ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γονείς παιδιών που χρήζουν Ειδικής Αγωγής συναντήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

 

Σε συνέχεια της on-air πρόσκλησης του Κου Γεωργακόπουλου κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής Ώρα Ελλάδος 05.30΄Open TV την Παρασκευή 21/06 να δεχθεί γονείς, προγραμματίστηκε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση μαζί του στις 25/06/2019 στα γραφεία του οργανισμού.

Παρόντες ήταν ο κος Γεωργακόπουλος αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, η κα Τζώρτζη και ο σύμβουλος του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ του κου Πλαγιανάκου.

Από την πλευρά των γονέων παρευρέθησαν οι: κος Νεκτάριος Βεντούρης, γονέας και μέλος του Σωματείου Για Τα Δικαιώματα του Παιδιού «για τα παιδιά μας», ο κος Δημήτρης Κανέλλος Αντιπρόεδρος του Σωματείου «Φάσμα» Γονέων Παιδιών Με Αυτισμό & Asperger Κορινθίας, η κα Πηνελόπη Αλεξίου γονέας και μέλος της ΚοινΣΕπ Aβάλη, η κα Κοκκίνου Δήμητρα ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Για τα Δικαιώματα του Παιδιού «για τα παιδιά μας» και της διαδικτυακής ομάδας ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, η κα Γιώτα Γεροδήμου ιδρυτικό μέλος της διαδικτυακής ομάδας ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και ο κος Βαμβακίδης Χρήστος γονέας. Προσκλήθηκαν και άλλοι γονείς αλλά λόγω χιλιομετρικών αποστάσεων δεν ήταν εφικτό να παρευρεθούν.

 

Τα ζητήματα που συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν ήταν τα ακόλουθα:

Η καθυστέρηση πληρωμών ανα υποκατάστηματα
• Το άρθρο 45 και το παράρτημα
• Προσωπικά δεδομένα
• Ηλεκτρονικές γνωματεύσεις και προβλήματα που προκύπτουν
• Πιστοποίηση θεραπευτών
• Κωδικοί του ICD10 και για τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας
• Ελεγκτική επιτροπή
• Ενημέρωση για το τι θα γίνει μετά τις 30/06 που λήγει η προθεσμία κατάθεσης των αποδείξεων
• Έλλειψη ραντεβού για ηλεκτρονική γνωμάτευση καθώς και οι πληρωμές των ιδιωτών ιατρών για τις ιατρικές γνωματεύσεις

 

kid-drawing

 

Αναλυτικότερα

Ο κύριος Γεωργακόπουλος μας είπε ότι έχουν επικοινωνήσει με τα υποκαταστήματα ΕΟΠΥΥ για τις καθυστερήσεις που προκύπτουν από τις συνεχόμενες αλλαγές στη διαδικασία και διαπιστώθηκε οτι υπάρχουν υποκαταστήματα με καθυστερήσεις αλλά υπάρχουν και υποκαταστήματα που έχουν πληρώσει και το μήνα Μαιο. Μας ενημέρωσε οτι έχει ζητηθεί από τα υποκαταστήματα να εκκαθαρίσουν τα αιτήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το άρθρο 45 τους δίνει τη δυνατότητα μέσα από το παράρτημα να μπορούν να αλλάζουν όταν προκύπτουν αστοχίες ή παραλείψεις.

Για τα προσωπικά δεδομένα, έχουν δικό τους DPO στον ΕΟΠΥΥ και το ιατρικό απόρρητο είναι σε ισχύ και δεν μεταφέρονται προσωπικά δεδομένα αλλά μόνο οι κωδικοί ICD10 για τη στατιστική ανάλυση.
Ρωτήσαμε αν μέσω αυτής της διαδικασίας γίνει και η επιδημιολογική μελέτη αλλά δεν είχαμε σαφή απάντηση. Προς το παρόν γίνεται μια πρώτη καταγραφή παθήσεων/διαταραχών.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις είναι πολλά με κυριότερο από αυτά είναι τις απορριπτικές αποφάσεις που επιστρέφονται για να συμπληρωθούν στοιχεία. Αναφέρθηκαν μάλιστα και συγκεκριμένοι γιατροί που συστηματικά δεν είναι «συνεργάσιμοι».Μεταφέρθηκε η ευθύνη στους γιατρούς και θεραπευτές μέχρι και σε συναρμόδια υπουργεία.

Ζητήσαμε να ενημερωθούν αναλυτικότερα οι ιατροί για τη σύνταξη της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης γιατί στο τέλος τα παιδιά μας βρίσκονται εκτός θεραπείων, να ενημερωθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι για τις αποδείξεις και οι ασφαλιζόμενοι για την διαδικασία. Ζητήσαμε τέλος να αναγράφεται ο ελεγκτής ιατρός και η απάντηση ήταν πως θα το συζητήσουν με τους τεχνικούς του προγράμματος.

Πληροφορηθήκαμε οτι η πιστοποίηση των θεραπευτών πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η νομιμότητα των παρεχομένων υπηρεσιών (και ότι όλοι οι δηλωμένοι θεραπευτές έχουν πτυχίο) καθώς επίσης ότι θα περιλαμβάνει ημερήσια καταχώρηση θεραπειών on real time ανά ΑΜΚΑ ασφαλισμένου και η απόδοση των χρημάτων θα συνεχίσει να γίνεται στους ασφαλισμένους.
Για τις ψυχοθεραπείες σε δεύτερο χρόνο συζητείται να δίνεται η δυνατότητα επιλογής ή και συνδυασμος μεταξύ των ειδών παρέμβασης ψυχοθεραπείας (ατομική, ομαδική,οικογενειακή) και όχι συμβουλευτική. Ουσιαστικά η συμβουλευτική έχει καταργηθεί.

Συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα με τις διαγνωστικές κατηγορίες κατά ICD10 και η παράλειψη πολλών κωδικών. Μας δόθηκε η εντύπωση ότι, θα εισαχθούν κάποιοι κωδικοί άλλα όχι όλοι χωρίς να γίνει σαφές ποιοι θα είναι αυτοί. Για παράδειγμα, δίνει την δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να καλύψει το Asperger για να αποζημιωθεί μέσα από τον κωδικό του Άτυπου Αυτισμού και να σημειώσει όλες τις σχετικές ιατρικές λεπτομέρειες που κάνουν απαραίτητες τις προτεινόμενες θεραπευτικές πράξεις στο πεδίο της περιγραφής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στους σχετικούς ιατρούς.

Η ελεγκτική επιτροπή απαρτίζονταν από 34 άτομα που έγιναν πλέον 20 καθώς έληξε η σύμβαση τους αλλά μας ενημέρωσαν ότι είναι αρκετοί. Προγραμματίζουν δε για να αποφορτιστεί το σύστημα και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής , μελλοντικά, και να μπορούν οι οικογενειακοί γιατροί να επαναλάβουν την συνταγογράφιση στο χρόνια περαστικά. Αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι στο στάδιο της μελέτης.

Θα δοθεί παράταση μέχρι τέλους του χρόνου για την εκκαθάριστη αιτημάτων και απόδοση χρημάτων καθώς η υπάρχουσα λήγει στις 30/6.

Αναφερήκαμε στη τεράστια αναμονή ραντεβού για ηλεκτροντική γνωμάτευση σε δημόσια νοσοκομεία, ιατροπαιδαγωγικά, κέντρα ψυχικής υγείας καθώς και την αμοιβή των ιδιωτών ιατρών. Επισημάναμε την δυσκολία του να πηγαίνουμε για ανανέωση της γνωμάτευσης κάθε 4 / 6 μήνες ή κάθε χρόνο.

Κατά τη γνώμη του Κου Γεωργακόπουλου δεν έγιναν περικοπές, παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο αριθμός των παρεχομένων θεραπειών, γιατί θεωρεί τον αριθμό 15 θεραπείες ανά είδος πλασματικό. Επίσης τόνισε την εξομείωση των θεραπειών στα 15 ευρώ ως σημαντικό επίτευγμα και γνωρίζει ότι οι θεραπείες κοστίζουν στην πραγματικότητα περισσότερα χρήματα.

 

Το παρόν δελτίο τύπου συνυπογράφεται:

Βεντούρης Νεκτάριος-Ελευθέριος, εκπρόσωπος και μέλος του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Παιδιού “για τα παιδιά μας”
Κανέλλος Δημήτρης, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Γονέων Παιδιών με Αυτισμό και Asperger “ΦΑΣΜΑ”
Γεροδήμου-Κούτρα Γιώτα, Μέλος της Ομάδας Συντονισμού “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την ειδική αγωγή”
Κοκκίνου Δήμητρα, Μέλος της Ομάδας Συντονισμού “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την ειδική αγωγή” και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Για τα Δικαιώματα του Παιδιού «για τα παιδιά μας»
Αλεξίου Πηνελόπη, μέλος της ΚοινΣΕπ Aβάλη
Βαμβακίδης Χρήστος, γονέας

Αθήνα 27 Ιουνίου 2019

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *