ΑΡΘΡΑ

Για, “έξυπνα”, υγιείς ανθρώπους…90% των περιπτώσεων πόνου στη μέση δεν σχετίζονται με κάποια ανατομική βλάβη!

Μια πολύ κατατοπιστική και χρήσιμη έρευνα από τον Peter OSullivan (Φυσικοθεραπευτή), πάνω στον πόνο στη μέση (οσφυαλγία) έδειξε ότι:

  • 90% των ασθενών παρουσιάζει οσφυαλγία χωρίς σαφές ανατομικό πρόβλημα.
  • 5-10% των ασθενών παρουσιάζει οσφυαλγία λόγω προβλήματος νευρολογικής φύσεως.
  • 1-2% των ασθενών παρουσιάζει οσφυαλγία λόγω μυοσκελετικού προβλήματος.

Υπάρχει τρόπος που μπορεί να σας δείξει αν ο πόνος οφείλεται σε πραγματική ανατομική βλάβη ή σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες (συναισθηματική φόρτιση, αντιλήψεις, ιδέες, κοινωνικές αντιλήψεις κ.λπ.).

 

του Στέλιου Κολομβούνη – Φυσικοθεραπευτής

 

 

H χρόνια οσφυαλγία έχει, εδώ και πολλές δεκαετίες, αντιμετωπιστεί ως μια διαταραχή η οποία οφείλεται κυρίως στη ζημιά στους ιστούς (δίσκοι, οστά, αρθρώσεις, μύες, συνδέσμους κ.λπ.). Ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι αυτό που φαίνεται σε μια μαγνητική ως «ζημιά», συχνά δεν προκαλεί κανέναν πόνο, σε πολλούς ανθρώπους.

Πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις, για τον πόνο, εστιάζουν κυρίως στους ιστούς – συμπεριλαμβανομένων μια σειρά από ιατρικές, χειρουργικές και φυσικοθεραπευτικές μεθόδους. Δυστυχώς, αυτές έχουν αποτύχει να μειώσουν σημαντικά τον πόνο στη μέση.

 

back-ache

 

Όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται, πλέον, ότι οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, όπως οι πεποιθήσεις ενός ατόμου για το πρόβλημά του, καθώς και ο φόβος, το άγχος, το στρες, η κατάθλιψη και η κοινωνική απομόνωση συνδέονται με τη χρονιότητα του προβλήματος. Βέβαια, παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση μόνο αυτών των ψυχοκοινωνικών παραγόντων δεν είναι αποτελεσματικές από μόνες τους.

 

Υπάρχει, επίσης, απόδειξη ότι ο πόνος στη μέση σχετίζεται με τη δυσκολία του ατόμου να αντιληφθεί τη θέση της σπονδυλικής στήλης και του σώματος γενικά στο χώρο. Αυτή η δυσκολία συνδέεται με διαταραγμένα μοτίβα κίνησης τα οποία επιφέρουν υψηλά επίπεδα έντασης των μυών, σε όλη την περιοχή του πόνου και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Επιπλέον, παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής μας, όπως το κάπνισμα, το χρόνιο άγχος, η (καθημερινά) καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και οι διαταραχές του ύπνου είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για τον πόνο στη μέση.

Βλέπουμε, λοιπόν, πόσο πολυ-παραγοντικός είναι ο πόνος στη μέση και ότι ένας επαγγελματίας υγείας πρέπει να σας βοηθήσει, αφού λάβει υπ’όψιν του όλους αυτούς τους παράγοντες και προσπαθήσει να τους αντιμετωπίσει έναν – έναν χωριστά και με τη συνεργασία και άλλων επαγγελματιών υγείας (ιατρών, φυσικοθεραπευτών, ψυχοθεραπευτών, γυμναστών κ.λπ.).

Μη κάνετε δοκιμές μόνοι σας!

Ζητήστε βοήθεια!

 

Back-pain

Πηγή:

https://www.researchgate.net/

http://www.pained.com/

Γράφει: ο Στέλιος Κολομβούνης – Φυσικοθεραπευτής

Επιμέλεια: Πόπη Μάλεση – B.A, M.A Psychology

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *