ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ντόμινο» διάλυσης ΕΝΕΕΓΥΛ-14ου Γυμνασίου-11ου ΓΕΛ στο Περιστέρι; (Βίντεο)

Παρέμβαση από τον βουλευτή του Μερα25 Κρίτωνα Αρσένη για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την στέγαση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) Περιστερίου και επηρεάζει τόσο το 14ο όσο και το  11ο Λύκειο της της πόλης.

Αναλυτικά ο κ Αρσένης αναφέρει:

Αναταραχή σε χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς τριών σχολείων προκαλούν οι ξαφνικές αποφάσεις της δημοτικής αρχής Περιστερίου και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας -με το υπουργείο Παιδείας να παρακολουθεί αδιάφορα.

Είναι γνωστά τα προβλήματα του κτιρίου που στεγάζει ΕΠΑΛ και ΕΝΕΕΓΥΛ. Αντί να λύσουν αυτό το χρόνιο πρόβλημα, αποφάσισαν να προκαλέσουν πρόβλημα σε άλλα δύο σχολεία.

Λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισε να μεταφερθεί το Ειδικό Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Περιστερίου στο 14ο Γυμνάσιο χωρίς καμία προετοιμασία και μελέτη καταλληλότητας.

Το 14ο αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο 11ο Λύκειο, χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία και μελέτη καταλληλότητας. Αποφασίστηκε δηλαδή να στεγάσουν όλα μαζί τα παιδιά του 14ου Γυμνασίου και του 11ου Λυκείου. Την απόφαση υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 15 Σεπτεμβρίου -ενώ είχαν ήδη αρχίσει τα μαθήματα.

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα στη βουλή, το υπουργείο Παιδείας απάντησε με «ναι μεν αλλά». «Θαυμαστής» του δημάρχου Παχατουρίδη μας ενημέρωσε ότι είναι ο υφυπουργός Παιδείας Άγγ. Συρίγος. Αλλά μετά έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά τα στοιχεία για τα ποσά που έχει εισπράξει ο Δήμος Περιστερίου από το 2018 για επισκευή και συντήρηση σχολείων. Το ποσό ξεπερνά τα 5.380.000 ευρώ.

Παρέμβαση Εισαγγελέα για το ΕΕΕΕΚ Αχαΐας

Παρέμβαση Εισαγγελέα για το ΕΕΕΕΚ Αχαΐας

Το ερώτημα είναι, πού ακριβώς έχουν πάει αυτά τα χρήματα; Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σχολεία στις πιο φτωχές γειτονιές του Περιστερίου έχουν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και χρόνια.

Έκανα τον Ιούνιο ερώτηση στη βουλή για τα σωρευμένα προβλήματα του ΕΝΕΕΓΥΛ, αυτού του Ειδικού σχολείου, που στεγάζεται σε ένα εντελώς ακατάλληλο κτίριο και καταφέρνει και παράγει ένα καταπληκτικό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα χάρη αποκλειστικά και μόνο στη σχολική κοινότητα που έχουν δημιουργήσει εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Και τι κάνει ο Δήμος; Διαφημιστικές καμπάνιες για «προσβασιμότητα», ενώ δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία για την αξιοπρεπή στέγαση των μαθητών ειδικών και μη σχολείων.

Πρόσφατη ομιλία του κ Αρσένη στην Βουλή για το ίδιο θέμα:

Λύση υπάρχει. Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που έχει πάρει για γραφεία το σχολικό κτίριο του 13ου σχολείου να βρει ένα άλλο κτίριο για αυτή τη χρήση. Να γίνουν οι κατάλληλες μελέτες και μετατροπές στο 13ο για να στεγαστεί εκεί το ΕΝΕΕΓΥΛ, να έχουν μια μόνιμη στέγη οι μαθητές, αφού για την τρέχουσα σχολική χρονιά του δοθούν οι αίθουσες που χρειάζεται για να μπορεί να λειτουργήσει.

Το 14ο Γυμνάσιο να μείνει στο κτίριό του το οποίο χρειάζεται να συντηρηθεί. Το 11ο σχολείο να μείνει στη θέση του. Και να αποκατασταθεί η τάξη στο ΕΠΑΛ, που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή το ΕΝΕΕΓΥΛ.

Η κυβέρνηση πολύ θα επιθυμούσε να συναντήσει τους κοινωνικούς αυτοματισμούς που θα έστρεφαν γονείς και σχολεία τον έναν απέναντι στον άλλο. Αλλά αυτοί οι αυτοματισμοί δε βρίσκουν χώρο στο Περιστέρι. Το λέει ξεκάθαρα η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής: «Όλοι οι γονείς αγωνιούμε, ανησυχούμε και βρισκόμαστε απέναντι στα ίδια προβλήματα. Τα παιδιά μας θα έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και δε θα διαχωρίζονται ανάλογα με το πόσο φουσκωμένη είναι η τσέπη των γονιών τους ή σε ποια γειτονιά έτυχε να μένουν».

Το λέει με χαρακτηριστικό τρόπο σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων: «Και τα τρία σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν με όρους ασφάλειας, ποιότητας. Δε θα φαγωθούμε μεταξύ μας για να καλυφθούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του δήμου στο θέμα της σχολικής στέγης».

Το «ντόμινο καταστροφής» και η διάλυση όλο και πιο πολλών σχολείων πρέπει να σταματήσει. Οι λύσεις υπάρχουν. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί το ξέρουν, και τις απαιτούν.»

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: dytikesmaties.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *