ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ειρηνοδρομία στον Άγιο Δημήτριο: Τρέχουμε για την Ειρήνη, κερδίζουμε τη Ζωή!

Η πρώτη μεγάλη Συνέντευξη Τύπου του για την «Ειρηνοδρομία 2022», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Τρίτη 13 Απριλίου 2022, στον ξεχωριστό και φιλόξενο χώρο του Μουσείου Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, ένα από τα λίγα του είδους του στον κόσμο, με την παρουσία των δυο μεγάλων πρεσβευτών της Ειρηνοδρομίας των χρυσών Παραολυμπιονικών του Τόκιο, Νάσου Γκαβέλα και Σωτήρη Γκαραγκάνη, πλήθους δημοσιογράφων, εκπροσώπων των συνεργαζόμενων θεσμικών φορέων, των μεγάλων χορηγών και υποστηρικτών, αλλά και των χορηγών επικοινωνίας.

 

«Τρέχουμε για την Ειρήνη, κερδίζουμε τη Ζωή»

Από την πλευρά της διοργάνωσης, στη Συνέντευξη Τύπου, συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Δήμου Αγίου Δημητρίου  και αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ειρηνοδρομίας, Σπήλιος Διαβολίτσης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, Γιάννης Μαθάς, ο Τεχνικός Διευθυντής του αγώνα, Ευάγγελος Παπαποστόλου, η Αντιπρόεδρος του σωματείου κλασσικού αθλητισμού Ο.Φ.Κ.Α Οδυσσέας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Μαρίκα Καρδαρά, η έγκριτη δημοσιογράφος Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, αλλά και η Πρόεδρος του Σωματείου «Φάρος Τυφλών» της Ελλάδος, Μαρία Τζεβελέκου.

Στη Συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν από τον αντιδήμαρχο Σπήλιο Διαβολίτση αναλυτικά οι πληροφορίες της διοργάνωσης, που αφορούν στις παροχές του Δήμου για όλους τους δρομείς, όχι μόνο την ημέρα του αγώνα, αλλά και στη φάση της προετοιμασίας του, όπως η δωρεάν προπονητική προετοιμασία και οι δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι. Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Kids Athletics, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Ειρηνοδρομίας, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και το οποίο απευθύνεται σε όλα τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της πόλης, αλλά και η νέα εικαστική προσέγγιση του μεταλλίου που θα φέρει την προσωπογραφία του αγωνιστή της Δημοκρατίας, Αλέκου Παναγούλη.

Όσον αφορά στα κοινωνικά μηνύματα και τους συμβολισμούς της φετινής Ειρηνοδρομίας, ο κ. Διαβολίτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Δημοκρατία, η ειρήνη και η Συμπερίληψη είναι το τρίπτυχο των αξιών που Ειρηνοδρομία αναδεικνύει. Είναι οι αξίες που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε ως κοινωνία και ως άνθρωποι σήμερα. Λέμε ναι στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ναι στα παιδιά, ναι στην ειρήνη, ναι στο πολιτισμό, τον αθλητισμό και την εκπαίδευση».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, Γιάννης Μαθάς, ανακοίνωσε το φετινό πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Παναγούλεια», το θεσμό που πραγματοποιείται με συνέπεια και πάθος εδώ και 40 χρόνια από το Δήμο Αγίου Δημητρίου, στη μνήμη του αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αλέκου Παναγούλη. Επιγραμματικά, το πρόγραμμα των Παναγουλείων, που φέτος θα διαρκέσουν από τις 7 έως τις 15 Μαΐου, θα περιλαμβάνει: μια αντιπολεμική παράσταση χορού, έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ειρήνη, μια μεγάλη συναυλία με τρία πολύ δημοφιλή συγκροτήματα, καθώς και ένα τριήμερο κινηματογραφικών προβολών με αντιφασιστικό χαρακτήρα, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

Ο κ. Μαθάς, για τους ισχυρούς κοινωνικούς συμβολισμούς των Παναγουλείων τόνισε: «Φέτος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το αντιφασιστικό και αντιπολεμικό ύφος που θέλουμε να δώσουμε στις εκδηλώσεις μας. Θέλω να προσθέσω όμως, πως το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας φαίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία, γι’ αυτό και η στρατηγική μας ως Οργανισμός είναι να σχεδιάσουμε και άλλες δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού που θα είναι συμπεριληπτικές και δίκαιες».

Η δημοσιογράφος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ειρηνοδρομίας, Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, που συντόνισε τη συζήτηση με τους δυο χρυσούς Παραολυμπιονίκες του Τόκιο και Πρεσβευτές της Ειρηνοδρομίας, αποκόμισε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις τους.

Σε ερώτηση της στον Νάσο Γκαβέλα για το ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στον κόσμο με τη συμμετοχή του στην «Ειρηνοδρομία 2022», ο χρυσός Παραολυμπιονίκης απάντησε: «Αρχικά το μήνυμα το δίνει ο ίδιος ο Δήμος Αγίου Δημητρίου με την προσφορά του… είναι χαρά μας να συμμετάσχουμε κι εμείς με τον Σωτήρη. Νιώθω πως είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και ο Δήμος αγκαλιάζει την προσπάθειά μας. Είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι εδώ, αυτή τη στιγμή και να είμαστε πρεσβευτές στην Ειρηνοδρομία. Καλώ όχι μόνο τους αθλητές αλλά και τους πολίτες να συμμετάσχουν. Εύχομαι να έρθει πάρα πολύς κόσμος και είμαι βέβαιος πως θα είναι ένας υπέροχος αγώνας!»

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Γκαραγκάνης στάθηκε στην πρόληψη της υγείας και την αξία της συμπερίληψης υπογραμμίζοντας: «Το τρέξιμο είναι ζωή, είναι υγεία! Ειδικά τα δυο τελευταία χρόνια με την πανδημία η υγεία έχει κλονιστεί πολύ και πρέπει να την προσέχουμε περισσότερο. Εύχομαι όλοι να καταλάβουν την αξία του τρεξίματος για αυτό το λόγο, και όχι μόνο. Από τη στιγμή που ο Νάσος καταφέρνει και συμμετέχει παντού, έτσι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να είναι μαζί μας!»

Το κοινωνικό πρόσημο της Ειρηνοδρομίας είναι αδιαμφισβήτητο, με κάθε χρόνο μέρος τον εσόδων να προσφέρεται σε έναν κοινωνικό φορέα. Φέτος, ο «Φάρος Τυφλών της Ελλάδος» θα είναι ο σύλλογος, που θα υποστηριχθεί από τη διοργάνωση.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν ο χαιρετισμός της Προέδρου του Συλλόγου, Μαρίας Τζεβελέκου η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε εμφατικά: «Κόντρα σε κάποιες αντιλήψεις μπορούμε κι εμείς που αντιμετωπίζουμε προβλήματα όρασης, να είμαστε μάχιμοι και να ζούμε όμορφα! Στον αγώνα, θα συμμετάσχουμε όσοι περισσότεροι μπορούμε από το Φάρο Τυφλών και θα ήθελα να συμπληρώσω πως δεν είναι μόνο η συμπερίληψη που διακρίνουμε από πλευράς Δήμου και μας συγκινεί ιδιαίτερα, αλλά είναι και η Ενσυναίσθηση. Ευχαριστούμε το Δήμο Αγίου Δημητρίου για τη στήριξη!»

Από τη Συνέντευξη Τύπου δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι χορηγοί που κάνουν αυτή τη διοργάνωση πραγματικότητα μέσα από την αμέριστη και ευγενική τους προσφορά. Αφού παρουσιάστηκε το χορηγικό πρόγραμμα της Ειρηνοδρομίας, και οι εταιρείες που φέτος θα στηρίξουν τον αγώνα, το λόγο έλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Υγείας Affidea, Θεόδωρος Καρούτζος, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αναφέροντας: «Όταν πριν από μερικά χρόνια μας κάλεσαν από το Δήμο Αγίου Δημητρίου να συνεργαστούμε, ένα πράγμα ήθελα να δω το μεράκι και τις αξίες που ήθελαν να περάσουν. Είναι ξεκάθαρο πως για το Δήμο Αγίου Δημητρίου, η Ειρηνοδρομία δεν είναι απλώς ένα αθλητικό γεγονός, είναι κάτι περισσότερο! Ήθελαν να περάσουν αξίες όπως η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η λαϊκή συμμετοχή και η προσφορά προς στον άνθρωπο. Η Affidea ως ένας Όμιλος υγείας που ασχολείται και φροντίζει τον άνθρωπο αλλά και ασπάζεται αυτές τις αξίες, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το γεγονός!».

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου θέλει να ευχαριστήσει από καρδιάς τόσο τους δημοσιογράφους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, τον Πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, την Εκπρόσωπο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Ξένια Αργιτάκη, καθώς και το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ειρηνοδρομίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, Αντώνη Αλακιώτη.

Σημειώνεται πως μεγάλος χορηγός της Ειρηνοδρομίας είναι και EVIOL, χορηγός επικοινωνίας της Ειρηνοδρομίας είναι η ΕΡΤ και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101,8, ενώ υποστηρικτές επικοινωνίας είναι η Εφημερίδα των Συντακτών, το ATTICA TV και ο ΑΘΗΝΑ 984.

Η Ειρηνοδρομία 2022 θα διεξαχθεί την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στον Άγιο Δημήτριο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέκου Παναγούλη. Περιλαμβάνει αγώνες 10χλμ., 5χλμ. και 2,5χλμ., καθώς επίσης και μια διαδρομή ευαισθησίας 1.000μ. Οι αγωνιστικές διαδρομές είναι πιστοποιημένες και οι αγώνες έχουν την έγκριση του ΣΕΓΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα της Ειρηνοδρομίας https://www.eirinodromia.gr/ και το Facebook https://www.facebook.com/Eirinodromia/

Χαιρετισμός της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου, Μαρίας Ανδρούτσου, στη συνέντευξη τύπου

Καλησπέρα σε όλες και όλους!

Θέλω να σας ευχαριστήσω από την καρδιά μου για την τιμή που μας κάνετε να βρίσκεστε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου για την Ειρηνοδρομία 2022. Δυστυχώς σήμερα λόγω της νόσησης μου με Covid δεν μπορώ να είμαι μαζί σας, αν και το ήθελα πάρα πολύ.

Έπειτα από δυο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, η Ειρηνοδρομία είναι και πάλι εδώ! Για εμάς η Ειρηνοδρομία δεν είναι ένα απλό αθλητικό γεγονός. Είναι ένας αγώνας που εδώ και 40 χρόνια τιμά τη ζωή και εξυμνεί την ειρήνη. Σήμερα, οι συμβολισμοί αυτοί, οι αξίες της ζωής και της ειρήνης δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο επίκαιροι.

Επιθυμία μας είναι την ημέρα εκείνη να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους τους ανθρώπους της γης που μάχονται για την ειρήνη, για τον άνθρωπο, για τα παιδιά και για τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως. Γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο πια. Ούτε η ειρήνη, ούτε η δημοκρατία, ούτε τα δικαιώματα. Και η διασφάλιση των οικουμενικών αυτών αξιών είναι το χρέος μας προς τα παιδιά και τις επόμενες γενιές που έρχονται.

Η Ειρηνοδρομία και τα Παναγούλεια πραγματοποιούνται στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέκου Παναγούλη, που έχασε τη ζωή του στα όρια της πόλης μας. Για εμάς η μνήμη αυτή αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη, την οποία τιμούμε όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια και σεβασμό. Είναι χρέος μας όχι μόνο να διατηρήσουμε ζωντανές τις αξίες για της οποίες εκείνος αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του, αλλά κυρίως να τις προτάσσουμε μέσα από αυτά τα δυο σημαντικά γεγονότα.

Το κοινωνικό πρόσημο της Ειρηνοδρομίας είναι αδιαμφησβήτητο και στην πράξη. Φέτος, η Ειρηνοδρομία θα στηρίξει το σωματείο «Φάρος Τυφλών της Ελλάδος» προωθώντας με αυτό τον τρόπο τη συμπερίληψη και το σεβασμό σε όλες και όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους Παραολυμπιονίκες του Τόκιο, Νάσο Γκαβέλα και Σωτήρη Γκαραγκάνη, που είναι οι φετινοί πρεσβευτές της Ειρηνοδρομίας. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ισχυρότερες προσωπικότητες για την προώθηση αυτών των αξιών.

Επίσης, να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδες που με την αδιάκοπη τους προσπάθεια έχουν καταφέρει να αναδείξουν την “Ειρηνοδρομία” σε ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα δρομικά γεγονότα της Αττικής. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Τα στελέχη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και ο Πρόεδρος Γιάννης Μαθάς, ο αντιδήμαρχος Σπήλιος Διαβολίτσης, τα παιδιά της Δημοτικής Αστυνομίας, το Γραφείο Δημάρχου, ο κ. Παπαποστόλου ως ο Τεχνικός Δ/ντης του αγώνα που είναι πάντα στο πλευρό μας, εργάζονται συντονισμένα, με πάθος και προσοχή στη λεπτομέρεια για να φέρουν εις πέρας με τον πιο άρτιο τρόπο αυτή τη μεγάλη διοργάνωση.

Σίγουρα η Ειρηνοδρομία δεν θα είχε λάβει αυτές τις διαστάσεις αν δεν ήταν οι χορηγοί μας. Εταιρείες από την πόλη μας που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας να στηρίξουν αυτό το θεσμό και που γενναιόδωρα συμμετέχουν στη γιορτή της ειρήνης! Ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Η Ειρηνοδρομία δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις μεγάλες δρομικές διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι ο αγώνας της πόλης του Αγίου Δημητρίου, που αναδεικνύει την τοπική κοινωνία, εμπλέκει τους πολίτες και ολόκληρη τη μαθητική και αθλητική κοινότητα, προωθώντας τη συμμετοχικότητα, την αγάπη για τον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα. Εύχομαι να έχουμε την καλύτερη επιτυχία και να ευχαριστηθούμε τον αγώνα που τόσο πολύ μας έχει λείψει αυτά τα δυο χρόνια απουσίας.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: Δήμος Αγίου Δημητρίου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *