MORE AND MORE

«Μέριμνα»… οι άνθρωποι που μας στηρίζουν στον πόνο!

Η «Μέριμνα» είναι η υπηρεσία παιδιατρικής ανακουφιστικής φροντίδας στο σπίτι. Η «οικογένεια» των επιστημόνων που βρίσκεται κοντά στον θάνατο, καθημερινά, και φροντίζει οικογένειες που έχασαν ή πρόκειται να χάσουν κάποιο αγαπημένο τους μέλος. Βρίσκονται εκεί για εμάς, δίπλα μας, κοντά μας, ειλικρινώς και αδιαλείπτως. Ξεπερνώντας, πολλές φορές τον επαγγελματισμό τους, κυοφορούν τον πόνο της οικογένειας και «απορροφούν» το βάρος του πένθους ή της απώλειας.

 

Ο COVID-19 δεν σταματά την παροχή βοήθειας

Παρά τις προκλήσεις της πανδημίας του COVID-19, η Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι της Μέριμνας συνεχίζει να παρέχει φροντίδα στα παιδιά  και τις οικογένειές τους.
Tα μέλη της διεπιστημονικής μας ομάδας πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Επίσης, παραμένουν διαθέσιμα σε 24ωρη βάση για να απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς των οικογενειών, σχετικά με την πορεία του παιδιού τους και τα νεότερα δεδομένα της πανδημίας COVID-19. Επίσης πραγματοποιούνται διαδικτυακές συναντήσεις με τους γονείς αλλά και συμβουλευτική μέσω  τηλεφωνικών κλήσεων.

 

 

Οι μικρές εκπλήξεις για τα παιδιά μας δεν σταματούν… όπως το πάρτι γενεθλίων που διοργανώσαμε για την μικρή μας Ν.  μαζί με το μεγαλύτερο αδερφό της.

Στήριξη στο Πένθος την Περίοδο της Πανδημίας

Οι ψυχολόγοι των δύο Συμβουλευτικών μας Κέντρων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη συνέχισαν σε όλη την περίοδο της καραντίνας να παρέχουν διαδικτυακές υπηρεσίες στήριξης στο πένθος σε παιδιά και οικογένειες που το έχουν ανάγκη καθώς και μέσω τηλεφώνου.

Επιπλέον, τον Ιούνιο ξεκινήσαμε στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Μέριμνας στη Θεσσαλονίκη, μία Ομάδα στήριξης Γονέων που έχουν βιώσει απώλεια συντρόφου. Στην ομάδα συμμετέχουν 7 γονείς, οι οποίοι δέχονται ατομική συμβουλευτική υποστήριξη στη διαχείριση πένθους το τελευταίο έτος. Συνολικά θα γίνουν 10 συναντήσεις βιωματικού χαρακτήρα και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2020.

 

 

Επιμορφωτικό πρόγραμμα σε εξέλιξη

Το Συμβουλευτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης αξιοποιήσαμε την τεχνολογία και τον Ιούνιο ξεκινήσαμε διαδικτυακά το δεύτερο κύκλο κατάρτισης με τίτλο «Ψυχοθεραπευτική Στήριξη Παιδιών, Εφήβων και Οικογενειών που Πενθούν». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διάρκειας 50 ωρών, στο οποίο συμμετέχουν 10 επαγγελματίες από το χώρο της ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης.

 

 

Νέα επιμορφωτικά προγράμματα

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα Στήριξης στο Πένθος της Μέριμνας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα υλοποιήσουν από κοινού κύκλο επιμορφωτικών webinars – σεμιναρίων με τίτλο: «Απώλειες στη ζωή παιδιών, οικογενειών και κοινοτήτων : Ψυχολογική στήριξη και ενδυνάμωση».

Η επιμόρφωση θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές:

  • Ψυχολογική στήριξη παιδιού και οικογένειας που θρηνεί την απώλεια αγαπημένου προσώπου και σε συνθήκες πανδημίας (προαπαιτούμενο 14 ώρες)
  • Φυσιολογικός και περιπεπλεγμένος θρήνος (10 ώρες)
  • Ψυχολογική στήριξη παιδιού και οικογένειας μετά από αυτοκτονία και δολοφονία ( 10 ώρες)
  • Το πένθος στην οικογένεια μετά το θάνατο παιδιού (10 ώρες)
  • Πένθος και απώλειες στη ζωή μας που δεν αφορούν θάνατο (10 ώρες)
  • Άγχος και κρίσεις πανικού σε ανθρώπους που βιώνουν απώλειες (10 ώρες)
  • Ψυχική ανθεκτικότητα της οικογένειας (10 ώρες)
  • Τα Σεμινάρια απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, εκπαιδευτικούς, δραματοθεραπευτές, παιγνιδοθεραπευτές και ειδικούς ψυχικής υγείας.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να  παρακολουθήσουν όλο το πρόγραμμα ή να επιλέξουν κάποιες από τις θεματικές ενότητες. Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και θα διεξάγονται κάθε δεύτερη Παρασκευή  και Σάββατο του μήνα.

Επίσης, το Συμβουλευτικό Κέντρο της Μέριμνας στη Θεσσαλονίκη θα οργανώσει ένα κύκλο επιμόρφωσης στα γραφεία της για επαγγελματίες ψυχικής υγείας με τίτλο: «Συμβουλευτική πένθους για παιδιά, εφήβους και οικογένειες που θρηνούν». Διάρκεια: 50 ώρες, Οκτώβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021.

Στόχος του επιμορφωτικού αυτού προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και τεχνικές που θα φανούν χρήσιμες στην συμβουλευτική με παιδιά, εφήβους και οικογένειες που βιώνουν απώλειες οι οποίες ανατρέπουν τη ζωή τους.

Για αιτήσεις επικοινωνήστε, μετά τις 24 Αυγούστου, στα τηλέφωνα:
210 6463622, 210 6763367 από 10:00 έως 16:00 ή στείλτε μήνυμα στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: athens.support@merimna.org.gr

Κλινική Εποπτεία σε Εργαζόμενους με Ασυνόδευτους Ανήλικους

H Μέριμνα από το 2016 συνεισφέρει στη φροντίδα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων, υλοποιώντας προγράμματα εκπαίδευσης και κλινικής εποπτείας για τους εργαζομένους με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος “Clinical Supervision of front line professionals in emergency hotels for UAC”, το οποίο χρηματοδοτείται από τη «UNICEF», παρέχει κλινική εποπτεία στους επαγγελματίες που εργάζονται σε ξενοδοχεία με ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Το συγκεκριμένο  έργο περιλαμβάνει συνολικά 120 εργαζόμενους, σε 9 ομάδες από 5 ξενοδοχεία στη Βόρεια Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να λειτουργήσουν στο εργασιακό τους περιβάλλον με επάρκεια, αποτελεσματικότητα και βελτιωμένες δεξιότητες όσον αφορά την υποστήριξη των ασυνόδευτων παιδιών.

Οι Φίλοι της Μέριμνας

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι «Φίλοι της Μέριμνας» οργάνωσαν δύο ακόμα εκδηλώσεις.
Από τις 12-14 Ιουνίου  πραγματοποίησαν με επιτυχία  «Παζάρι Επίπλων», στις αποθήκες του σωματείου με εξαιρετικές -όπως πάντα- προσφορές και εκπτώσεις.

 

 

Από τις 9 – 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το «4ο Καλοκαιρινό Bazaar Ρούχων», σε έναν  καινούργιο  και ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο, στο Πολεμικό Μουσείο, όπου νέοι και παλιοί Φίλοι  έκαναν τις καλοκαιρινές αγορές τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το έργο της «Μέριμνας».

 

Βέβαια την επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών οφείλουμε και στους εθελοντές μας που για άλλη μια φορά ήταν κοντά μας. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς!

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους δημοσιογράφους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που προώθησαν την εκδήλωση μας:

Την Δημητρούλη Κωνσταντίνα, την Κόντου Μαρία και τον Πίκουλα Γιώργο από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Την Κουμάντου Ελευθερία, την Ορφανίδου Ελεονώρα και την Μπρέγιαννη Έλενα από τον Αθήνα 9,84.
Τον Πολέντη Μάκη από το Στο Κόκκινο 105,5FM.
Την Λυμπεροπούλου Κατερίνα από το HuffPost.
Την Σουσσάνη Έλενα από τον Antenna.
Το News Break Beast και το Αθηνόραμα.

Ευχαριστούμε επίσης τις εταιρίες AXF και Toi & Moi  για τη σταθερή υποστήριξή τους.
Ο Όμιλος ΙΑΣΩ κάλυψε το κόστος μεταφοράς των ρούχων, τους ευχαριστούμε  για τη χορηγία.

Και φυσικά την διαδικτυακή πλατφόρμα nevronas.gr

Μείνετε συντονισμένοι για να ενημερωθείτε και για τις επόμενες εκδηλώσεις που ετοιμάζουμε το Φθινόπωρο!

Εθελοντισμός

 

 

Η συνεισφορά των εθελοντών στην αποστολή της Μέριμνας είναι σημαντική. Οι εθελοντές μας συμμετέχουν σε πολλές και διαφορετικές δράσεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και το χρόνο που διαθέτουν. Και όπως οι ίδιοι μας λένε, ο εθελοντισμός στη Μέριμνα τους ανταμείβει με πλούσιες εμπειρίες, σταθερές φιλίες, γέλια, συντροφικότητα και αίσθημα ικανοποίησης και πληρότητας.

Για εμάς, η επικοινωνία και η συνεργασία με τους εθελοντές μας αποτελεί προτεραιότητα. Γι’ αυτό το λόγο προγραμματίζουμε μια νέα εκπαίδευση εθελοντών, με ποικίλα και ενδιαφέροντα θέματα, η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη. Αν οι σχετικές με τον Covid-19 εξελίξεις το επιτρέψουν, η εκπαίδευση θα γίνει δια ζώσης, αλλιώς (μην ανησυχείτε!) θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και θα… βρισκόμαστε διαδικτυακά.
Η ακριβής ημερομηνία της εκπαίδευσης θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο.

Όσοι και όσες ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στην εκπαίδευση και στην ομάδα των εθελοντών της Μέριμνας μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση του εθελοντή που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας και να την αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση volunteers@merimna.org.gr.

Η μεγάλη οικογένεια της Μέριμνας σας περιμένει !!!

Αποχαιρετισμοί και καλωσορίσματα 

Στη Μέριμνα πιστεύουμε ότι πρέπει να γιορτάζουμε τις ιδιαίτερες στιγμές. Η αποχώρηση της Κάλλιας Αρμαγανίδου, που τα τελευταία 20 χρόνια ήταν  διευθύντρια της Μέριμνας, είναι μια τέτοια στιγμή! Στις 19 Ιουνίου οργανώσαμε μια μικρή αποχαιρετιστήρια γιορτή προς τιμήν της αγαπημένης μας Κάλλιας που υπηρέτησε με αφοσίωση την αποστολή της Μέριμνας, πρόθυμη να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα, πάντα υποστηρικτική προς όλα τα μέλη του προσωπικού και με το χαμόγελο στα χείλη.

Τη σκυτάλη πήρε η Ευγενία Βαθάκου, ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μέριμνας, που με μεράκι και διάθεση για δουλειά είναι αποφασισμένη να δώσει νέα ώθηση στο έργο και στο ρόλο της οργάνωσης.

Η δική σας υποστήριξη μπορεί να κρατήσει το έργο της Μέριμνας ζωντανό.

Η δωρεά σας, όσο μικρή κι αν είναι, παραμένει εξαιρετικά σημαντική για τα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζουμε.

Σας Ευχαριστούμε!

 

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Νικόλας Τζαβάρας – Δημοσιογράφος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *