ΑΠΟΨΕΙΣ

Κορονοϊός… Ας μην πέσουμε στην παγίδα του πανικού!

Η έξαρση του νέου Κορονοϊού φαίνεται να έχει επηρεάσει και την ψυχική μας υγεία, εκτός από την σωματική, καθώς δημιουργεί μεγάλο άγχος και ανασφάλεια στους ανθρώπους και τις κοινότητες.

 

της Ειρήνης Χατζησωτηράκη – Ψυχολόγος

 

Ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες, εκατοντάδες 24ωρες τηλεφωνικές γραμμές παροχής ψυχολογικής υποστήριξης έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Κίνα, προσφέροντας βοήθεια, όχι μόνο σε άτομα που είχαν/έχουν νοσήσει αλλά και σε άτομα που έχουν ξεπεράσει το φόβο αλλά βρίσκονται σε μετατραυματικό στρες, λόγω της ασθένειας.

 

 

 

 

 

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο αντιμετώπισης του ιού με διάφορα μέτρα περιορισμού που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση με σκοπό την αποφυγή ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πώς αντιμετωπίζουμε όλη αυτή την κατάσταση που είναι πολύ δύσκολη, όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό και πώς επεξεργαζόμαστε όλα αυτά τα συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια, ζώντας σε πλαίσια περιορισμού για “το καλό μας”…;

  • Είναι απόλυτα φυσιολογικό, κατα τη διάρκεια μιας κρίσης, να νιώθουμε διάφορα αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό, φόβο, στεναχώρια, απογοήτευση. Είναι πολύ σημαντικό να εκτονώνετε τα συναισθήματά σας και να μιλάτε σε ανθρώπους που έχουν διάθεση να σας ακούσουν και όχι να σας τρομοκρατήσουν περισσότερο.

Η επικοινωνία με ανθρώπους που εμπιστεύεστε όπως η οικογένεια, οι φίλοι, οι ειδικοί ψυχικής υγείας, πάντα βοηθάει.

 

  • Εαν νιώθετε ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για να σας ακούσει, μην χρησιμοποιείτε τρόπους εκτόνωσης που κάνουν κακό στην υγεία σας (π.χ αλκοόλ, φάρμακα, κάπνισμα). Το θέμα δεν είναι να αγνοήσετε ή να καταπνίξετε τα συναισθήματα σας αλλά να τα αναγνωρίσετε και να τα επεξεργαστείτε, γι΄αυτό υπάρχουν και γραμμές υποστήριξης που σχετίζονται με τη κρίση που αντιμετωπίζουμε.

 

  • Θα χρειαστεί να μείνετε σπίτι, γι’αυτό υιοθετείστε έναν υγιεινό και δημιουργικό τρόπο ζωής.

 

 

 

Είναι ευκαιρία… Να ασχοληθείτε με το σπίτι και την οικογένεια σας, να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και που πριν δεν είχατε χρόνο γι’αυτά. Να αποκτήσειτε επαφή με φίλους που είχατε καιρό να δείτε, έστω μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Επίσης μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για τον εαυτό σας ώστε να διαβάσετε κάποιο βιβλίο, να διαλογιστείτε ή να γυμναστείτε.

 

  • Ενημερωθείτε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί από ιστοσελίδες που είναι αξιόπιστες και όχι από κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που προάγουν το φόβο και την ανασφάλεια. Μια ασφαλής πηγή είναι η ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ που μπορείτε να μάθετε ό,τι χρειάζεται, χωρίς την αναστάτωση που προκαλούν οι υπόλοιπες πηγές.

 

  • Μειώστε την ώρα που περνάτε μπροστά στην τηλεόραση με το να βλέπετε ειδήσεις και αφιερώστε το χρόνο σας σε ταινίες που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα ή σε βιβλία αυτοβελτίωσης ακόμα και σε διαδικτυακά σεμινάρια αυτογνωσίας. Υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε διαδικτυακά και δωρέαν.

 

  • Όλοι έχουμε περάσει στο παρελθόν δύσκολες καταστάσεις και μάθαμε πράγματα απ’ αυτές τις εμπειρίες, χρησιμοποιήστε λοιπόν αυτά που μάθατε τότε για να ξεπεράσετε και την κρίση του τώρα. Είναι μια εμπειρία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και σίγουρα υπάρχουν θετικά πράγματα που θα αποκομίσουμε, αρκεί να αξιοποιήσουμε τα μέσα που έχουμε.

 

  • Τέλος δεν υπάρχει καλύτερο αγχολυτικό από την παρουσία αυτών που αγαπάμε δίπλα μας. Είτε αυτό είναι το κατοικίδιο μας, είτε είναι τα παιδιά μας, είτε είναι οι γονείς ή ο σύντροφος μας. Επικοινωνήστε την αγάπη, ζητήστε αγάπη και πάνω απ΄όλα δημιουργήστε αγάπη.

 

 

Πρόληψη, υπομονή και σωστή τήρηση των μέτρων για να διαχειριστούμε την κατάσταση.

Ορθή σκέψη και ψυχραιμία είναι τα κλειδιά στο να μην πέσουμε στην παγίδα του πανικού.

Και να θυμάστε πως δεν είστε μόνοι σας, υπάρχει πάντα κάποιος ο οποίος είναι πρόθυμος να σας ακούσει και να σας βοηθήσει.

Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια!

 

Διαβάστε ακόμη…

Μένουμε Σπίτι… ευκαιρία να ξαναβρεθούμε!

 

Γράφει: η Ειρήνη Χατζησωτηράκη – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nevronas. All Rights Reserved. | Powered by LiSolutions
error: Content is protected !!