Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Βανδάλισαν SEATRAC στην παραλία των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής

    August 19, 2026

    Καταγγελία για την συμπεριφορά σε αυτιστικό παιδί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

    August 18, 2026

    Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

    August 18, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Featured

      Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

      August 18, 2026
      Recent

      Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

      August 18, 2026

      REFRAME: Όταν η Επίδαυρος άνοιξε πραγματικά

      August 14, 2026

      REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

      August 5, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Βανδάλισαν SEATRAC στην παραλία των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής

      August 19, 2026

      Καταγγελία για την συμπεριφορά σε αυτιστικό παιδί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

      August 18, 2026

      Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τα voucher σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

      August 17, 2026

      Ειδικά Σχολεία Λευκάδας: Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για τις σοβαρές κτιριακές και λειτουργικές ελλείψεις

      August 17, 2026

      Δύο ευρωπαϊκά μετάλλια για το ελληνικό Παρα Τζούντο στη Χαϊδελβέργη

      August 16, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    Home » Έχω Θυμό… Αλλά συνεχίζω να διεκδικώ για τα ΑμεΑ!
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Έχω Θυμό… Αλλά συνεχίζω να διεκδικώ για τα ΑμεΑ!

    June 1, 2021Updated:June 12, 20266 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Έχω πολύ θυμό γιατί έρχονται στο timeline μου ειδήσεις που με εξοργίζουν.
    Γιατί η ευαισθησία και τα φώτα προβολής ενός θέματος (εν προκειμένω για τον αυτισμό και τις αναπηρίες) περιορίζεται σ΄ έναν μήνα ή μια εβδομάδα, ίσως και σε μια μέρα. Χρήσιμο, αλλά όχι όμως αρκετό.

     

    της Κατερίνας Παριανού – #proud_autism_mom

     

    Αλλά Μετά Τι;

    Ένας αυτιστικός πέθανε νοσηλευόμενος και δεμένος στο κρεβάτι για έναν μήνα.
    Νοσηλευόταν με ήπια συμπτώματα Κορονοϊού. Δεν πέθανε από τον ιό. Πέθανε από τις κακουχίες της κατάκλισης.

    Το δέσιμο σε αυτές τις ομάδες ανθρώπων, όπως και στους ψυχικά νοσούντες, είναι ένα άτυπο πρωτόκολλο που εφαρμόζεται είτε γιατί το προσωπικό Δεν Επαρκεί είτε γιατί Δεν Ξέρουν.

    Στην αρχή της πανδημίας σε μια κωμόπολη αστυνομικοί μετά από έλεγχο και ερωτήσεις που έκαναν σε νεαρό ΑμεΑ του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν, γιατί δεν τους απάντησε. Δεν τους απάντησε, όχι γιατί δεν ήθελε, αλλά γιατί δεν μπορούσε. Οι αστυνομικοί Δεν Ήξεραν. (Όταν «βιάζονται» τα ανθρώπινα δικαιώματα από την αστυνομία δεν υπάρχει λογική!)

    Σε μια επαρχιακή πόλη οι συγχωριανοί μιας οικογένειας με παιδί ΑμεΑ απαίτησαν από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού να τους κάνει έξωση γιατί δεν μπορούσαν να πιούν ήρεμα και ήσυχα τον καφέ τους στο γειτονικό καφενείο, τους ενοχλούσαν οι φωνές του παιδιού.

    Το ίδιο και στην πρωτεύουσα και στην συμπρωτεύουσα. Ιδιοκτήτες θέλουν να κάνουν έξωση σε οικογένειες ΑμεΑ. Γιατί χαλάει η εικόνα του οικήματος;

    Ένοικοι πολυκατοικίας στο Μαρούσι μαζεύουν υπογραφές για να διώξουν τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμεΑ (καθόλα νόμιμη) του Συλλόγου Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων “Αναγέννηση”. (Να εκπαιδεύσουμε τις κοινωνίες μας… Να υπάρχουμε όλοι μαζί!)

    Έχω Θυμό.

    Σε άλλη επαρχιακή πόλη, στην Καβάλα, αυτιστικός έμεινε με έντονα συμπτώματα κορονοϊου δύο ημέρες ξαπλωμένος δίπλα στην ηλικιωμένη νεκρή μητέρα του γιατί οι οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες ήταν, να μείνουν σπίτι και να γιατροπορευτούν μόνοι τους. (Μ.Ε.Θ, ΑμεΑ… Η ιστορία του Π. στην Καβάλα)

    Έχω Θυμό.

    Γιατί είναι πολλά τα γεγονότα και αναφέρω τα πιο τρανταχτά που ίσως αυτά θα σας “σφίξουν το στομάχι”.

    Έχω Θυμό.

    Γιατί σε άρθρα εφημερίδων, περιοδικών, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής, όταν ο αρθρογράφος θέλει να χαρακτηρίσει μια επαναλαμβανόμενη και στερεοτυπική πολιτική κατάσταση ή έναν πολιτικό χρησιμοποιεί τον όρο αυτιστική/αυτιστικός. Μετά από υποδείξεις – παρατηρήσεις, κάποιοι το διορθώνουν, άλλοι όχι.

    Έχω Θυμό.

    Γιατί δημοσιογράφοι – ρεπόρτερ σε τηλεοπτικά κανάλια, με την τηλεθέαση που αυτό συνεπάγεται, αναφέρουν για ένα αυτιστικό άτομο με την εξής φράση:

    “Ο τάδε / η τάδε είναι τόσων ετών και πάσχει από αυτισμό”

    Να σας πω κάτι; μην πέσετε από το συννεφάκι σας. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΙΣΜΟ. Γεννήθηκε με αυτισμό, Είναι Αυτιστικός.

    Πάσχω σημαίνει Υποφέρω, Παθαίνω κάτι. Δεν Ήξεραν;

    Δουλειά τους είναι να ΜΑΘΟΥΝ πως και τι θα αναφέρουν για την κάθε αναπηρία.

    Έχω Θυμό.

    Γιατί όταν ο πρωθυπουργός έκανε μια άστοχη και αρκετά άβολη παρατήρηση σε έναν ανάπηρο με αμαξίδιο, “ωραίο εργαλείο έχεις”, ναι αυτό είπε με λίγη δόση άστοχου χιούμορ, όλοι εστίασαν σε αυτό. Κανένας δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όντως είναι εργαλείο. Ένα εργαλείο που ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί θα έπρεπε να διευκολύνουν την απόκτηση του. Θα έπρεπε να διευκολύνουν την συντήρηση του ώστε αυτή να μη βγάζει εκτός προβλέψεων τον οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας.

    Είναι εργαλείο που η σωστή του χρήση εξαρτάται από την ομαλότητα των δρόμων και την εύκολη πρόσβαση στα πεζοδρόμια. (Απ’ όσους θα διαβάσουν το κείμενο ένας μόνο αναφέρθηκε στα παραπάνω και με επηρέασε ο τρόπος σκέψης του. Το «εργαλείο» του Μητσοτάκη και το «καρότσι» κάποιων άλλων…)

    Έχω Θυμό.

    Για κάθε φορά που εμφανίζονται τέτοιες ειδήσεις στο timeline μου και περιμένω να καταλαγιάσει ο θυμός πριν γράψω οτιδήποτε… αλλά αυτός φουντώνει κι άλλο.

    Κάνουμε αγώνα οι γονείς που βλέπουμε το μέλλον των ΑμεΑ παιδιών μας αβέβαιο. Πρέπει να αλλάξει η κοινωνία. Ξεκινάμε από το στενό περιβάλλον μας και προχωράμε, αλλά υπάρχουν εμπόδια…

    Εκτός από τον αυτιστικό γιο μας μεγαλώνω και έναν νευροτυπικό, που του μάθαμε να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους το ίδιο. Να έχει δικαιοσύνη και ειλικρίνεια πρώτα με τον εαυτό του. Να μην τον απασχολούν τα χρώματα, είτε αυτά έχουν να κάνουν με το δέρμα είτε με τα “ρούχα”. Του μάθαμε να ντύνεται πολύχρωμα χωρίς να νοιάζεται πως θα τον χαρακτηρίσουν. Ξέρει αυτός τον εαυτό του καλύτερα από τους άλλους.

    Έτσι φαντάζομαι την κοινωνία που θέλω να αφήσω “φεύγοντας”. Θα ήθελα πολύ και ο αυτιστικός γιος και ο νευροτυπικός γιος να μην χρειάζεται να παλέψουν με τα “θηρία”.

    Αλλά έχω Θυμό, πολύ Θυμό γιατί όλο αυτό είναι “λες και πέφτουμε σε τοίχους με εκατό” (κλεμμένος στίχος).

    Έχω Θυμό.

    Γιατί όσοι διαμορφώνουν γνώμες και αντιλήψεις τηλεοπτικού και ιντερνετικού κοινού, η αναφορά τους σε ορατές και αόρατες αναπηρίες γίνεται μόνο στις αντίστοιχες παγκόσμιες ημέρες ενημέρωσης.

    Μετά Τι; Τίποτα…

    Στον θάνατο του αυτιστικού Τίμου που πέθανε ενώ ήταν δεμένος ένα μήνα σε κρεβάτι νοσοκομείου μόνο δύο ή τρία site αναφέρθηκαν σε αυτό. Τα δελτία ειδήσεων μας ενημέρωναν για το αίτημα του υπόδικου παρουσιαστή – μάνατζερ, για καλωδιακή τηλεόραση και υγιεινό μενού διατροφής.

    Ο θάνατος του 60χρονου Τίμου δεν ενδιέφερε κανέναν. Δεν έχει ψωμί η υπόθεση. Γιατί να δείξουμε ότι εν έτη 2021 ο πολιτισμός μας δένει ανθρώπους σε κρεβάτια.

    Δεν συμφέρει να τεθεί θέμα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης ανθρώπων που ασχολούνται με “ιδιαίτερες περιπτώσεις”. Οι “ιδιαίτερες περιπτώσεις” δεν παράγουν και ίσως δεν ψηφίζουν. (Στην Αυτιστική κοινότητα θρηνούμε για ένα ακόμη θύμα…)

    Η κοινωνία μας σε θέματα ευαισθητοποίησης, ενσυναίσθησης και ενημέρωσης είναι σε νηπιακή κατάσταση, ακόμα μπουσουλάει και ενίοτε χάνει και τον μπούσουλα.

    Έχω θυμό και προσπαθώ να τον μετριάσω. Θέλω να θυμώσετε και εσείς γιατί αυτά που μπορεί να σας φαίνονται μακρινά, πιστέψτε με είναι σε απόσταση αναπνοής και δεν γνωρίζεις πότε θα έχεις μετωπική σύγκρουση.

    Για τον Τίμο και τον κάθε Τίμο που ο χαμός του ή η δύσκολη επιβίωση του περνάει στα ψιλά γράμματα της ενημέρωσης.

    ΥΓ. Στην φωτογραφία είναι τα δυο μου παιδιά (ο αυτιστικός και ο νευροτυπικός) και θα ήθελα αυτή την εικόνα να την βλέπω με γείτονες, φίλους, συμμαθητές, συνανθρώπους όχι μόνο με συγγενείς α’ βαθμού.

    Έχω πολύ Θυμό, ελπίζω και εσείς… και θέλω μαζί να κάνουμε τον Θυμό μας “όχημα” για αλλαγές στην κοινωνία.

     

    Γράφει: η Κατερίνα Παριανού – #proud_autism_mom

     

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΠρότυπος παιδικός σταθμός και ΚΔΑΠ ΜΕΑ στην Γλυφάδα!
    Next Article «Η Μουσική τραγουδά για τον Αυτισμό» με «Το σταυροδρόμι»!

    Δειτε και αυτα

    Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

    August 18, 2026

    REFRAME: Όταν η Επίδαυρος άνοιξε πραγματικά

    August 14, 2026

    REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

    August 5, 2026

    Το camp τελειώνει τον Ιούλιο, η ζωή συνεχίζεται τον Αύγουστο

    August 3, 2026

    Για ένα σώμα καλοκαιριού

    August 3, 2026

    Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙΝ: Νευροδιαφορετικότητα, η Βία της Ομοιομορφίας και το Δικαίωμα στην Ύπαρξη

    August 1, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Βανδάλισαν SEATRAC στην παραλία των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής

    August 19, 2026

    Καταγγελία για την συμπεριφορά σε αυτιστικό παιδί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

    August 18, 2026

    Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

    August 18, 2026

    Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τα voucher σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

    August 17, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

    August 18, 2026

    Υπάρχει μια φράση που επαναλαμβάνεται σχεδόν μηχανικά σε γονείς και θεραπευτές παιδιών στο φάσμα: «Πρέπει…

    Το camp τελειώνει τον Ιούλιο, η ζωή συνεχίζεται τον Αύγουστο

    August 3, 2026

    Για ένα σώμα καλοκαιριού

    August 3, 2026

    Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙΝ: Νευροδιαφορετικότητα, η Βία της Ομοιομορφίας και το Δικαίωμα στην Ύπαρξη

    August 1, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Βανδάλισαν SEATRAC στην παραλία των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής

    August 19, 2026

    Καταγγελία για την συμπεριφορά σε αυτιστικό παιδί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

    August 18, 2026

    Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

    August 18, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
    • Shop
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.