ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Προσβάσιμη Πόλη για το 2021 η Γιονκόπινγκ. Διάκριση για την Κομοτηνή!!!

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προσβάσιμης Πόλης είναι τα “Όσκαρ της προσβασιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Βραβεύονται οι πόλεις που επιτελούν αξιοσημείωτο έργο προκειμένου να βελτιώσουν την προσβασιμότητά τους για τους ανάπηρους αλλά και τους ηλικιωμένους, ενώ δεν παραλείπονται και οι πόλεις εκείνες που μπορεί να μην είναι τέλειες αλλά επιδεικνύουν αφοσίωση στο να εξελίσσονται για να γίνουν πιο προσβάσιμες και συμπεριληπτικές.

Οι έξι πόλεις φιναλίστ για τα Access City Award 2021, ήταν:
Bremerhaven / Γερμανία
Firenze / Ιταλία
Gdynia / Πολωνία
Jönköping / Σουηδία
Κομοτηνή / Ελλάδα
Poznan / Πολωνία

 

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η πόλη Jönköping της Σουηδίας, το δεύτερο η πόλη Bremerhaven της Γερμανίας, και το τρίτο η πόλη Gdynia της Πολωνίας, πόλεις εξαιρετικά προηγμένες σε θέματα προσβασιμότητας. Ειδική Μνεία στα Access City Award 2021, απέσπασε ο Δήμος Κομοτηνής, που συμπεριλήφθηκε στις έξι πόλεις φιναλίστ του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πόλης Προσβασιμότητας.

Το Jönköping (Γιονκοπινγκ), η πόλη της Σουηδίας με 141.081 κατοίκους, βραβεύτηκε για την καθολική της προσέγγιση στην προσβασιμότητα. Σε συνεργασία με οργανώσεις ΑμεΑ, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις προσβασιμότητας δημόσιων κτιρίων και υποδομών. Η δημοτική βιβλιοθήκη και η αίθουσα συναυλιών περιλαμβάνουν πλέον απτικούς χάρτες, σήμανση, ακουστική περιγραφή, ευανάγνωστες οδηγίες και πρόσβαση σε αναπηρικά αμαξίδια.

120 παιδικές χαρές ανακαινίστηκαν και δύο από τις μεγαλύτερες έγιναν πλήρως προσβάσιμες. Στην κατασκευή νέων κτιρίων, η δημοτική αρχή συνομιλεί με τους δημότες για να εξασφαλίσει ότι θα ικανοποιούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις προσβασιμότητας, ενώ εκπρόσωποι φορέων για ζητήματα της αναπηρικής κοινότητας συμμετέχουν από την αρχή στη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, ένα τοπικό βραβείο προσβασιμότητας, άρχισε να απονέμεται στην επιχείρηση ή οργάνωση της πόλης που συνεργάστηκε καλύτερα με τους πελάτες ή τα μέλη της στην ενίσχυση της πρόσβασης.

 

Η ελληνική πόλη 54.272 κατοίκων και πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης έλαβε τιμητική διάκριση!

– Η Κομοτηνή διαθέτει 20 χλμ προσβάσιμων διαδρόμων, 47 προσβάσιμες παιδικές χαρές, 90% των σχολείων με βελτιωμένα μέτρα προσβασιμότητας!

Δείτε (Βίντεο) Κομοτηνή… Προσβάσιμη Πόλη!

“Στην υποψηφιότητά του ο Δήμος Κομοτηνής συμπεριέλαβε όλες τις δημοτικές υποδομές προσβασιμότητας, τις σχετικές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, αλλά και τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί με δημόσιους φορείς και συλλόγους. Για την προετοιμασία της πρότασης συνεργάστηκαν με επιτυχία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής με τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής που δραστηριοποιούνται στο αναπηρικό κίνημα. Σκοπός της πρότασης του Δήμου Κομοτηνής ήταν να αναδειχθεί το έργο που έχει πραγματοποιηθεί αναφορικά με την προσβασιμότητα σε εθνικό επίπεδο, “αλλά και να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι συνδημότες μας”, όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, συμπληρώνοντας: “Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε ότι μέσα από την αξιολόγηση της πρότασής μας θα προκύψουν και ενδιαφέρουσες προτάσεις και συνέργειες για την περεταίρω βελτίωση του Δήμου μας σε θέματα προσβασιμότητας”.

Το Bremerhaven (Μπρεμερχαφεν), η γερμανική πόλη 113.634 κατοίκων, κέρδισε το 2ο Access City Award 2021. Το έργο “Harbor Worlds” έκανε προσβάσιμες περιοχές, όπως υπαίθριες αγορές, χώρους πρασίνου, το λιμάνι και την παραλία της πόλης. Στις συγκοινωνίες, το 70% των στάσεων λεωφορείων παρέχουν απτικά συστήματα καθοδήγησης για άτομα με οπτική αναπηρία, ενώ τα δημόσια επιβατηγά πλοία είναι προσβάσιμα σε χρήστες αμαξιδίου. Όλες οι πληροφορίες στον ιστότοπο του Δήμου είναι προσβάσιμες. Επίσης, ο Διαμεσολαβητής του Δήμου για ζητήματα αναπηρίας έχει σημαντικό ρόλο, εκτός από δέκτης αιτημάτων προσβασιμότητας, παρέχει συμβουλές για ζητήματα συμμετοχής, αποκατάστασης και ένταξης καθώς και για τις προδιαγραφές προσβάσιμων κτηρίων.

Η Gdynia (Γκντίνια), η πόλη της Πολωνίας με 250.000 κατοίκους, κέρδισε το 3o Access City Award 2021. Είναι η δεύτερη φορά που κερδίζει το τρίτο βραβείο, είχε βραβευτεί και στη διοργάνωση Access City Award 2019 για τις προσπάθειές της στη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με νοητική υστέρηση. Από το 1999, στην πόλη εφαρμόζεται κοινωνική πολιτική που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των κατοίκων. Στην πόλη λειτουργούν γραφείο για ΑμεΑ, συμβούλιο για παιδιά με αναπηρίες και διορίστηκε ειδικός προσβασιμότητας, ο οποίος ελέγχει όλα τα σχέδια πριν την έναρξη των έργων.

Επίσης, άνοιξαν κέντρο ενοικίασης εξοπλισμού για εμποδιζόμενα άτομα, με κινητικά βοηθήματα, αναπηρικά αμαξίδια και ποδήλατα και πάρκο με όργανα γυμναστικής προσαρμοσμένα στις ανάγκες ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Στις δημόσιες συγκοινωνίες, όλα τα λεωφορεία πλέον διαθέτουν δάπεδα που χαμηλώνουν, οι φωτεινοί πίνακες πληροφοριών είναι ακουστικοί και οι στάσεις διαμορφώθηκαν με κατάλληλη επίστρωση.

Διαβάστε ακόμη…

«Μια ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ κοινωνία… ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ για όλους!»

 

 

Πηγή: https://ec.europa.eu/commission/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *