Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

    August 6, 2026

    Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

    August 6, 2026

    REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

    August 5, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Featured

      REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

      August 5, 2026
      Recent

      REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

      August 5, 2026

      Το camp τελειώνει τον Ιούλιο, η ζωή συνεχίζεται τον Αύγουστο

      August 3, 2026

      Για ένα σώμα καλοκαιριού

      August 3, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

      August 6, 2026

      Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

      August 6, 2026

      Μη λεκτικό αυτιστικό αγόρι βρέθηκε νεκρό μέρες μετά από την εξαφάνιση του από Κέντρο Ημέρας στον Καναδά (Βίντεο)

      August 4, 2026

      Νέα Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Ηλιούπολη

      August 4, 2026

      «Λογοθεραπεία Δια Βίου: Από τη Βρεφική στη Τρίτη Ηλικία» 5o Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας

      August 3, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    Home » Φοιτήτρια με οπτική αναπηρία καταγγέλλει ότι έχει υποστεί διάκριση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Φοιτήτρια με οπτική αναπηρία καταγγέλλει ότι έχει υποστεί διάκριση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

    June 7, 20264 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με οπτική αναπηρία και ο πατέρας της προέβησαν σε δημόσια καταγγελία ότι η φοιτήτρια έχει υποστεί διάκριση και έχει θυματοποιηθεί λόγω της αναπηρίας της. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου απαντώντας μέσω ανακοίνωσης του, διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο της διαχρονικής του δέσμευσης για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής όλων των φοιτητών και φοιτητριών στην πανεπιστημιακή ζωή, παρέχει συστηματικά τις αναγκαίες εύλογες προσαρμογές και μέτρα υποστήριξης σε άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

    Ανυπόστατες κατηγορίες, λέει το Πανεπιστήμιο Κύπρου

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του «με αφορμή δημόσιους ισχυρισμούς περί μη παροχής εύλογων προσαρμογών σε φοιτήτρια με οπτική αναπηρία», διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο της διαχρονικής του δέσμευσης για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής όλων των φοιτητών και φοιτητριών στην πανεπιστημιακή ζωή, παρέχει συστηματικά τις αναγκαίες εύλογες προσαρμογές και μέτρα υποστήριξης σε άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

    Ειδικότερα, στην υπό αναφορά περίπτωση είχαν παραχωρηθεί Χρηματοδότηση για εργοδότηση συνοδού κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, Χρηματοδότηση για εργοδότηση ατόμου παροχής φροντιστηριακής στήριξης, Παράταση για εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της πρακτικής άσκησης, Παράταση στην υποβολή εργασιών, Τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος στις διδασκαλίες.

    «Οι πιο πάνω εύλογες προσαρμογές παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο των διαδικασιών υποστήριξης που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο για φοιτητές και φοιτήτριες με αναπηρίες. Πέραν των πιο πάνω, είχαν ληφθεί και πρόσθετα μέτρα στήριξης, προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες ανάγκες της φοιτήτριας. Καθώς πρόκειται για υπόθεση που αφορά προσωπικά δεδομένα και ευαίσθητες πληροφορίες, το Πανεπιστήμιο δεν είναι σε θέση να προβεί σε περαιτέρω δημοσιοποίηση στοιχείων. Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο είναι σε θέση να αναλύσει τόσο την πολιτική που εφαρμόζει για τη στήριξη όλων των φοιτητών και των φοιτητριών αλλά και να τεκμηριώσει με δεδομένα, εφόσον απαιτηθεί, όλες τις θεσμικές διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί σε κάθε περίπτωση», σημειώνει.

    Το Πανεπιστήμιο εκφράζει την έντονη ανησυχία του «για τη δημόσια διατύπωση ανυπόστατων κατηγοριών και την αναπαραγωγή παραπλανητικών πληροφοριών, οι οποίες δύναται να πλήξουν την εμπιστοσύνη στις θεσμοθετημένες διαδικασίες παροχής εύλογων προσαρμογών και υποστήριξης των φοιτητών και φοιτητριών μας, καθώς και να υπονομεύσουν το έργο και την επαγγελματική υπόσταση του ακαδημαϊκού προσωπικού μας, κάτι που το Ίδρυμα δεν μπορεί να αποδεχθεί».

    Αναφέρει, παράλληλα, ότι παραμένει προσηλωμένο στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών και στην παροχή της αναγκαίας υποστήριξης προς όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του, σύμφωνα με τις αρχές της συμπερίληψης και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

    «Με σεβασμό σε κάθε φοιτητή και κάθε φοιτήτριά του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου προάγει την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης και πρόσβασης στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, παρέχει εύλογες προσαρμογές και κατάλληλα μέτρα υποστήριξης όπου απαιτείται, πάντοτε σε συνάρτηση με τη διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ακεραιότητας, της δίκαιης αξιολόγησης και του κύρους των τίτλων σπουδών που απονέμει. Οι αρχές της δικαιοσύνης, της συμπερίληψης και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες για το Ίδρυμα», προσθέτει.

    Θυματοποιήθηκε λόγω της αναπηρίας της, λέει η φοιτήτρια

    Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου με οπτική αναπηρία, σε επιστολή της προς την ΕΠΑ, η οποία γράφτηκε με τη βοήθεια τρίτου ατόμου, αναφέρει ότι υποβάλλει επίσημο αίτημα για επανεξέταση, επαναξιολόγηση και αναθεώρηση των βαθμών που της αποδόθηκαν στα μαθήματα της Πρακτικής Άσκησης, ως φοιτήτρια με οπτική αναπηρία και τα θεωρεί άδικα και δεν ανταποκρίνονται στις ικανότητες της ως άτομο με οπτική αναπηρία.

    «Το αίτημά μου βασίζεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης δεν υπήρχαν οι αναγκαίες εύλογες προσαρμογές για την υλοποίηση των απαιτήσεων των σχετικών μαθημάτων, ενώ παράλληλα υπήρξε ουσιαστική απουσία αναπροσαρμογής των υφιστάμενων διευκολύνσεων ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του χώρου της πρακτικής εκπαίδευσης. Ως αποτέλεσμα, κλήθηκα να ανταποκριθώ στις ίδιες υποχρεώσεις και απαιτήσεις με τους υπόλοιπους φοιτητές χωρίς να μου παρέχονται οι αναγκαίοι μηχανισμοί υποστήριξης που θα διασφάλιζαν ουσιαστικά ίσες ευκαιρίες συμμετοχής, εκπαίδευσης και αξιολόγησης», προσθέτει.

    Ζητά, παράλληλα, όπως όλα τα μαθήματα της Πρακτικής Άσκησης επανεξεταστούν και επαναξιολογηθούν στην ολότητά τους από ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία να οριστεί και να λειτουργήσει υπό την εποπτεία Προέδρου άλλου Τμήματος του Πανεπιστημίου, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη εμπλοκή στην αξιολόγησή της ή στη διαχείριση της υπόθεσής της, ώστε να διασφαλιστούν η αμεροληψία, η αντικειμενικότητα, η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία της διαδικασίας.

    Διαβάστε περισσότερα εδώ…

    Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

    Πηγές: kathimerini.com.cy

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΗ Γυμναστική για Όλους γέφυρα ισότητας και αποδοχής: HELLAS GYM FESTIVAL – HELLAS GYM FOR LIFE CHALLENGE
    Next Article Αναζήτηση αξιόπιστου ατόμου υποστήριξης οικογένειας

    Δειτε και αυτα

    Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

    August 6, 2026

    Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

    August 6, 2026

    Μη λεκτικό αυτιστικό αγόρι βρέθηκε νεκρό μέρες μετά από την εξαφάνιση του από Κέντρο Ημέρας στον Καναδά (Βίντεο)

    August 4, 2026

    Νέα Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Ηλιούπολη

    August 4, 2026

    «Λογοθεραπεία Δια Βίου: Από τη Βρεφική στη Τρίτη Ηλικία» 5o Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας

    August 3, 2026

    Επικίνδυνες και δυσλειτουργικές υποδομές στην Αγία Τριάδα Ζακύνθου καταγγέλλει το Σωματείο ΑμεΑ “Οι Ποπολάροι”

    August 1, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

    August 6, 2026

    Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

    August 6, 2026

    REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

    August 5, 2026

    Μη λεκτικό αυτιστικό αγόρι βρέθηκε νεκρό μέρες μετά από την εξαφάνιση του από Κέντρο Ημέρας στον Καναδά (Βίντεο)

    August 4, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Το camp τελειώνει τον Ιούλιο, η ζωή συνεχίζεται τον Αύγουστο

    August 3, 2026

    Μεγαλώνουμε τον κόσμο για να ανήκουν οι άνθρωποι ή μικραίνουμε τους ανθρώπους για να χωρέσουν…

    Για ένα σώμα καλοκαιριού

    August 3, 2026

    Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙΝ: Νευροδιαφορετικότητα, η Βία της Ομοιομορφίας και το Δικαίωμα στην Ύπαρξη

    August 1, 2026

    Η συμπερίληψη δεν είναι διακόσμηση – είναι σύγκρουση με την πραγματικότητα

    July 31, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τουρισμός για τον Αυτισμό: Η βελγική πρόταση προς ένα αισθητηριακά φιλικό και χωρίς άγχος μουσείο

    August 6, 2026

    Παράρτημα του Συλλόγου «Εθελοντούμε» στην Κρήτη

    August 6, 2026

    REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

    August 5, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
    • Shop
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.