Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    REFRAME: Το 34%

    August 21, 2026

    Βανδάλισαν SEATRAC στην παραλία των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής

    August 19, 2026

    Καταγγελία για την συμπεριφορά σε αυτιστικό παιδί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

    August 18, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Featured

      REFRAME: Το 34%

      August 21, 2026
      Recent

      REFRAME: Το 34%

      August 21, 2026

      Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

      August 18, 2026

      REFRAME: Όταν η Επίδαυρος άνοιξε πραγματικά

      August 14, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Βανδάλισαν SEATRAC στην παραλία των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής

      August 19, 2026

      Καταγγελία για την συμπεριφορά σε αυτιστικό παιδί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

      August 18, 2026

      Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τα voucher σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

      August 17, 2026

      Ειδικά Σχολεία Λευκάδας: Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για τις σοβαρές κτιριακές και λειτουργικές ελλείψεις

      August 17, 2026

      Δύο ευρωπαϊκά μετάλλια για το ελληνικό Παρα Τζούντο στη Χαϊδελβέργη

      August 16, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    Home » AMKE Άγγελοι της Χαράς: «Η συμπερίληψη από μια λέξη και μια τακτική να γίνει μια συνήθεια»
    MORE AND MORE

    AMKE Άγγελοι της Χαράς: «Η συμπερίληψη από μια λέξη και μια τακτική να γίνει μια συνήθεια»

    Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με την ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς» που αποτελείται από μια ομάδα καλλιτεχνών και επαγγελματιών που προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη μέσω της τέχνης σε παιδιά, ΑμεΑ και ηλικιωμένους.
    March 7, 2024Updated:June 11, 20265 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με την ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς» που αποτελείται από μια ομάδα καλλιτεχνών και επαγγελματιών που προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη μέσω της τέχνης σε παιδιά, ΑμεΑ και ηλικιωμένους. Η Ειρήνη Λεμού-Στούρτζα, ιδρύτρια της ΑΜΚΕ καθώς και ο Δημήτρης Κουκουράκης, Υπεύθυνος Φορέων για τα ΑμεΑ, μουσικοθεραπευτής και Υπεύθυνος θεραπευτικών προγραμμάτων, μίλησαν με χαρά και υπερηφάνεια για το έργο τους, για τη συμμετοχή τους στο 2ο Nevronas FESTival και μας εξήγησαν μερικά από τα προγράμματα που προσφέρουν.

    της Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

    Για την έμπνευση και το όραμα πίσω από την ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς», μίλησε η πρόεδρος, κυρία Ειρήνη Λεμού-Στούρτζα. «Ήμουν για πολλά χρόνια εθελόντρια στον Οργανισμό “Make-a-Wish” στην

    Για την έμπνευση και το όραμα πίσω από την ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς», μίλησε η πρόεδρος, κυρία Ειρήνη Λεμού-Στούρτζα. «Ήμουν για πολλά χρόνια εθελόντρια στον Οργανισμό “Make-a-Wish” στην Ελβετία όπου και διαμένω. Εκεί αναλάμβανα να υλοποιήσω το όνειρο κάθε παιδιού. Έβλεπα τακτικά κάποιους κλόουν να επισκέπτονται τις νοσοκομειακές μονάδες και να ψυχαγωγούν τα παιδιά. Θέλησα να οργανώσω παρόμοιες δράσεις, βασισμένες στην Τέχνη και την αγωγή της ψυχής και στην Ελλάδα, στη χώρα μου. Έτσι, έφερα αυτή την ιδέα και με τη βοήθεια των συνεργατών μου, την είδα να υλοποιείται.»

    «Στους «Αγγέλους της Χαράς» εγώ ήρθα στα τέλη του 2018 ως μουσικοθεραπευτής, όπου και κλήθηκα να αναλάβω κάποια προγράμματα στο νοσοκομείο παίδων και κάποια προγράμματα για ΑμεΑ.», εξηγεί ο Δημήτρης για τη σχέση του με την ΑΜΚΕ.

    Συνέχισε λέγοντας ότι οι «Άγγελοι της Χαράς» εξυπηρετούν άλλες ΑΜΚΕ αλλά κυρίως το Δημόσιο όπου προσφέρουν τέχνη και ψυχαγωγία σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

    «Δραστηριοποιούμαστε κυρίως σε τέσσερις τομείς.

    Αρχικά βρισκόμαστε στα νοσοκομείο παίδων στην Αθήνα, κάτι που άλλωστε ήταν και το όραμα της ιδρύτριας όταν ξεκίνησε την ΑΜΚΕ το 2011. Εκεί, στις Ογκολογικές Μονάδες, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Νοσηλείας, στα παιδιά με Εισαγγελική εντολή και στα Παιδοψυχιατρικά τμήματα, η ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς» πραγματοποιεί θεατρικές παραστάσεις, προγράμματα μουσικοθεραπείας και θεατρικού παιχνιδιού. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην ανακούφιση, την ψυχαγωγία και την καλλιτεχνική εκπαίδευση των παιδιών από τις πρώτες μέρες της ζωής τους μέχρι και την εφηβεία.

    Σε Φορείς Παιδικής Προστασίας πραγματοποιούνται προγράμματα εμψύχωσης μέσω του χορού, της μουσικής και του δράματος, θεατρικές παραστάσεις και ειδικά διαμορφωμένα ψηφιακά προγράμματα.

    Σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων πραγματοποιούνται οι δράσεις «Άρπα και Παραμύθι» όπως και το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα «Παλιά Αθήνα» όπου οι ηλικιωμένοι θυμούνται τα τραγούδια και τους χορούς μιας παλαιότερης εποχής.

    Τέλος, η ΑΜΚΕ πραγματοποιεί θεατρικές παραστάσεις και προγράμματα βασισμένα στην τέχνη και την εμψύχωση σε ποικίλους Φορείς για Άτομα με Αναπηρία σε ολόκληρη την Αττική.»

    «Ο κορονοϊός και τα εξ αποστάσεως προγράμματα ήταν μια τεράστια πρόκληση για εμάς»

    Συνεχίζει λέγοντας πως «δημιουργούμε συχνά νέα προγράμματα και μάλιστα πραγματοποιούμε δράσεις και εκτός Αττικής με τη βοήθεια των εξ αποστάσεως προγραμμάτων». Η ανάγκη για δημιουργία εξ αποστάσεως προγραμμάτων προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπου όλοι κληθήκαμε να μείνουμε σπίτι τηρώντας αυστηρούς κανόνες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Σύντομα μετά την έναρξη των lockdown βρέθηκαν και χορηγίες που βοήθησαν στην προσαρμογή των χώρων μας για βιντεοσκόπηση διαφόρων προγραμμάτων και την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού. Μπορούσαν να είναι τόσο σε ζωντανή μορφή (τηλεδιάσκεψη) όσο και σε ασύγχρονη μορφή για προβολή και ενασχόληση οποιαδήποτε στιγμή, αρκεί να είχε λάβει το προσωπικό του εκάστοτε Φορέα την κατάλληλη εκπαίδευση για τη σωστή χρήση του υλικού.»

    «Συνεχίζουμε εξ αποστάσεως δράσεις κυρίως σε συνεργασία με πληθυσμούς εκτός Αθηνών, όπως Δράμα, Λάρισα, Καλαμάτα σε διάφορους φορείς..»

    «Τα εξ αποστάσεως προγράμματα έμειναν πια ως κληρονομιά.»

    Η συμμετοχή των «Αγγέλων της Χαράς» στο 2o Nevronas Festival ήταν ιδιαίτερα όμορφη και αποτέλεσε μια καλή αφορμή για την παρούσα συνέντευξη. 

    Ο ίδιος ο Δημήτρης και η ομάδα των «Αγγέλων της Χαράς» ήταν παρόντες στο φεστιβάλ φροντίζοντας για την καλή προετοιμασία και ροή της παράστασης και μίλησε με ιδιαίτερη χαρά για το συμπεριληπτικό κοινό της. Επρόκειτο για ένα κοινό διαφόρων ηλικιών, ΑμεΑ και μη, νευροτυπικών και νευροδιαφορετικών, που με το όμορφο μήνυμα της παράστασης και τη συνοδεία της ζωντανής μουσικής και των ηχητικών εφέ που αποτύπωναν τη διάθεση των χαρακτήρων, απόλαυσε εξίσου το θεατρικό έργο. Ο Δημήτρης αναφέρει πως μπορούν να προσαρμόσουν τις δράσεις τους για όλα τα κοινά, καθώς και η ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς» στοχεύει στη συμπεριληπτικότητα.

    «Οτιδήποτε έχει να κάνει με πολιτιστικές δράσεις πρέπει να είναι συμπεριληπτικό, όχι αποκλειστικά για ΑμεΑ.»

     «Πάντα στις δράσεις μας, ακόμη και σε ειδικά σχολεία ρωτάμε αν μπορούν να παρακολουθήσουν και τυπικές τάξεις μαθητών.»

    Με αφορμή το θεατρικό «Η Παραμυθοχώρα: Πριν Χαθούν τα Παραμύθια», μάς αποκάλυψαν πως ετοιμάζουν το sequel της παράστασης «Η Συνταγή του Μαζί» που ενημερώνει το κοινό και για τη διαφορετικότητα και τη συνύπαρξη σε πολιτισμικό πλαίσιο – ένα θέμα που μας αφορά πιο πολύ από ποτέ.

    Η κυρία Λεμού-Στούρτζα έκλεισε λέγοντας πως ελπίζει «να είμαστε γεροί, δημιουργικοί και ενωμένοι όλοι στην ομάδα για να συνεχίσουμε με το έργο μας – να ανακουφίζουμε και να ψυχαγωγούμε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», με τον Δημήτρη να συμφωνεί και να τονίζει την ανάγκη της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. «Άλλωστε μαθαίνοντας το διαφορετικό έρχεσαι στη θέση του άλλου και βλέπεις τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά.»

    Γράφει: η Νάνσυ Παναγουλοπούλου – Δημοσιογράφος

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous Article«Αξιοποίηση των Κοινωνικών Ρομπότ στην Ειδική Αγωγή»: Παρουσίαση του ρομπότ Daisy
    Next Article «Σειρά Σου»: Επιστροφή με μια μεγάλη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη!

    Δειτε και αυτα

    REFRAME: Το 34%

    August 21, 2026

    Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

    August 18, 2026

    REFRAME: Όταν η Επίδαυρος άνοιξε πραγματικά

    August 14, 2026

    REFRAME: Το αμαξίδιο που ζητάτε

    August 5, 2026

    Το camp τελειώνει τον Ιούλιο, η ζωή συνεχίζεται τον Αύγουστο

    August 3, 2026

    Για ένα σώμα καλοκαιριού

    August 3, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    REFRAME: Το 34%

    August 21, 2026

    Βανδάλισαν SEATRAC στην παραλία των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής

    August 19, 2026

    Καταγγελία για την συμπεριφορά σε αυτιστικό παιδί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

    August 18, 2026

    Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

    August 18, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Δεν αντέχω άλλο να είμαι δυνατή – το burnout των «αόρατων» ανθρώπων

    August 18, 2026

    Υπάρχει μια φράση που επαναλαμβάνεται σχεδόν μηχανικά σε γονείς και θεραπευτές παιδιών στο φάσμα: «Πρέπει…

    Το camp τελειώνει τον Ιούλιο, η ζωή συνεχίζεται τον Αύγουστο

    August 3, 2026

    Για ένα σώμα καλοκαιριού

    August 3, 2026

    Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙΝ: Νευροδιαφορετικότητα, η Βία της Ομοιομορφίας και το Δικαίωμα στην Ύπαρξη

    August 1, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    REFRAME: Το 34%

    August 21, 2026

    Βανδάλισαν SEATRAC στην παραλία των Νέων Φλογητών Χαλκιδικής

    August 19, 2026

    Καταγγελία για την συμπεριφορά σε αυτιστικό παιδί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

    August 18, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
    • Shop
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.