Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Άμεση ανέγερση νέου Eιδικού Σχολείου στην Θεσσαλονίκη ζητούν οι γονείς

    August 7, 2026

    Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

    August 6, 2026

    Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

    August 6, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Featured

      REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

      August 5, 2026
      Recent

      REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

      August 5, 2026

      Το camp τελειώνει τον Ιούλιο, η ζωή συνεχίζεται τον Αύγουστο

      August 3, 2026

      Για ένα σώμα καλοκαιριού

      August 3, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Άμεση ανέγερση νέου Eιδικού Σχολείου στην Θεσσαλονίκη ζητούν οι γονείς

      August 7, 2026

      Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

      August 6, 2026

      Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

      August 6, 2026

      Μη λεκτικό αυτιστικό αγόρι βρέθηκε νεκρό μέρες μετά από την εξαφάνιση του από Κέντρο Ημέρας στον Καναδά (Βίντεο)

      August 4, 2026

      Νέα Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Ηλιούπολη

      August 4, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    Home » Ισότιμη πρόσβαση ανάπηρων ατόμων στην υπό ίδρυση Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών ζητά το Δίκτυο Άρση για τον Χορό και την Αναπηρία
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ισότιμη πρόσβαση ανάπηρων ατόμων στην υπό ίδρυση Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών ζητά το Δίκτυο Άρση για τον Χορό και την Αναπηρία

    March 1, 20265 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Η ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών (Α.Σ.Π.Τ._ αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Άρση – Δίκτυο για τον Χορό και την Αναπηρία, με μέλη επαγγελματίες με διεθνή εμπειρία, τονίζει ότι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στον 21ο αιώνα κρίνεται από το επίπεδο της συμπερίληψης και της προσβασιμότητάς του.

    Στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, Κωφοί και ανάπηροι καλλιτέχνες δημιουργούν κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα και καινοτόμα καλλιτεχνικά έργα. Πολύ συχνά, όμως, συστημικά εμπόδια δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους αυτούς να έχουν την ανάλογη επίσημη εκπαίδευση στο χώρο τους, εντείνοντας στερεοτυπικές ιδέες σχετικά με την αναπηρία και διαιωνίζοντας τον αποκλεισμό τους.

    Πρόσφατες συναντήσεις

    Ενόψει της ίδρυσης της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών (Α.Σ.Π.Τ.), και με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανάπηρων καλλιτεχνών στην ανώτατη εκπαίδευση, η Άρση ολοκλήρωσε έναν κύκλο επαφών με την ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων,

    • Στις 08.01.2026, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, όπου ενημερωθήκαμε για την πορεία ίδρυσης της Α.Σ.Π.Τ. και τη διοικητική της διάρθρωση, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
    • Στις 10.02.2026, συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στη συνάντηση αυτή τοποθετηθήκαμε επίσημα επί του νέου νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ρητή πρόβλεψη της ισότιμης εισαγωγής και φοίτησης των ανάπηρων καλλιτεχνών.

     Οι θέσεις και οι διεκδικήσεις μας

    Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις μας αποκομίσαμε την εντύπωση ότι υπάρχει ένα σημαντικό κενό  για το πώς η συμπερίληψη μεταφράζεται σε θεσμική πράξη στην Ιδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών.

    Το Δίκτυο Άρση διεκδικεί:

    1. Υποχρεωτική Ποσόστωση 5%: Η Α.Σ.Π.Τ. οφείλει να ακολουθήσει το Άρθρο 35 του Ν. 3794/2009, το οποίο προβλέπει εισαγωγή σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση. Ξεκαθαρίζουμε ότι ο νόμος ορίζει σταθερό ποσοστό και όχι δυνητικό («έως 5%»), διασφαλίζοντας την παρουσία ανάπηρων φοιτητών ακόμη και στα ολιγομελή τμήματα των 15 ατόμων.
    2. Η Α.Σ.Π.Τ., ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ) βάσει του Ν. 4957/2022, οφείλει να αφήσει οριστικά πίσω της όρους όπως η «αρτιμέλεια», που εξακολουθούν να λειτουργούν ως φραγμοί στις Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνική Εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση πρέπει να αφορά αποκλειστικά την καλλιτεχνική επάρκεια.

    Οι ανάπηροι καλλιτέχνες υπάρχουν και δημιουργούν ήδη. Η Πολιτεία οφείλει πλέον να τους αναγνωρίσει το δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση.

    Ακολουθεί το κείμενο διακήρυξης υπογεγραμμένης από πρόσωπα και οργανισμούς.

    Κοινή διακήρυξη θέσεων για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

    Οι υπογράφοντες την παρούσα διακήρυξη —ανάπηροι καλλιτέχνες, επαγγελματίες του πολιτισμού, μέλη του Δικτύου Άρση (Ελλάδα) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου ADICLUS— ενώνουμε τις φωνές μας στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών (Α.Σ.Π.Τ.).

    Η ίδρυση της Α.Σ.Π.Τ. οφείλει να διέπετε από το νομικό πλαίσιο που ορίζεται για τη αναπηρία και τη συμπερίληψη στα ελληνικά ΑΕΙ και παράλληλα αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία επί του θέματος. Ως επαγγελματίες με διεθνή εμπειρία, τονίζουμε ότι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στον 21ο αιώνα κρίνεται από το επίπεδο της συμπερίληψης και της προσβασιμότητάς του.

    Βασικές Διεκδικήσεις:

    1. Νομοθετική Διασφάλιση και Κατάργηση Διακρίσεων: Το ιδρυτικό νομοσχέδιο της Α.Σ.Π.Τ. οφείλει να ενσωματώσει ρητά την απαγόρευση διακρίσεων λόγω αναπηρίας. Δεδομένου ότι η Α.Σ.Π.Τ. θα λειτουργήσει ως ΑΕΙ υπό τον Ν. 4957/2022, απαιτούμε την οριστική κατάργηση κάθε αναφοράς του ορου της «αρτιμέλειας» ως προϋπόθεση εισαγωγής. Η αξιολόγηση πρέπει να αφορά αποκλειστικά την καλλιτεχνική επάρκεια· απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμόρφωση της χώρας με τις συνταγματικές επιταγές περί ισότητας και επαγγελματικής ένταξης των ΑμεΑ.
    2. Κτηριακή προσβασιμότητα: Ζητούμε οι νέες εγκαταστάσεις της Α.Σ.Π.Τ. να αποτελέσουν πρότυπο προσβασιμότητας στην Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει πλήρη αυτόνομη πρόσβαση όχι μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και στις σκηνές, τα παρασκήνια, τα αποδυτήρια και τους χώρους τεχνικής υποστήριξης, διασφαλίζοντας την ισότιμη συμμετοχή ανάπηρων φοιτητών και καθηγητών.
    3. Πρόγραμμα Σπουδών με βάση τη Συμπερίληψη: Είναι αναγκαίο το εκπαιδευτικό υλικό και οι μέθοδοι διδασκαλίας να είναι συμβατές με την έννοια της προσβασιμότητας (π.χ. ακουστική περιγραφή, διερμηνεία νοηματικής γλώσσας όπου απαιτείται κ.ά.). Προϋπόθεση αποτελεί η επιμόρφωση των καθηγητών στο ειδικό αυτό θέμα.
    4. Επιμόρφωση Καθηγητών: Υποχρεωτική εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού της Α.Σ.Π.Τ. Οι καθηγητές πρέπει να αποκτήσουν τη γνώση μέσω συνεργασίας με εξειδικευμένους και έμπειρους καλλιτέχνες στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ώστε να είναι σε θέση να διδάσκουν σε μικτά τμήματα.
    5. Θεσμική συνεργασία και εποπτεία Η δημιουργία μιας επιτροπής στα πρότυπα της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης των Πανεπιστημίων, θα μπορεί να εξασφαλίζει και να αναθεωρεί τον τρόπο συμπερίληψης και προσβασιμότητας και να προάγει την καλλιτεχνική πράξη.
      • Σύνθεση: Συμμετοχή καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, εμπειρογνωμόνων προσβασιμότητας και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας.
      • Ρόλος: Επίβλεψη της μετάβασης στο νέο συμπεριληπτικό μοντέλο, επίλυση πρακτικών προβλημάτων (π.χ. προσαρμογή εξετάσεων, ανάγκες προσβασιμότητας) και διασφάλιση ότι η φωνή της κοινότητας ακούγεται σε κάθε στάδιο λήψης αποφάσεων.
    1. Διεθνής Εναρμόνιση: Η πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα Learning to Change έχει αναδείξει την ανάγκη για προσβάσιμη καλλιτεχνική εκπαίδευση ως θεμελιώδες δικαίωμα κι απαραίτητη προϋπόθεση για το μεταβαλλόμενο πολιτιστικό πεδίο. Η Ελλάδα οφείλει να πάψει να αποτελεί εξαίρεση αποκλεισμού στον ευρωπαϊκό χάρτη.

    Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει με θάρρος και δικαιοσύνη. Η Α.Σ.Π.Τ. οφείλει να είναι μια σχολή με σαφή πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρία, διασφαλίζοντας την ισόνομη παρουσία τους στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας, που θα σέβεται και θα συνάδει με τη φράση των ανάπηρων καλλιτεχνών: «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς».

    Οι ως άνωθι θέσεις θα συμβάλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού πλαισίου και, συνεπώς, ενός συμπεριληπτικού επαγγελματικού πεδίου που θα εγγυάται την ισότιμη καλλιτεχνική δημιουργία για όλους.

    [Η διακήρυξη και οι υπογραφές βρίσκονται στην ιστοσελίδα του δικτυου Άρση

    Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous Article«Δεν είμαστε νύφες για να μας σηκώνουν στα χέρια»: Κωνσταντίνος Σύρμος
    Next Article Ημερίδα «Από τον φόβο στην αποδοχή: Μαθαίνουμε να ζούμε μαζί»

    Δειτε και αυτα

    Άμεση ανέγερση νέου Eιδικού Σχολείου στην Θεσσαλονίκη ζητούν οι γονείς

    August 7, 2026

    Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

    August 6, 2026

    Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

    August 6, 2026

    Μη λεκτικό αυτιστικό αγόρι βρέθηκε νεκρό μέρες μετά από την εξαφάνιση του από Κέντρο Ημέρας στον Καναδά (Βίντεο)

    August 4, 2026

    Νέα Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Ηλιούπολη

    August 4, 2026

    «Λογοθεραπεία Δια Βίου: Από τη Βρεφική στη Τρίτη Ηλικία» 5o Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας

    August 3, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Άμεση ανέγερση νέου Eιδικού Σχολείου στην Θεσσαλονίκη ζητούν οι γονείς

    August 7, 2026

    Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

    August 6, 2026

    Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

    August 6, 2026

    REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

    August 5, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Το camp τελειώνει τον Ιούλιο, η ζωή συνεχίζεται τον Αύγουστο

    August 3, 2026

    Μεγαλώνουμε τον κόσμο για να ανήκουν οι άνθρωποι ή μικραίνουμε τους ανθρώπους για να χωρέσουν…

    Για ένα σώμα καλοκαιριού

    August 3, 2026

    Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙΝ: Νευροδιαφορετικότητα, η Βία της Ομοιομορφίας και το Δικαίωμα στην Ύπαρξη

    August 1, 2026

    Η συμπερίληψη δεν είναι διακόσμηση – είναι σύγκρουση με την πραγματικότητα

    July 31, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Άμεση ανέγερση νέου Eιδικού Σχολείου στην Θεσσαλονίκη ζητούν οι γονείς

    August 7, 2026

    Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

    August 6, 2026

    Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

    August 6, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
    • Shop
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.