστε, πιστεύω, την περίπτωση που η μάνα εξέδιδε την ανάπηρη κόρη της. Και, στο δικαστήριο είπε ότι έπρεπε κι αυτή (η κόρη) να συνεισφέρει στην οικογένεια!!!

Ο οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί τη θέση του για να παρενοχλήσει ή να κακοποιήσει σεξουαλικά ένα άλλο άτομο είναι καταδικαστέος.

Όταν όμως το θύμα είναι άτομο με αναπηρία, τότε ο θύτης δεν είναι μόνο καταδικαστέος, αλλά και κατάπτυστος!

Μέσα από την ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ, προτρέπω το nevronas.gr (μέσα από όλα τα κανάλια επικοινωνίας που διαθέτει: το site, την ραδιοφωνική εκπομπή Open Mind, την live Zoom εκπομπή Open your Mind, το NevronasTV) να δημοσιοποιεί άμεσα και να καταγγέλλει οποιαδήποτε περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά ΑμεΑ και όχι μόνον.

Γιατί μόνο με τη δημοσιοποίηση τέτοιων απαίσιων πράξεων θα πάψει ο άνθρωπος να είναι το πιο άγριο κτήνος.

Διαβάστε και άλλα κείμενα από την ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ…

 

Γράφει: ο Θωμάς Χαφής – Δημοσιογράφος ΑμεΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *