ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και μη… ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! (Βίντεο)

Υπάρχουν κάποιες εμπειρίες στη ζωή που τις απολαμβάνεις λίγο περισσότερο και σε κάνουν να νιώθεις ομορφότερα από άλλες. Αυτό συνέβη και σε εμένα, με τη συμμετοχή μου στην κριτική επιτροπή του 7ου Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη που διεξήχθη στην Καρδίτσα πριν λίγες εβδομάδες.

του Νίκου Παγίδα – Εργοθεραπευτής

Την Μαρία Καραπαναγιώτη την παρακολουθώ χρόνια μέσα από την δράση της, τόσο με την καλλιτεχνική ομάδα Δρυάδες εν Πλω, όσο και με την μέθοδο χορού Dance Disability που διδάσκει. Είχα την χαρά και την τιμή να την γνωρίσω από κοντά στο 2ο Nevronas FESTival, πέρσι τον Οκτώβριο.

Η Μαρία είναι ένας εργατικός, δημιουργικός και πεισματάρης άνθρωπος, που της αρέσει να προχωράει και να μοιράζεται. Η Μαρία Καραπαναγιώτη είναι η ιδρύτρια του Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη, και τις αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια να αναδείξει την συμπερίληψη μέσα από την τέχνη του χορού, αλλά και για το ότι προσφέρει τόσα χρόνια, σε πολλούς ανθρώπους, την ευκαιρία να χαμογελάσουν, να συνυπάρξουν και να διαγωνιστούν χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς βαθμίδες “λειτουργικότητας”, αλλά με μόνο κριτίριο την διάθεσή τους να χορέψουν.

Στο κλειστό γυμναστήριο της Καρδίτσας είδα όμορφους ανθρώπους, που στο κλείσιμο του Φεστιβάλ με έκαναν να δηλώσω (και το εννοώ) ότι θα είμαι κάθε χρόνο εκεί να στηρίζω με όποιον τρόπο μου ζητηθεί, από την οργανωτική επιτροπή, αυτό τον σπουδαίο θεσμό, που ενώνει, εκπαιδεύει, ψυχαγωγεί αλλά κυρίως αναδεικνύει την ομορφιά της ζωής… το χορό! Γιατί ο χορός είναι μια συζήτηση μεταξύ ψυχής και σώματος. Είναι έκφραση συναισθημάτων. Είναι τρόπος επικοινωνίας. Και πόσα άλλα είναι…

Όλα αυτά τα είναι τα ένιωθες κάθε μέρα παρακολουθώντας ανάπηρους και μη ανάπηρους χορευτές να καταθέτουν την αλήθεια τους στη σκηνή και να μαγεύουν με την προσπάθειά τους, για να παρουσιάσουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Στην κριτική επιτροπή βρέθηκα με αξιόλογους ανθρώπους την Δασκάλα Χορού Νίκη Τιγανιτάκη, τον Νευρολόγο Δρ. Μανώλη Δερμιτζάκη, τον Κωφό Χορευτή Παναγιώτη Παράσχου και τον Επίκουρο Καθηγητή του ΕΚΠΑ στο αντικείμενο «Χορολογία: Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός» Κωνσταντίνο Δημόπουλο. Συγκινηθήκαμε, γελάσαμε, προβληματιστήκαμε, ενθουσιαστήκαμε και η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε αρκετά να καταλήξουμε στα αποτελέσματα.

Το Φεστιβάλ για πρώτη φορά ήταν προσβάσιμο σε Κωφά και Βαρήκοα άτομα με την HandsUp να αναλαμβάνει την υπηρεσία προσβασιμότητας με τους διερμηνείς της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Γιάννη Σεμερτζίδη και Ανδρομάχη Βλάχου να γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της διοργάνωσης.

Θα μπορούσα να γράφω χωρίς σταματημό, αλλά προτιμώ να σας αφήσω να απολαύσετε τα παρακάτω βίντεο και να αρχίσετε σοβαρά να σκεφτόσαστε του χρόνου να έρθετε στην Καρδίτσα μαζί μας!

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την σπουδαία διοργάνωση και μας έκαναν να νιώσουμε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό μέλη μιας μεγάλης χορευτικής οικογένειας!

Γράφει: ο Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής