ΑΡΘΡΑ

Επικίνδυνη Αναπηρία: Δεν θέλω να είμαι ηρωίδα!

Πόσες φορές δεν έχετε δει φωτογραφία ενός αιρετού, δίπλα σε ενήλικα άτομα με αναπηρία και από κάτω την  χαρακτηριστική λεζάντα «ο ανθυπο-αντιδήμαρχος τάδε επισκέφτηκε τα παιδιά με αναπηρία κλπ…»;

του Βαγγέλη Καρατζά – Πατέρας αυτιστικού παιδιού

 

Για κάποιο λόγο στην Ελλάδα ξεχνάμε ότι τα άτομα με αναπηρία και ενηλικιώνονται και έχουν φύλο! Αν είναι κάτι που συζητάμε ακόμα λιγότερο στην δημόσια σφαίρα στην χώρα μας, είναι οι γυναίκες με αναπηρία.
Με αυτό το θέμα λοιπόν ασχολείται το επεισόδιο της εκπομπής της ΕΡΤ  Επικίνδυνες, «Επικίνδυνη αναπηρία».

Γεωργία Καλτσή

Κεντρικό πρόσωπο είναι η Γεωργία Καλτσή, μια  νέα γυναίκα χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου που μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα (χάθηκε μια  ανθρώπινη ζωή) μπήκε στην πραγματικότητα της αναπηρίας.
Μέσα από τη συζήτηση με την Στέλλα Κάσδαγλη βλέπουμε μία πολύ δυναμική γυναίκα που ασχολείται με καταδύσεις, ξιφασκία, οδηγεί αυτοκίνητο και το 2022 ήταν μία από τις τέσσερις(!) μόνο αθλήτριες που ασχολούνται με το μπάσκετ με αμαξίδιο στην Ελλάδα. Η Γεωργία μιλάει χωρίς περιστροφές, με ευπρόσδεκτη αμεσότητα και χωρίς ξύλινο λόγο και σε αυτό συνεισφέρει και ο τρόπος που διεξάγει την συνέντευξη η Στέλλα Κάσδαγλη.

Η Γεωργία άνοιξε και άλλους δρόμους στην τέχνη, αφού το «Στα 4» είναι η πρώτη σειρά με ανάπηρη πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα!

Δεν θέλω να είμαι ηρωίδα…

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τα μάτια της στο νοσοκομείο, η Γεωργία αποδέχτηκε την αναπηρία της και άρχισε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να απολαύσει στη ζωή της στο έπακρο.
Ίσως δεν είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα  αλλά είναι παρήγορο ότι απορρίπτει την γελοία ταμπέλα της ηρωίδας που αποδίδει η κοινωνία στα άτομα με αναπηρία, ώστε να έχει άλλοθι για την αβελτηρία της και την έλλειψη προσβασιμότητας που καθιστά την Ελλάδα, ουραγό της Ευρώπης στον συγκεκριμένο τομέα.

«Ειδικές ικανότητες»: Μία ένδειξη ασέβειας…


Η Χρυσέλλα Λαγαρία (συνιδρύτρια της Black Light) επισημαίνει ότι η έκφραση «ειδικές ικανότητες» δείχνει έλλειψη σεβασμού απέναντι στα άτομα με αναπηρία.  Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η ίδια ως τυφλή γυναίκα, έχει διαπιστώσει ότι ουσιαστικά  οι φεμινιστικές συλλογικότητες στην Ελλάδα αποκλείουν τις γυναίκες με αναπηρία, αφού δεν τους δίδεται η δυνατότητα, είτε να συμμετέχουν σε διεκδικήσεις και δράσεις, είτε να έχουν την πρέπουσα ενημέρωση με προσβάσιμο υλικό…
Η έμφυλη βία μάλιστα, εμφανίζεται σε τρομακτικά ποσοστά στις γυναίκες με αναπηρία, που είναι ακόμα πιο ευάλωτες και συχνά πέφτουν θύματα διπλής διάκρισης, τόσο λόγω του φύλου της όσο και της αναπηρίας τους.

«Στα 4»: Τα κορίτσια με ρόδες πάνε παντού! (Βίντεο)

«Στα 4»: Τα κορίτσια με ρόδες πάνε παντού! (Βίντεο)

Η αναπηρία είναι ακριβό σπορ…

Η Γεωργία έχει δυνατότητα να έχει το κατάλληλο αυτοκίνητο, έναν σωστό χώρο διαβίωσης και τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα της δώσει τον επιθυμητό βαθμό αυτονομίας, για να επιδιώξει μία καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά όπως αναφέρει η ίδια για το μεγαλύτερο μέρος των ΑμεΑ, αυτό δεν είναι εφικτό αφού όπως λέει χαρακτηριστικά «Η αναπηρία είναι ακριβό σπορ».

Οι θεραπείες, ο εξοπλισμός, καθώς και η εκπαίδευση των ανάπηρων ατόμων σε βασικές και απαραίτητες δεξιότητες στην Ελλάδα έχουν δυσβάσταχτο κόστος, το οποίο πολλές φορές, καθιστά ανέφικτη την αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση τους.
Εάν ψάξουμε να βρούμε ποια είναι η πιο συχνή «συνοσηρότητα» για τον ανάπηρο άνθρωπο στην Ελλάδα, θα δούμε ότι είναι η φτώχεια. Αναλογιστείτε πόσο εύκολο είναι να βρει εργασία ένα άτομο με αναπηρία. Τι γίνεται με τα αυτιστικά άτομα ή εκείνα με σύνδρομο Down ή νοητική αναπηρία για τα οποία δεν μιλάει σχεδόν κανείς;

Στην εκπομπή το μήνυμα όμως είναι θετικό, γιατί  βλέπουμε χαμογελαστές γυναίκες, που με δυναμισμό και αποφασιστικότητα έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν ό,τι δικαιούνται. Γυναίκες έχουν ξεπεράσει τα στερεότυπα και τους φραγμούς που προέρχονται από την έλλειψη προσβασιμότητας και παιδείας καθώς και από τον ενδημικό σεξισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Το επεισόδιο είναι διαθέσιμο με ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς και υπότιτλους για άτομα με ακουστική αναπηρία και μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ…

Δείτε το trailer και λεπτομέρειες εδώ…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *