ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινή επιστολή φορέων για το Ειδικό Σχολείο «φάντασμα» στην Αθήνα

Επιστολή απέστειλαν Σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών, σε κοινή σύμπραξη, στο Δήμο Αθηναίων με αίτημα την προσωρινή Στέγαση και Ανέγερση του νέου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αθηνών (ΕΕΕΕΚ Αθηνών).

To nevronas.gr ήταν το πρώτο μέσο που ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα με επανειλλημένα δημισιεύματα από το 2020.

 

Η επιστολή στόχο έχει να παρουσιάσει προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος της απουσίας ΕΕΕΕΚ στην περιοχή ευθύνης της Ά ΔΔΕ Αθήνας.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής…

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2022

Προς

Δήμο Αθηναίων

  1. Υπόψη κυρίου Κώστα Μπακογιάννη Δημάρχου
  2. Υπόψη κυρίου Νικολάου Βαφειάδη Αντιδημάρχου Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας

Κοιν.

  1. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αθηναίων
  2. Υπουργείο Παιδείας / Υπόψη Υφυπουργού κυρίας Ζέττα Μακρή
  3. Γενική γραμματεία Πρωθυπουργού
  4. Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών / Υπόψη Υπουργού κυρίου Κώστα Καραμανλή

Θέμα:  Αίτημα για την προσωρινή Στέγαση και Ανέγερση του νέου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αθηνών (ΕΕΕΕΚ Αθηνών)

Αξιότιμοι κύριοι,

Το παρόν κείμενο έχει ως στόχο να παρουσιάσει προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος της απουσίας ΕΕΕΕΚ στην περιοχή ευθύνης της Ά ΔΔΕ Αθήνας και αποτελεί κοινή σύμπραξη των συλλόγων που το συνυπογράφουν.

Από κοινού οι εν λόγω σύλλογοι και ορμώμενοι από τα προβλήματα που δημιουργεί η απουσία ΕΕΕΕΚ στην  Ά Αθήνα (μετακίνηση παιδιών σε άλλες περιοχές με ΕΕΕΕΚ, αναγκαστική φοίτηση σε μη κατάλληλες δομές, έκθεση σε προβλήματα δημόσιας υγείας λόγω του συνωστισμού, επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των εμπλεκόμενων) πραγματοποίησαν διαδικτυακή συνάντηση στην οποία έπειτα από ενδελεχής μελέτη και ανάλυση όλων των σχετικών εγγράφων και συνθηκών που συνδέονται με την έλλειψη εκπαιδευτικής δομής στην  Ά Αθήνας (ΕΕΕΕΚ) κατέληξαν στην εισήγηση του παρακάτω κειμένου.

Η προσπάθεια για το Ειδικό Σχολείο «φάντασμα» της Αθήνας συνεχίζεται…

Τρία χρόνια μετά την λήψη της σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας, ίδρυσης του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αθηνών (ΕΕΕΕΚ Αθηνών), το σχολείο δυστυχώς παραμένει ένα φάντασμα στα χαρτιά.

Το εν λόγω θέμα πλέον χρονίζει

και δυσκολεύει εξαιρετικά την συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών μας σε δομές ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως είναι αυτές των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ), που δημιουργούνται για να καλύψουν εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, ηλικίας από τα 14 έως τα 22 έτη.

Όπως γνωρίζετε ο δήμος Αθηναίων,

ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά δήμος και πρωτεύουσας της χώρας, δεν διαθέτει τέτοια δομή με αποτέλεσμα τα παιδιά των κατοίκων του να αναγκάζονται να μετακινηθούν καθημερινά έως και τέσσερις ώρες για να πάνε και να έλθουν προκειμένου να φοιτήσουν σε δομές των γειτονικών δήμων Αγίου Δημητρίου, Αιγάλεω και Νέου Ηρακλείου.

Ένα σχολείο «φάντασμα» για ΑμεΑ στην Αθήνα

Όπως αντιλαμβάνεστε

είναι τουλάχιστον απάνθρωπο να πρέπει να υποβάλλονται σε πολύωρη καθημερινή μετακίνηση, παιδιά με πολύ σοβαρές νευρολογικές διαταραχές που πρέπει στη συνέχεια να ανταπεξέλθουν στο θεραπευτικό πρόγραμμα τους. Μπορεί κάποιος εύκολα να συμπεράνει ότι η ίδρυση και λειτουργία τέτοιων σχολείων έγκειται στην ευαισθησία των διοικούντων.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι

οι ανωτέρω δομές στις οποίες φοιτούν και τα παιδιά του Δήμου της Αθήνας είναι υπερκορεσμέ νέες αφού κάθε μία από αυτές φιλοξενεί από 200 έως 250 παιδιά, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η θεραπευτική διαδικασία αφού βασική προϋπόθεση δομών της ειδικής αγωγής είναι η ύπαρξη ολιγομελών τμημάτων.

Σύντομο ιστορικό των ενεργειών για το θέμα:

Σε συνέχεια σχετικών προτάσεων που διενεργήθηκαν προς το Δήμο της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2018 λήφθηκε η απόφαση 1977/6.12.2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η οποία περιγράφει:

α) την ίδρυση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Αθήνας και της προσωρινής στέγασής του στο κτίριο επί της οδού Λιοσίων 42, στο οποίο στεγαζόταν μέχρι πρότινος το 42ο  ΓΕΛ και

β) την ανέγερση διδακτηρίου στο οικόπεδο επί της οδού Λάμψα (Ο.Τ. 85 περ. 82) στην περιοχή Άνω Αμπελοκήπων- Ν. Φιλοθέης (στο 7ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων) στο οποίο θα στεγαστεί το υπό ίδρυση ΕΕΕΕΚ Αθηνών μαζί με το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο.

H ίδρυση του ΕΕΕΕΚ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 2702/2.7.2019 ως κοινή υπουργική απόφαση και νόμο του κράτους.

Αθήνα, πόλη αφιλόξενη για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας

δεν έχει γίνει έως σήμερα εφικτό να στεγαστεί το ΕΕΕΕΚ και να λειτουργήσει. Ο λόγος είναι ότι οι χώροι που είχε προβλεφθεί η προσωρινή στέγαση του ΕΕΕΕΚ καταλήφθηκαν από όμορα σχολεία και ο Δήμος δεν κατάφερε να δώσει άλλη λύση.

Επιπλέον η ανωτέρω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

παραχωρούσε το οικόπεδο της οδού Λάμψα στην 7η Δημοτική Κοινότητα για ανέγερση νέου ΕΕΕΕΚ. Έκτοτε δεν έχει υλοποιηθεί κάτι ούτε καν ως αρχικός σχεδιασμός ανέγερσης σχολείου. Επανειλημμένα έχουμε ενημερώσει διά ζώσης τους αρμοδίους στο Δήμο οι οποίοι μας εκφράζουν διά τον λόγων τους την συμπάθεια τους.

Πρόσφατα οι γονείς

απέστειλαν επιστολή στο Δήμο Αθηναίων με Α.Π. 093696/09.04.2021 προς όλα τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου με σκοπό να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν. Με την ευκαιρία της επιστολής τέθηκε το θέμα στο 10ο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων χωρίς όμως έως σήμερα να έχουμε δει κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα. Συνταγματική παραβίαση:

Έγκριτοι νομικοί θεωρούν ότι η εν λόγω αδιαφορία του Δήμου να δώσει αξιοπρεπή λύση στη συνέχιση της εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες συνιστά παραβίαση του άρθρου 21 του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται στη ‘’Προστασία οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες’’.

Τα παιδιά με αναπηρίες,

που φοιτούν σε ειδικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή της Αθήνας είναι περίπου 250. Το φαινόμενο των διαταραχών αυτού του τύπου στα παιδιά που γεννιούνται είναι αυξητικό, οπότε οι ανάγκες για νέες δομές είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει ώστε να προνοήσουμε για την δημιουργία τους.

Τι ζητοΥμε από το Δήμο Αθηναίων:

Θέλουμε την άμεση παρέμβαση και Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε

  1. Να στεγαστεί επιτέλους το ΕΕΕΕΚ της Αθήνας σε χώρο που θα προτείνει ο Δήμος και με απτό κοντινό χρονικό σημείο λειτουργίας του Σχολείου. Η πρόταση μας είναι να παραχωρηθεί επίσημα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην ειδική αγωγή για την λειτουργία του ΕΕΕΕΚ, το υπό επισκευή σχολείο της οδού Πρασσά, ώστε να λειτουργήσει το σχολείο από τον Σεπτέμβρη του 2022.
  2. Να ξεκινήσει η ανέγερση του νέου ΕΕΕΕΚ στο οικόπεδο της οδού Λάμψα, όπως προβλέπει αντιστοίχως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με επίσης συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής.

Τελούμε σε αναμονή των ενεργειών σας και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά.

Με εκτίμηση,

Νίκος Κουιμτζής Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Αθηνών Γεώργιος Σταματάκος Πρόεδρος Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής (ΣΑΚΕΑ) Νίκος Δώνος Πρόεδρος του Συλλόγου Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
Γεώργιος Μπίλης Ενιαίος σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων  Όλγα Κολοκοτρώνη ΚΟΙΝΣΕΠ Μ.Α.Ν.Α. Κωνσταντίνος Αλατζάς Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ)
Όλγα Κολοκοτρώνη Σύλλογος Γονέων ΚΑΙ Κηδεμόνων του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου Κωσταντινίδης Κώστας Σύλλογος ΑΜΕΑ «οι φίλοι της Θένιας»

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *