Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    16χρονος σκότωσε 3 παιδιά και μία εκπαιδευτικό σε τάξη Ειδικής Αγωγής στο Όρεγκον (Βίντεο)

    October 17, 2026

    «Μαγεμένο Δάσος»: Η ταινία έναρξης στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026 powered by ΔΕΗ

    October 17, 2026

    Εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για την προσέγγιση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού

    October 17, 2026
    Facebook Instagram YouTube TikTok LinkedIn
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook Instagram YouTube TikTok LinkedIn
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Featured

      Τμήματα Ένταξης στην Δευτεροβάθμια: Η δημιουργία τους ήταν το πρώτο μόνο βήμα, η στελέχωσή τους παραμένει στον αέρα

      October 14, 2026
      Recent

      Τμήματα Ένταξης στην Δευτεροβάθμια: Η δημιουργία τους ήταν το πρώτο μόνο βήμα, η στελέχωσή τους παραμένει στον αέρα

      October 14, 2026

      Το «Schooling for All» επιστρέφει για τη σχολική χρονιά 2026–2027: Ένα σχολείο για όλους, μια κοινωνία για όλους

      October 10, 2026

      Τα ξεχασμένα παιδιά των αναπηρικών επιδομάτων: 3 και πλέον χρόνια χωρίς την αύξηση 8% Μέχρι πότε θα περιμένουν οι οικογένειες;

      October 10, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      16χρονος σκότωσε 3 παιδιά και μία εκπαιδευτικό σε τάξη Ειδικής Αγωγής στο Όρεγκον (Βίντεο)

      October 17, 2026

      «Μαγεμένο Δάσος»: Η ταινία έναρξης στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026 powered by ΔΕΗ

      October 17, 2026

      Εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για την προσέγγιση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού

      October 17, 2026

      Συμμετοχή της HER-autism από το Ηράκλειο στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση “EDC Fan Day – Everyone Counts”

      October 16, 2026

      Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού: Αυτονομία και ανεξάρτητη διαβίωση – Δικαίωμα κάθε ανθρώπου

      October 15, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    Home » Ισότιμη πρόσβαση ανάπηρων ατόμων στην υπό ίδρυση Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών ζητά το Δίκτυο Άρση για τον Χορό και την Αναπηρία
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ισότιμη πρόσβαση ανάπηρων ατόμων στην υπό ίδρυση Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών ζητά το Δίκτυο Άρση για τον Χορό και την Αναπηρία

    March 1, 20265 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Η ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών (Α.Σ.Π.Τ._ αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Άρση – Δίκτυο για τον Χορό και την Αναπηρία, με μέλη επαγγελματίες με διεθνή εμπειρία, τονίζει ότι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στον 21ο αιώνα κρίνεται από το επίπεδο της συμπερίληψης και της προσβασιμότητάς του.

    Στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, Κωφοί και ανάπηροι καλλιτέχνες δημιουργούν κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα και καινοτόμα καλλιτεχνικά έργα. Πολύ συχνά, όμως, συστημικά εμπόδια δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους αυτούς να έχουν την ανάλογη επίσημη εκπαίδευση στο χώρο τους, εντείνοντας στερεοτυπικές ιδέες σχετικά με την αναπηρία και διαιωνίζοντας τον αποκλεισμό τους.

    Πρόσφατες συναντήσεις

    Ενόψει της ίδρυσης της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών (Α.Σ.Π.Τ.), και με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανάπηρων καλλιτεχνών στην ανώτατη εκπαίδευση, η Άρση ολοκλήρωσε έναν κύκλο επαφών με την ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων,

    • Στις 08.01.2026, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, όπου ενημερωθήκαμε για την πορεία ίδρυσης της Α.Σ.Π.Τ. και τη διοικητική της διάρθρωση, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
    • Στις 10.02.2026, συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στη συνάντηση αυτή τοποθετηθήκαμε επίσημα επί του νέου νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ρητή πρόβλεψη της ισότιμης εισαγωγής και φοίτησης των ανάπηρων καλλιτεχνών.

     Οι θέσεις και οι διεκδικήσεις μας

    Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις μας αποκομίσαμε την εντύπωση ότι υπάρχει ένα σημαντικό κενό  για το πώς η συμπερίληψη μεταφράζεται σε θεσμική πράξη στην Ιδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών.

    Το Δίκτυο Άρση διεκδικεί:

    1. Υποχρεωτική Ποσόστωση 5%: Η Α.Σ.Π.Τ. οφείλει να ακολουθήσει το Άρθρο 35 του Ν. 3794/2009, το οποίο προβλέπει εισαγωγή σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση. Ξεκαθαρίζουμε ότι ο νόμος ορίζει σταθερό ποσοστό και όχι δυνητικό («έως 5%»), διασφαλίζοντας την παρουσία ανάπηρων φοιτητών ακόμη και στα ολιγομελή τμήματα των 15 ατόμων.
    2. Η Α.Σ.Π.Τ., ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ) βάσει του Ν. 4957/2022, οφείλει να αφήσει οριστικά πίσω της όρους όπως η «αρτιμέλεια», που εξακολουθούν να λειτουργούν ως φραγμοί στις Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνική Εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση πρέπει να αφορά αποκλειστικά την καλλιτεχνική επάρκεια.

    Οι ανάπηροι καλλιτέχνες υπάρχουν και δημιουργούν ήδη. Η Πολιτεία οφείλει πλέον να τους αναγνωρίσει το δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση.

    Ακολουθεί το κείμενο διακήρυξης υπογεγραμμένης από πρόσωπα και οργανισμούς.

    Κοινή διακήρυξη θέσεων για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

    Οι υπογράφοντες την παρούσα διακήρυξη —ανάπηροι καλλιτέχνες, επαγγελματίες του πολιτισμού, μέλη του Δικτύου Άρση (Ελλάδα) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου ADICLUS— ενώνουμε τις φωνές μας στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών (Α.Σ.Π.Τ.).

    Η ίδρυση της Α.Σ.Π.Τ. οφείλει να διέπετε από το νομικό πλαίσιο που ορίζεται για τη αναπηρία και τη συμπερίληψη στα ελληνικά ΑΕΙ και παράλληλα αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία επί του θέματος. Ως επαγγελματίες με διεθνή εμπειρία, τονίζουμε ότι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στον 21ο αιώνα κρίνεται από το επίπεδο της συμπερίληψης και της προσβασιμότητάς του.

    Βασικές Διεκδικήσεις:

    1. Νομοθετική Διασφάλιση και Κατάργηση Διακρίσεων: Το ιδρυτικό νομοσχέδιο της Α.Σ.Π.Τ. οφείλει να ενσωματώσει ρητά την απαγόρευση διακρίσεων λόγω αναπηρίας. Δεδομένου ότι η Α.Σ.Π.Τ. θα λειτουργήσει ως ΑΕΙ υπό τον Ν. 4957/2022, απαιτούμε την οριστική κατάργηση κάθε αναφοράς του ορου της «αρτιμέλειας» ως προϋπόθεση εισαγωγής. Η αξιολόγηση πρέπει να αφορά αποκλειστικά την καλλιτεχνική επάρκεια· απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμόρφωση της χώρας με τις συνταγματικές επιταγές περί ισότητας και επαγγελματικής ένταξης των ΑμεΑ.
    2. Κτηριακή προσβασιμότητα: Ζητούμε οι νέες εγκαταστάσεις της Α.Σ.Π.Τ. να αποτελέσουν πρότυπο προσβασιμότητας στην Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει πλήρη αυτόνομη πρόσβαση όχι μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και στις σκηνές, τα παρασκήνια, τα αποδυτήρια και τους χώρους τεχνικής υποστήριξης, διασφαλίζοντας την ισότιμη συμμετοχή ανάπηρων φοιτητών και καθηγητών.
    3. Πρόγραμμα Σπουδών με βάση τη Συμπερίληψη: Είναι αναγκαίο το εκπαιδευτικό υλικό και οι μέθοδοι διδασκαλίας να είναι συμβατές με την έννοια της προσβασιμότητας (π.χ. ακουστική περιγραφή, διερμηνεία νοηματικής γλώσσας όπου απαιτείται κ.ά.). Προϋπόθεση αποτελεί η επιμόρφωση των καθηγητών στο ειδικό αυτό θέμα.
    4. Επιμόρφωση Καθηγητών: Υποχρεωτική εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού της Α.Σ.Π.Τ. Οι καθηγητές πρέπει να αποκτήσουν τη γνώση μέσω συνεργασίας με εξειδικευμένους και έμπειρους καλλιτέχνες στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ώστε να είναι σε θέση να διδάσκουν σε μικτά τμήματα.
    5. Θεσμική συνεργασία και εποπτεία Η δημιουργία μιας επιτροπής στα πρότυπα της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης των Πανεπιστημίων, θα μπορεί να εξασφαλίζει και να αναθεωρεί τον τρόπο συμπερίληψης και προσβασιμότητας και να προάγει την καλλιτεχνική πράξη.
      • Σύνθεση: Συμμετοχή καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, εμπειρογνωμόνων προσβασιμότητας και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας.
      • Ρόλος: Επίβλεψη της μετάβασης στο νέο συμπεριληπτικό μοντέλο, επίλυση πρακτικών προβλημάτων (π.χ. προσαρμογή εξετάσεων, ανάγκες προσβασιμότητας) και διασφάλιση ότι η φωνή της κοινότητας ακούγεται σε κάθε στάδιο λήψης αποφάσεων.
    1. Διεθνής Εναρμόνιση: Η πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα Learning to Change έχει αναδείξει την ανάγκη για προσβάσιμη καλλιτεχνική εκπαίδευση ως θεμελιώδες δικαίωμα κι απαραίτητη προϋπόθεση για το μεταβαλλόμενο πολιτιστικό πεδίο. Η Ελλάδα οφείλει να πάψει να αποτελεί εξαίρεση αποκλεισμού στον ευρωπαϊκό χάρτη.

    Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει με θάρρος και δικαιοσύνη. Η Α.Σ.Π.Τ. οφείλει να είναι μια σχολή με σαφή πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρία, διασφαλίζοντας την ισόνομη παρουσία τους στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας, που θα σέβεται και θα συνάδει με τη φράση των ανάπηρων καλλιτεχνών: «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς».

    Οι ως άνωθι θέσεις θα συμβάλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού πλαισίου και, συνεπώς, ενός συμπεριληπτικού επαγγελματικού πεδίου που θα εγγυάται την ισότιμη καλλιτεχνική δημιουργία για όλους.

    [Η διακήρυξη και οι υπογραφές βρίσκονται στην ιστοσελίδα του δικτυου Άρση

    Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous Article«Δεν είμαστε νύφες για να μας σηκώνουν στα χέρια»: Κωνσταντίνος Σύρμος
    Next Article Ημερίδα «Από τον φόβο στην αποδοχή: Μαθαίνουμε να ζούμε μαζί»

    Δειτε και αυτα

    16χρονος σκότωσε 3 παιδιά και μία εκπαιδευτικό σε τάξη Ειδικής Αγωγής στο Όρεγκον (Βίντεο)

    October 17, 2026

    «Μαγεμένο Δάσος»: Η ταινία έναρξης στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026 powered by ΔΕΗ

    October 17, 2026

    Εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για την προσέγγιση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού

    October 17, 2026

    Συμμετοχή της HER-autism από το Ηράκλειο στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση “EDC Fan Day – Everyone Counts”

    October 16, 2026

    Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού: Αυτονομία και ανεξάρτητη διαβίωση – Δικαίωμα κάθε ανθρώπου

    October 15, 2026

    «Ημέρα Συμπερίληψης Ημέρα Τσίρκου»: Δωρεάν για όλους!

    October 15, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    16χρονος σκότωσε 3 παιδιά και μία εκπαιδευτικό σε τάξη Ειδικής Αγωγής στο Όρεγκον (Βίντεο)

    October 17, 2026

    «Μαγεμένο Δάσος»: Η ταινία έναρξης στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026 powered by ΔΕΗ

    October 17, 2026

    Εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για την προσέγγιση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού

    October 17, 2026

    Συμμετοχή της HER-autism από το Ηράκλειο στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση “EDC Fan Day – Everyone Counts”

    October 16, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Τμήματα Ένταξης στην Δευτεροβάθμια: Η δημιουργία τους ήταν το πρώτο μόνο βήμα, η στελέχωσή τους παραμένει στον αέρα

    October 14, 2026

    Τα τμήματα ένταξης στα δημόσια γενικά και επαγγελματικά σχολεία ξεκίνησαν με τη σημερινή τους μορφή…

    Τα ξεχασμένα παιδιά των αναπηρικών επιδομάτων: 3 και πλέον χρόνια χωρίς την αύξηση 8% Μέχρι πότε θα περιμένουν οι οικογένειες;

    October 10, 2026

    Όταν χάνεται το πλαίσιο: Τι μπορεί να μας διδάξει ο «Άρχοντας των Μυγών» για τα παιδιά, τον προσανατολισμό και τον ρόλο του ενήλικα

    October 7, 2026

    Χρόνος, Ενημέρωση και η Αίσθηση του Ανήκειν: Το ταξίδι μου με τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία Τύπου 1 στην Ελλάδα

    October 5, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    16χρονος σκότωσε 3 παιδιά και μία εκπαιδευτικό σε τάξη Ειδικής Αγωγής στο Όρεγκον (Βίντεο)

    October 17, 2026

    «Μαγεμένο Δάσος»: Η ταινία έναρξης στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2026 powered by ΔΕΗ

    October 17, 2026

    Εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για την προσέγγιση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού

    October 17, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube Instagram TikTok LinkedIn
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
    • Shop
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.