Οι αθλητές ΑμεΑ του ΙΩΝΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία, αναβιώνουν συμβολικά την ιστορική διαδρομή , από την Αθήνα έως τη Σπάρτη, ακολουθώντας τα βήματα του αρχαίου Αθηναίου δρομέα Φειδιππίδη.
Μέσα από μια μοναδική αθλητική προσπάθεια, αθλητές με αναπηρία συμμετέχουν σε μια διαδρομή που συνδέει την ιστορία, τον αθλητισμό, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη.
Την ιστορική αυτή απόσταση έχουν κατακτήσει δρομείς μέσα από το Σπάρταθλον και ποδηλάτες μέσα από τη Σπαρτακιάδα. Τώρα, για πρώτη φορά, τη διαδρομή Αθήνα–Σπάρτη έρχονται να διανύσουν αθλητές με αναπηρία, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για έναν κοινό στόχο.
Οι αθλητές του ΙΩΝΑ, θα ξεκινήσουν από το ΟΑΚΑ ένα ξεχωριστό ταξίδι στον αθλητισμό, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Με αφετηρία το άγαλμα του Σπύρου Λούη και τελικό προορισμό το άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, οι αθλητές θα διανύσουν μια ιστορική διαδρομή 155 μιλίων – 250 χιλιομέτρων. Ένα ταξίδι που θα καταγραφεί και θα πάρει τη μορφή, μέσα από ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ, με τίτλο: «ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
«Ένας Δρόμος για όλους»
Είναι το βασικό μήνυμα και ο σκοπός του Συλλόγου ΙΩΝΑΣ.
Ένας δρόμος χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα απο την αναπηρία του, εχει τη δυνατότητα να θέτει στόχους, να προσπαθεί και να τους κατακτά.
Η δράση «ΙΩΝΑΣ 155 Μίλια» θέλει να εμπνεύσει ανθρώπους με αναπηρία να διεκδικήσουν τα όνειρα και τους στόχους τους.
Παράλληλα, επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και να αναδείξει τις δυνατότητες και όχι τους περιορισμούς των ανθρώπων με αναπηρία.
Η καταγραφή της προσπάθειας των αθλητών του ΙΩΝΑ σε ένα ντοκιμαντέρ θα μεταφέρει το μήνυμα της δράσης σε ένα ευρύτερο κοινό.
Μέσα από την ιστορία των αθλητών, θα αναδειχθούν η ιστορία, ο πολιτισμός και ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας, αλλά και η ανάγκη για περισσότερες προσβάσιμες υποδομές.
Μια ομάδα αθλητών ενώνει τις δυνάμεις της με διαφορετικές αναπηρίες και με τα ειδικά διαμορφωμένα χειρήλατα ποδήλατα, κάθε αθλητής συμμετέχει ενεργά, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητές του. Οι αθλητές θα εναλλάσσονται κατα τη διάρκεια της διαδρομής, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον και μαζί θα φτάσουν στον κοινό τους στόχο.
Στόχος είναι το ντοκιμαντέρ να ταξιδέψει και να μεταφέρει το μήνυμα της συμπερίληψης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσα από διαφορετικά κανάλια προβολής:
- Σχολεία & εκπαιδευτικές δράσεις, ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τη διαφορετικότητα, την αναπηρία, τον αθλητισμό και την κοινωνική συμπερίληψη.
- Τηλεοπτικά μέσα και πλατφόρμες, με στόχο την προβολή του σε ευρύτερο κοινό και άλλοι τηλεοπτικοί ή ψηφιακοί φορείς.
- Φεστιβάλ κινηματογράφου και αθλητικού ντοκιμαντέρ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- Ψηφιακές πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε η ιστορία των αθλητών να φτάσει πέρα από τα ελληνικά σύνορα.
Μήνυμα του ΔΣ του συλλόγου:
«Για εμάς, όμως, τα 155 μίλια δεν είναι μόνο μια αθλητική διαδρομή. Είναι ένα μήνυμα προς ολόκληρη την κοινωνία. Ο «Ένας Δρόμος για Όλους» είναι ένας δρόμος που μας ενώνει όλους, «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ».
Σας καλούμε να γίνετε συνοδοιπόροι και κομμάτι αυτής της προσπάθειας των αθλητών μας. Να διανύσουμε μαζί έναν δρόμο που αξίζει να ανοίξουμε για όλους.
Ένας Δρόμος για Όλους.
Γιατί οι διαφορές μας δεν μας χωρίζουν. Μας ενώνει ο κοινός δρόμος.
Σας προσκαλούμε όλους το Σάββατο στις 10 Οκτωβρίου να παραστήτε στην εκκίνηση της προσπάθειας των αθλητών μας.
Ελατε να γίνεται μέρος της δράσης μας και οσοι έχετε ποδήλατο θα μπορείτε να ακολουθήστε συμβολικά τους αθλητές μας μέχρι το φάρο του Ψυχικού.>>
“‘Η διαδρομή μέχρι το φάρο του Ψυχικού θα είναι υπό την επίβλεψη αστυνομικής συνοδείας.”


