Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Recent

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026

      «Κι όμως Μπορώ»… να γίνω ένας άνθρωπος που κάνει τον κόσμο λίγο πιο όμορφο

      July 23, 2026

      REFRAME by Nevronas.gr + EVArtist: Eικαστικός διάλογος με την επικαιρότητα και την αναπηρία

      July 22, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

      July 28, 2026

      Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

      July 28, 2026

      Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

      July 27, 2026

      Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

      July 25, 2026

      REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

      July 24, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • PROJECTS
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Home » Επιστολή στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού στην Ελλάδα
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επιστολή στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού στην Ελλάδα

    November 2, 20225 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Στο πλαίσιο του Οκτωβρίου, μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον  καρκίνο του μαστού,οι Σύλλογοι «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» και οι επιστημονικές εταιρείες ΕΧΕΜ, ΕΟΠΕ και ΕΕΑΜ συνέταξαν επιστολή, την οποία κοινοποίησαν στο Υπουργείο Υγείας, κάνοντας μια ανασκόπηση των όσων έχουν γίνει για την αντιμετώπιση καιδιαχείριση του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο, και επισημαίνοντας όλα όσα ακόμα χρειάζεται να γίνουν για την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης επιβάρυνσης από τη νόσο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντων και τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού.

    Η επιστολή συντάχθηκε και κατατέθηκε σε συνέχεια του Υπομνήματος που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 στον Υπουργό Υγείας, με γνωστοποίηση στον Πρωθυπουργό και εν συνεχεία στους Βουλευτές/τριες και Ευρωβουλευτές/τριες,στο οποίο καταγράφονται και τεκμηριώνονται επιστημονικά οι βασικές θέσεις των παραπάνω φορέων σχετικά με τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού στη χώρα μας.

    Αναγνωρίζοντας τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει έως σήμερα, στην επιστολή επισημαίνονται δυσλειτουργίες και ελλείψεις, κατατίθενται προτάσεις για τη βελτίωσή τους και υπενθυμίζονται πάγια αιτήματα των συνυπογραφόντων, η πραγματοποίηση των οποίων θα λειτουργήσει προς όφελος χιλιάδων ασθενών που βιώνουν τη νόσο, χιλιάδων γυναικών που έχουν επιβιώσει από την ασθένεια καθώς και των μελών των οικογενειών τους.

    Παρασκευή Μιχαλοπούλου, «Άλμα Ζωής»: “Στόχος ο καρκίνος του μαστού να γίνει προτεραιότητα της δημόσιας υγείας”

    https://nevronas.gr/paraskeyi-michalopoyloy-alma-zois-quot-stochos-o-karkinos-toy-mastoy-na-ginei-proteraiotita-tis-dimosias-ygeias-quot/

    Συνοπτικά:

    • Για την επίσπευση των διαδικασιών δημιουργίας του Μητρώο Ασθενών με Καρκίνο Μαστού, προτείνεται η συνεργασία όλων των αρμόδιων επιστημονικών εταιρειών με την ΗΔΙΚΑ, παρέχοντας ένα minimum στοιχείων μητρώου από τον ηλεκτρονικό φάκελο των ασθενών με καρκίνο μαστού που τηρούν τα μέλη τους, εντός ενός πλαισίου διασφάλισης της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
    • Για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου μαστού, έως ότου δημιουργηθεί εθνική εκστρατεία ενημέρωσης, να υιοθετηθεί η καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο που δημιούργησε η ΕΟΠΕ με τίτλο: «Καμπάνια για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου».
    • Για τη δευτερογενή πρόληψη και το Εθνικό Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Φώφη Γεννηματά», με στόχο να ωφεληθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός γυναικών, προτείνεται:
      • Το Πρόγραμμα να πλαισιωθεί και να υποστηριχθεί από αντίστοιχη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο να επισημανθεί η σημασία της δευτερογενούς πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας, το όφελος από τη συμμετοχή των γυναικών στο πρόγραμμα, αλλά και η σημασία του μητρώου που δημιουργείται μέσα από αυτό για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός τεκμηριωμένου και στοχευμένου σχεδίου δράσης ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
      • Να γίνει πρόσκληση στις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες με στόχο την απαραίτητη αύξηση στον αριθμό των συνεργαζόμενων διαγνωστικών κέντρων και γιατρών και πιστοποίηση των ακτινοδιαγνωστών και των συνεργαζόμενων κέντρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
      • Σε περίπτωση ύποπτου ευρήματος να δρομολογείται ραντεβού με γιατρό του προγράμματος εντός 15 ημερών και εφόσον επιβεβαιώνεται το εύρημα, να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια δομή για περαιτέρω εξετάσεις εντός 30 ημερών.
      • Οι επιστημονικές εταιρείες ΕΧΕΜ και ΕΟΠΕ να αναλάβουν εκπαίδευση/σεμινάρια σε γενικούς γιατρούς ή παθολόγους που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα και βρίσκονται στην περιφέρεια ή και σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς από εξειδικευμένους στον μαστό επαγγελματίες υγείας για την κλινική εξέταση.
      • Διασύνδεση του Μητρώου του Προγράμματος με το Μητρώο Ασθενών με Καρκίνο Μαστού για την εξαγωγή τεκμηριωμένων πληροφοριών και την τάση συχνότητας της νόσου και της θνησιμότητας.
      • Να γίνει η επέκταση του προγράμματος σε γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    • Για την καλύτερη αντιμετώπιση των γυναικών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, προτείνεται η άμεση ολοκλήρωση της ένταξης των γονιδίων BRCA1 &BRCA2 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στη λίστα των αποζημιούμενων βιοδεικτών,ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από την εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς και πρόβλεψη για κάλυψη της εξέτασης στις/στους συγγενείς των ασθενών πρώτου βαθμού, με στόχοτην έγκαιρη διάγνωση των μεταλλάξεων των γονιδίωνπου δίνουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ωοθηκών.
    • Τονίζεται η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών δημιουργίας Κέντρων Μαστού Ολοκληρωμένης Φροντίδας, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση της νόσου και των συνεπειών της, στην άρση των δυσκολιών στην πρόσβαση και των υφιστάμενων ανισοτήτων, σε κάθε φάση της νόσου – από τη διάγνωση έως και τη ζωή μετά την ολοκλήρωση των θεραπειών (survivorship).
    • Προτείνεται η θεσμοθετημένη διασύνδεση των Κέντρων και Κλινικών Μαστού με τους Εθελοντικούς Συλλόγους Υποστήριξης Ασθενών
    • Για την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών με προχωρημένη/μεταστατική νόσο στις νέες θεραπείες,προτείνεται η συνεργασία με άλλες χώρες στην αξιολόγησή τους με στόχο τη συντομότερη άδεια κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, η ενσωμάτωση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων της ΕΟΠΕ, τα οποία ανανεώνονται ανά έτος και περιλαμβάνουν όλες τις καθιερωμένες αλλά και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τη διασύνδεσή τους με την ΗΔΙΚΑ, η έγκαιρη έγκριση των φαρμάκων υψηλού κόστους και η βελτίωση του ΣΗΠ, ώστε οι γυναίκες να έχουν άμεση πρόσβαση σε εγκεκριμένες καινοτόμες θεραπείες.
    • Τέλος, προτείνεται η διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου για την παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν ασθένειες απειλητικές για τη ζωή τους.

     

    Οι Σύλλογοι «Άλμα Ζωής» και οι ιατρικές εταιρείες ΕΧΕΜ, ΕΟΠΕ και ΕΕΑΜ παραμένουν στη διάθεση του Υπουργείου για συνεργασία στα παραπάνω θέματα, ώστε η εφαρμογή τους να καλύψει τις ανάγκες για ποιοτικές υπηρεσίες έγκαιρης ανίχνευσης, διάγνωσης, αντιμετώπισης και καταγραφής των περιστατικών καρκίνου μαστού στον πληθυσμό της χώρας.

    Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το κείμενο της επιστολής εδώ.

    Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

    Πηγή: almazois.gr

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous Article«Kανένας πολίτης με αναπηρία άστεγος!»: ΕΣΑμεΑ για την προστασία α’ κατοικίας
    Next Article «Ταξιδεύοντας την Τέχνη εκτός»: Έκθεση με ελέυθερη είσοδο στην πλατεία Άνοιξη

    Δειτε και αυτα

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026

    Χημικά και αστυνομική βία στη μαζική συγκέντρωση στο Άργος για την δολοφονία του Θοδωρή (Βίντεο)

    July 25, 2026

    REFRAME: «Ποιος αποφασίζει ποια ζωή άξιζει να αναπνέει;»

    July 24, 2026

    «Για τον Θοδωρή, για τα παιδιά της γαλαρίας και τις υποτιμημένες ζωές μας»: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

    July 24, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Τυφλή έγκυος έχασε το έμβρυο της μετά από ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

    July 27, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Η Σιωπή του Άργους: Όταν ο Ικανοτισμός Στραγγαλίζει την Ενσυναίσθηση

    July 20, 2026

    Υπάρχει μια τρομακτική στιγμή στην ιστορία των κοινωνιών, όπου οι δομές αποκαλύπτουν το πιο σκληρό…

    Θα χορεύουμε με το καρπούζι στο χέρι

    July 6, 2026

    «Υγιή κτίρια», νευροδιαφορετικότητα και γνωστική λειτουργία: ο ρόλος του εσωτερικού περιβάλλοντος στη μάθηση και την ευεξία

    June 18, 2026

    Όταν το σώμα γίνεται έργο τέχνης: Η αναπηρία ως δημιουργική εμπειρία και όχι ως περιορισμός

    June 15, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Mar Galcerán: Το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down σε τοπικό κοινοβούλιο στην Ευρώπη

    July 28, 2026

    Συνάντηση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για διορισμούς και Ειδική Αγωγή

    July 28, 2026

    Θέση εργασίας Υπεύθυνου Διοικητικών Υπηρεσιών

    July 28, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • Buy Now
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.