ΑΡΘΡΑ

Kέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

Ονομάζομαι Φάρκωνας Νικηφόρος και είμαι κοινωνιολόγος. Επιστημονικό στέλεχος στην Αστική Εταιρεία  «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»_ Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας_ με έδρα την Κω και περιοχή ευθύνης το Βόρειο Συγκρότημα Δωδεκανήσου.

 

του Νικηφόρου Φάρκωνα – Κοινωνιολόγος

 

Το κέντρο αυτό, αποτελεί ένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και είναι μια προσπάθεια του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών) και φορέων των τοπικών κοινωνιών να προσεγγίσουν το πρόβλημα των εξαρτήσεων με διαφορετικό τρόπο, ο οποίος βασίζεται στη φιλοσοφία της πρόληψης.

Τα Κέντρα Πρόληψης είναι (στην πλειοψηφία τους) Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες που ασχολούνται με την εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης και απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στα νεαρά άτομα.

Κύριος στόχος των δραστηριοτήτων μας είναι να εμποδίσουμε την έναρξη χρήσης ουσιών στους νέους, καθώς και τη μετάβαση από τη δοκιμή στη συστηματική χρήση. Να δούμε δηλαδή το άτομο πίσω από το σύμπτωμα, καθώς και τις αιτίες που το οδηγούν να αναπτύξει εξαρτητικές σχέσεις.
Μέσα σε ένα  κοινωνικό, οικογενειακό και πολιτιστικό περιβάλλον σε κρίση που δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια, οι δράσεις πρόληψης επικεντρώνονται στην κινητοποίηση κάθε μέλους της κοινότητας και στην ενίσχυση των παραγόντων που χαρακτηρίζουν ένα υγιή τρόπο ζωής.

Να τονίσουμε, δεν είναι τα ναρκωτικά που κάνουν τον τοξικομανή αλλά οι δυσκολίες και τα προβλήματα στις σχέσεις με τους γονείς και τους άλλους ενήλικες που κάνουν ένα νέο να καταφύγει στον κόσμο των ναρκωτικών για να ξεφύγει από την πραγματικότητα.

 

Untitled

 

Οι δράσεις πρόληψης  επικεντρώνονται κυρίως σε γονείς, εκπαιδευτικούς και νέους.
Συνοπτικά τα προγράμματα που υλοποιούν τα Κέντρα Πρόληψης είναι τα εξής:

 

•    Βιωματικά σεμινάρια σε γονείς που έχουν παιδιά στο Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο_ με θέμα «Επικοινωνία στην Οικογένεια». Πρόκειται για σεμινάρια ευαισθητοποίησης των γονιών σε θέματα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών τους. Τα σεμινάρια αυτά, λειτουργούν με τη μορφή ομάδας και συζητούνται θέματα που αφορούν την επικοινωνία, τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών, τις ανάγκες των ίδιων των γονιών, την αυτοεκτίμηση και τα συναισθήματα, για να δημιουργηθεί ένα υγιές κλίμα στην οικογένεια και να αναπτυχθούν τα παιδιά σωστά.

•    Βιωματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια σε καθηγητές και δασκάλους με στόχο την ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου. Η δομή και το περιεχόμενο των σεμιναρίων αυτών, δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς, να κατανοήσουν της δυναμική της ομάδας, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να κατανοήσουν τις ανάγκες και τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, να μάθουν να αξιοποιούν τις συγκρούσεις μέσα στη σχολική τάξη, να προάγουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών.

•    Οργανώνονται Ομάδες εφήβων και παιδιών με δραστηριότητες ενεργητικής και εμπειρικής μάθησης που έχουν ως στόχο την αυτονόμηση και την προσωπική τους ανάπτυξη. Τα παιδιά μέσα σε αυτές τις ομάδες μπορούν να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, να λειτουργήσουν άνετα και δημιουργικά, να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, να νιώσουν ότι αναγνωρίζεται η προσωπική τους αξία, ότι τους ακούνε, τους αποδέχονται και τους σέβονται ως άτομα.

•    Άλλη μια δραστηριότητα είναι οι Προληπτικές παρεμβάσεις στο Στρατό, σε συνεργασία με τις κατά τόπους ταξιαρχίες. Οργανώνονται σεμινάρια σε ΕΠΟΠ, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, με βασική επιδίωξη να τους πληροφορήσουμε για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και να τους στηρίξουμε στο δύσκολο έργο τους.

•     Παρέχονται, επίσης, Συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση προσωπικών διαπροσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων.

Κλείνοντας,πρέπει να αναφέρω, ότι τα τελευταία χρόνια, τα Κέντρα Πρόληψης έχουν εμπλουτίσει το έργο τους  με Νέες δράσεις όπως:

  • Πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας
  • Σχολικός εκφοβισμός
  • Εθισμός και ασφάλεια στη χρήση του διαδίκτυου κ.α

Είναι καιρός πια, η πρόληψη προβλημάτων των νέων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να γίνει υπόθεση που αφορά συνολικά την κοινότητα.

Η πρόληψη  μέσω της εκπαίδευσης, είναι η διαδικασία βίωσης παραμέτρων και χαρακτηριστικών της υγιεινής ζωής.

«Ξέρω ότι δεν μπορώ να διδάξω τίποτα σε κανέναν. Μπορώ μόνο να δημιουργήσω ένα περιβάλλον, μέσα στο οποίο κάποιος θα μπορεί να μάθει κάτι».  (Carl Rogers)

 

Γράφει: ο Νικηφόρος Φάρκωνας – Κοινωνιολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *