NEVRONAS LOVES

«Οι Άγγελοι της Χαράς»… κατεβαίνουν και πάλι στη γη!

Πέρασε καιρός από τότε που είδα για τελευταία φορά τη Δήμητρα. Αποχαιρετώντας την τότε, της είπα: «Όταν ξαναβρεθείτε σε νοσοκομείο με την ομάδα, παρακαλώ ενημέρωσέ με, θα ήθελα πολύ να είμαι κοντά σας».

της Γιώτα Ευσταθίου – Θεατρολόγος – Ηθοποιός

Ένα ωραίο απόγευμα λοιπόν χτύπησε το τηλέφωνο μου και, τι ευχάριστη έκπληξη, στην άλλη άκρη βρισκόταν η Δήμητρα Γκλιάτη μέλος της ομάδας «Άγγελοι της Χαράς» και σκηνοθέτρια της τωρινής παράστασης «Η Συνταγή του Μαζί». Ήθελε να με προσκαλέσει, γιατί οι «Άγγελοι της Χαράς» κατέβαιναν και πάλι στις δομές, στα ιδρύματα, στα νοσοκομεία να κάνουν όσους βρίσκονται εκεί και πάλι να γελάσουν, να ξεχάσουν τον πόνο, την προσμονή, την αναμονή, την στεναχώρια τους, έστω για λίγο.

Πήγα χωρίς να σκέφτομαι τι θα συναντούσα. Είχα μόνο ανυπομονησία! Θα παρακολουθούσα την παράστασή τους στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»

Διαβάστε | AMKE Άγγελοι της Χαράς: «Η συμπερίληψη από μια λέξη και μια τακτική να γίνει μια συνήθεια»

Έφτασα στην ώρα μου, ανέβηκα στον τρίτο όροφο και κάθισα σε ένα κάθισμα. Στη μέση ενός ευρύχωρου χωλ, όπου ήταν το σημείο (σταθμός) αντάμωσης των ασθενών, είχε στηθεί ένα μίνι θέατρο! Υπέροχο, σκέφτηκα.

Λιγο αργότερα άρχισαν να έρχονται γονείς με τα παιδιά τους. Πολλοί γονείς… Μα πιο πολλοί ήταν οι οροί! Όλοι οι γονείς κρατούσαν με το ένα χέρι το παιδί τους και με  το άλλο χέρι τους ορούς. Γροθιά στο στομάχι. Παιδάκια που είχαν χειρουργηθεί, παιδάκια που περίμεναν να χειρουργηθούν και άλλα που ανάρρωναν από λοιμώξεις ή νοσηλεύονταν για κοινωνικούς λόγους. Όποια και αν ήταν η αιτία που βρίσκονταν εκεί, γίνονταν όλα τους παιδιά μας.

Αφού έβαλα για λίγο τη λογική μου να δουλέψει και προσπάθησα να βάλω την καρδιά και το συναίσθημα για λίγο στην άκρη, πράγμα πολύ δύσκολο για τις συνθήκες, παρακολούθησα την παράσταση με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η όλη ιστορία, η ευρηματική σκηνοθεσία, η λειτουργική σκηνογραφία, η χαριτωμένη πλοκή του κειμένου, η πρωτότυπη μουσική, οι εξαιρετικές γεμάτες αμεσότητα υποκριτικές από τους δύο ηθοποιούς με έκαναν να ξεχάσω που βρισκόμουν και με ταξίδεψαν στη χώρα των παραμυθιών και “νοερά” μακριά από το νοσοκομείο, σε έναν άλλο κόσμο. 

Η υπόκλιση στο τέλος της παράστασης ήταν αυτή που με επανέφερε στο «εδώ και τώρα». Φανταστείτε… για να μπορέσω εγώ να ξεφύγω τόσο, πόσο πολύ όλο αυτό βοηθούσε όλα εκείνα τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους να ξεχαστούν για μια ολόκληρη ώρα! 

Αυτές οι δράσεις θα έπρεπε να συμβαίνουν κάθε μέρα, μιας και δεν μπορούμε να βγάλουμε μια για πάντα από τις ζωές μας τα νοσοκομεία και τις ασθένειες!

Οι «Άγγελοι της Χαράς» κάνουν λειτούργημα όπου απαιτείται πρώτα να είσαι άνθρωπος και μετά ηθοποιός.

Υποκλίνομαι βαθιά στην ανθρωπιά και την ειλικρινή τους αλληλεγγύη. 

Σας ευχαριστώ.

Λίγα λόγια για την υπόθεση της παράστασης και τους συντελεστές! 

«Η Παραμυθοχώρα II: Η Συνταγή του Μαζί» 

Στον κόσμο των ανθρώπων συμβαίνουν παράξενα πράγματα! Τα παιδιά δεν παίζουν πια μαζί, δεν βγαίνουν στον ήλιο, δεν χαίρονται. Είναι διαρκώς στα κινητά τους, στις οθόνες,  στους υπολογιστές, και τρώνε ανθυγιεινά! 

Στην Παραμυθοχώρα επικρατεί μεγάλη αναστάτωση… Ποιος θα τα βοηθήσει; Μα όποιος  μάγειρας ή μαγείρισσα καταφέρει να φτιάξει τη μαγική Συνταγή του Μαζί! Η μαγείρισσα Φλώρα κρατά τη μισή συνταγή και θα ταξιδέψει ως τη μακρινή Ανατολή για να βρει την  άλλη μισή. Εκεί θα συναντήσει τον μάγειρα Μουσλί και θα μπει σε νέες περιπέτειες.  

Η Μάγισσα Ανακατωσούρα παραμονεύει για να τους χαλάσει τα σχέδια. Θα καταφέρουν άραγε οι δύο μας ήρωες να γλιτώσουν από το πνεύμα της σπηλιάς του Αλή Μπαμπά και  να φτιάξουν μαζί με τα παιδιά την ωραιότερη συνταγή που θα ενώσει τη Δύση με την  Ανατολή; Μόνο τότε θα ανακαλύψουμε και πάλι το νόημα της συνεργασίας, της συνύπαρξης, της διαφορετικότητας και της αγάπης. 

Συντελεστές 

Συγγραφική ομάδα: Κλαίρη Προκοπίου, Δήμητρα Γκλιάτη, Νίκη Τουμπακάρη

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Γκλιάτη 

Βοηθός σκηνοθέτη: Αριάδνη Κωνσταντακοπούλου 

Μουσική σύνθεση: Μιχάλης Στεφανίδης  

Χορογραφίες: Ανθή Θεοφιλίδη  

Μουσικοί επί σκηνής: Ορέστης Τσιχλάκης 

Ηθοποιοί: Ερμιόνη Δόβα, Λάμπρος Παπαγεωργίου 

Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα 

Διάρκεια παράστασης: 50’ χωρίς διάλειμμα

Οι «Άγγελοι της Χαράς» είναι μια Εμψυχωτική Ομάδα με νομική μορφή Αστικής Μη  Κερδοσκοπικής Εταιρείας που προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη μέσω της τέχνης. Απευθύνεται σε παιδιά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων ή φιλοξενούνται σε φορείς παιδικής προστασίας, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε φορείς για άτομα με αναπηρίες.  

Οι μουσικο-θεατρικές παραστάσεις αποτελούν μία από τις κύριες δράσεις μας, βασισμένες σε πρωτότυπες ιστορίες και μουσική. Μέσα από χιουμοριστικές ιστορίες, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και των κοινωνικών δεξιοτήτων, ενώ παράλληλα προσφέρουν  χαρά, προβάλλουν αξίες και διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών. 

Γνωρίζοντας πως η πρόσβαση σε καλλιτεχνικά δρώμενα για κάποιους ανθρώπους δεν είναι δεδομένη, οι «Άγγελοι της Χαράς» πραγματοποιούν τις θεατρικές παραστάσεις τους επισκεπτόμενοι τους Φορείς. Δίνουν έτσι τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου. 

Κάθε παράσταση περιλαμβάνει σκηνές όπου οι θεατές καλούνται να αλληλεπιδράσουν με τους  ηθοποιούς και έτσι γίνονται μέρος του καλλιτεχνικού βιώματος, ανακαλύπτοντας την αξία της  συμμετοχής με στόχο την συναισθηματική ενδυνάμωση. 

Οι παραστάσεις των «Αγγέλων της Χαράς» για άτομα με αναπηρία είναι ειδικά σχεδιασμένες για τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε πληθυσμού (π.χ. αναπτυξιακά, κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης).  

Οι παραστάσεις των «Αγγέλων της Χαράς» προσφέρονται δωρεάν.

Γράφει: η Γιώτα Ευσταθίου – Θεατρολόγος – Ηθοποιός