ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή φορέων για την ανάδειξη των προβλημάτων στην Ειδική Αγωγή

Τέσσερις  φορείς γονέων, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Αθηνών, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών συνέταξαν κοινή επιστολή για την ανάδειξη των προβλημάτων στην Ειδική Αγωγή.

Η επιστολή:

Θέμα: 2α Απριλίου Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό

Ο αυτισμός έγινε μια διακριτή διαταραχή στην Ελλάδα μόλις στα μισά της δεκαετίας του ’90. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των γονέων εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν εκείνες που οδήγησαν τους φορείς της πολιτείας να αναγνωρίσουν επίσημα τη διαταραχή αυτή όταν ήδη σε άλλες χώρες όχι μόνο ήταν γνωστή αλλά διερευνούσαν μεθοδολογίες για τη στοχευμένη θεραπευτική της προσέγγιση. Σήμερα περίπου τριάντα χρόνια μετά η μέρα αυτή για την ευαισθητοποίηση κοινωνίας και πολιτείας σχετικά με τον αυτισμό, μας θυμίζει δυστυχώς ότι τα βήματα που έχουν γίνει δεν είναι αρκετά και πρέπει να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για τα αυτονόητα.

Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι η μέριμνα για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών με αυτισμό και των οικογενειών τους ενισχύεται με ουσιαστικό τρόπο εάν φωταγωγηθεί το βράδυ της 2ας Απριλίου με μπλε χρώμα η πύλη του Ανδριανού ή το συντριβάνι της Ομονοίας, όταν γνωρίζουμε πόσα πράγματα πρέπει να γίνουν σε όλους τους τομείς. Μην ξεχνάμε ότι η Ειδική αγωγή δεν έχει επαρκείς και ικανές εγκαταστάσεις, στα ειδικά σχολεία της Ελλάδος δεν υπάρχουν βιβλία και βοηθήματα ή εγκεκριμένο εκπαιδευτικό λογισμικό. Αντιλαμβανόμαστε καθημερινά και με σκληρό τρόπο ότι ζούμε σε μια κοινωνία που ακόμα δεν είναι ώριμη να αποδεχθεί τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και να τα αγκαλιάσει δίνοντας τους ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Είναι τουλάχιστον λυπηρό αν όχι εξοργιστικό, να μιλάμε για μια σύγχρονη κοινωνία συμπερίληψης και να υπάρχουν περιστατικά δίωξης παιδιών με ειδικές ανάγκες από σχολεία γενικής αγωγής.

Οι παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν αφορούν στις κάτωθι θεματικές ενότητες:

 Α. Κτιριακές υποδομές, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής Οι κτιριακές υποδομές της ειδικής αγωγής είναι ελλιπείς και δεν καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, ενώ την ίδια στιγμή η διαταραχή  μεγεθύνεται με γεωμετρικούς              ρυθμούς. Προκαλεί δε, αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στη πρωτεύουσα της χώρας μας ο δήμος Αθηναίων, δεν διαθέτει υποδομή        δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) ενώ δεν υφίσταται ως έννοια η μεταλυκειακή εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι εν έτει 2023:

  • 10ο Ειδικό Δημοτικό (Μαράσλειο):
    • 42 ειδικοί μαθητές
    • Έχει τουαλέτες οθωμανικού τύπου (γούρνες)
    • Επίσης στο ίδιο σχολείο υπάρχει αίθουσα που θερμαίνεται με σόμπα υγραερίου καθώς και αίθουσα που φωτίζεται με μπαλαντέζα από το κυλικείο.
    • Οι αίθουσες του εν λόγω σχολείου έχουν να βαφτούν χρόνια.
    • Τέλος η σκεπή του γυμναστηρίου είναι υπό κατάρευση με κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παιδιών
    • O προαύλιος χώρος δεν διαθέτει κανένα παιχνίδι για εκγύμναση και κανένα παγκάκι για την ξεκούραση των παιδιώνstrong>6ο Ειδικό Δημοτικό (πρώην Βουστάσιο):
      • 42 μαθητές    &    μαθήτριες   με    Διάχυτη   Αναπτυξιακή   Διαταραχή (Αυτισμός) και Νοητική Υστέρηση,
      • έχουν στριμωχθεί σε μικρές αίθουσες ,οι οποίες Δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των παιδιών
      • O προαύλιος χώρος δεν διαθέτει κανένα παιχνίδι για εκγύμναση και
      • κανένα παγκάκι για την ξεκούραση των παιδιών6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο (Νικοπόλεως): Το εν λόγω σχολείο έχει κορεστεί, φιλοξενεί φέτος 28 νήπια στο σχολείο και 19 στα λυόμενα των Κάτω Πατησίων.
      • 9 ο Ειδικό Δημοτικό (Πόντου 69-71)
        • 40 μαθητές    &    μαθήτριες   με    Διάχυτη   Αναπτυξιακή   Διαταραχή (Αυτισμός), Νοητική Υστέρηση και Σύνδρομο Down
        • έχουν στριμωχθεί σε μικρές αίθουσες ,οι οποίες Δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των παιδιών
        • Ο ηλεκτρολογικός   εξοπλισμός    πρέπει    να    διορθωθεί    και    να αντικατασταθεί, για την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων.
        • O προαύλιος χώρος δεν διαθέτει κανένα παιχνίδι για εκγύμναση
      • Δεν υφίσταται ανελκυστήρας, για να διευκολύνεται η πρόσβαση (χωρίς όμως να μειωθεί τετραγωνικό από τον ήδη μειωμένο χώρο)
      • Δεν υπάρχουν αίθουσες χαλάρωσης και ξεκούρασης
      • ο τεχνολογικός εξοπλισμός χρειάζεται άμεσα να αναβαθμιστεί! Δεν αρκεί ένα (1) tablet ανά αίθουσα! Δεν υφίσταται έγχρωμος εκτυπωτής, μηχάνημα απαραίτητο για ένα ειδικό σχολείο που φοιτούν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, γιατί η εικόνα είναι “μπροστά” από τις λέξεις και μαθαίνουν με δομημένο οπτικοποιημένο πρόγραμμα.

      Β. Παροχή βιβλίων και ειδικού λογισμικού σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής

      Η πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία βιβλίων ειδικής αγωγής από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και το ΤΕΙ Πατρών το 2012, έμεινε για ανεξήγητο λόγο στο ηλεκτρονικό ράφι και ουδέποτε διανεμήθηκε στα σχολεία. Στο ειδικό λογισμικό παρότι είμαστε παραγωγοί ως χώρα, από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, παρά ταύτα το Υπουργείο Παιδείας τα αγνοεί και δεν τα συστήνει ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Επίσης έχουμε παντελή έλλειψη σε προγράμματα σπουδών και υποχρεωτικό υλικό χρήσης από τους εκπαιδευτικούς. Οι οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Παιδείας συνήθως δεν συμβαδίζουν με τα διεθνή πρότυπα της ειδικής αγωγής.

      Γ. Βελτίωση του πλαισίου μεταφοράς των παιδιών μας με λεωφορεία δημοσίας χρήσεως

      Όπως είναι γνωστό η μεταφορά των παιδιών στα ειδικά σχολεία διενεργείται με μειοδοτικό διαγωνισμό από λεωφορεία δημοσίας χρήσεως. Η διαδικασία έχει φανεί ότι χρειάζεται βελτιώσεις όσον αφορά τη δημιουργία Μητρώου Μεταφορέων, την αξιολόγηση αυτών σε θέματα ποιότητας του μεταφορικού μέσου, θέματα ασφάλειας, τον οδηγό, την επάρκεια της συνοδού. Σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης από μέρους του σχολείου ή των γονέων, δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός από την Περιφέρεια αλλά να ανατίθεται στον επόμενο κατά σειρά μειοδότη μεταφορέα. Επίσης, σε περίπτωση που παραιτείται μειοδότης απαιτείται να αυξηθεί η ποινή. Τέλος, ο διαγωνισμός που αφορά την κάλυψη αναγκών των ειδικών σχολείων πρέπει να προηγείται χρονικά του διαγωνισμού για την κάλυψη αναγκών μεταφοράς νορμοτυπικών παιδιών.

      Δ. Πρόσληψη προσωπικού με τις ανάγκες του κάθε σχολείου

      Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ,που προσλαμβάνεται, πρέπει να συμβαδίζει με τις ανάγκες του κάθε ειδικού σχολείου και ο προγραμματισμός και η πρόσληψη πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

      Έχουμε λοιπόν την προσδοκία λόγω της παγκόσμιας ημέρας ότι η παρούσα επιστολή θα κινητοποιήσει τους ιθύνοντες να καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους επιτέλους…

      Οι υπογράφοντες γονείς και φίλοι των παιδιών της ειδικής αγωγής.

      Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *