ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενίσχυση των ΑμεΑ που έχουν πληγεί από την πανδημία ζητάει η ΕΣΑμεΑ

Μέσω επιστολής της στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση οικονομική ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, που έχουν πληγεί από την πανδημία. Ταυτόχρονα ζητά να χορηγηθούν και στους μαθητές με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση προσβάσιμοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

 

Οι πλέον πληττόμενοι είναι αυτοί που διαχρονικά αποτελούν τις κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της χώρας και οι πιο ευάλωτοι μεταξύ των ευάλωτων είναι τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους. Βασιζόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 12 Νοεμβρίου 2020, η ΕΣΑμεΑ τονίζει την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της πλέον ευάλωτης κοινωνικής ομάδας.

Η αλήθεια είναι ότι τα άτομα με αναπηρία από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα δεν έτυχαν καμίας συγκεκριμένης οικονομικής στήριξης, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων είναι ιδιαίτερα δύσκολες για αυτά τα άτομα καθώς και τις οικογένειές τους. Άλλωστε είναι αναγνωρισμένο το πρόσθετο κόστος λόγω αναπηρίας σε ήρεμες περιόδους- πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας.

Η προστασία της ζωής, η διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι αδιαχώριστα.

 

Αναλυτικά…

Αθήνα: 13/11/2020

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κ. Μητσοτάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
– Υπουργό Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
– Γραφείο υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
– Γραφείο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στ. Πέτσα
– Γραφείο υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα
– Γραφείο υφυπουργού για τη δημοσιονομική πολιτική, κ. Θ. Σκυλακάκη
– Γραφείο υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση
– Γραφείο υφυπουργού Εργασίας κ. Δ. Μιχαηλίδου
– Γραφείο γ.γ. υπουργείου Εργασίας κ. Γ. Σταμάτη
– Οργανώσεις Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.

Αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. στον πρωθυπουργό της χώρας για άμεση οικονομική ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, που έχουν πληγεί από την πανδημία

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Γνωρίζετε το ρόλο, τη δράση και τους διαρκείς αγώνες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) για την προάσπιση και την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Εδώ και μήνες, η Ε.Σ.Α.μεΑ., από τις πρώτες στιγμές της κρίσης στη χώρα, παρακολουθεί διαρκώς και εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αναλαμβάνοντας από την πρώτη στιγμή δράση για να ληφθούν από την ελληνική πολιτεία μέτρα, αφενός για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από τη διασπορά του ιού, αφετέρου για τη διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασής τους σε υπηρεσίες υγείας, υποστήριξης και άλλες αναγκαίες υπηρεσίες, ώστε να μη θιγούν περαιτέρω τα δικαιώματά τους, αλλά και το επίπεδο και οι συνθήκες διαβίωσης τους.

Τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας αποτελούν καθοριστικό παράγοντα των πάσης φύσεως οικονομικών κινήτρων στο πλαίσιο της διανυόμενης κρίσης και η αποτελεσματική απονομή των ωφελημάτων είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση ότι οι πληττόμενοι από την κρίση της πανδημίας COVID-19 λαμβάνουν μια ζωτική υποστήριξη.

Οι πλέον πληττόμενοι είναι αυτοί που διαχρονικά αποτελούν τις κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της χώρας και οι πιο ευάλωτοι μεταξύ των ευάλωτων είναι τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους.

Είναι επιβεβλημένη, όσο ποτέ άλλοτε, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, η πολιτική και οικονομική υποστήριξη και η υποστήριξη σε κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες απασχόλησης και υγείας, οι οποίες θα διατηρήσουν την ελληνική κοινωνία λειτουργική και συνεκτική.

Οι συνέπειες της κρίσης της πανδημίας του COVID 19 στην απασχόληση και τη σταθερότητα του εισοδήματος έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο στα άτομα με αναπηρία, στα άτομα με χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους, ιδίως τις γυναίκες με αναπηρία και τις μητέρες των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, από βήματος του Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων εξαγγείλατε οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα, λέγοντας πως: «Από τη στιγμή που η ταμειακή δυνατότητα υπάρχει και εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν νοικοκυριά που μπορεί να έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας, η κυβέρνηση θα σταθεί με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.».

Παράλληλα αναφερθήκατε και στη χορήγηση λάπτοπ στους μαθητές των σχολείων της χώρας. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά να συμπεριληφθούν σε αυτή τη χορηγία και οι μαθητές με αναπηρία, μαζί με τα κατάλληλα λογισμικά καθώς και όλα τα προσβάσιμα εργαλεία.

Σε ακολουθία των μέχρι σήμερα εξαγγελιών σας, των θεσμικών σας παρεμβάσεων και του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησής σας για ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, σας καλούμε να προτάξετε στην εξειδίκευση της υλοποίησης των χθεσινών εξαγγελιών σας, τα νοικοκυριά των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι τα άτομα με αναπηρία από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα δεν έτυχαν καμίας συγκεκριμένης οικονομικής στήριξης, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων είναι ιδιαίτερα δύσκολες για αυτά τα άτομα καθώς και τις οικογένειές τους. Άλλωστε είναι αναγνωρισμένο το πρόσθετο κόστος λόγω αναπηρίας σε ήρεμες περιόδους- πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας.

Η προστασία της ζωής, η διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι αδιαχώριστα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση σας θα ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την προάσπιση του υπέρτατου δικαιώματος στο αξιοπρεπώς ζην.

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Πηγή: https://www.esamea.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *