ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

400 περίπου μαθητές και φοιτητές με οπτική αναπηρία δεν συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα»

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς τον Υπουργό Επικρατείας κο Κ. Πιερρακάκη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ν. Κεραμέως, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Θ. Σκυλακάκη, την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δ. Μιχαηλίδου και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο Ι. Τσακίρη με θέμα: Εντονότατη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη μη συμπερίληψη διακριτών μέτρων για τους τυφλούς μαθητές και φοιτητές στο Πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» μετά το άνοιγμα για τρίτη φορά της σχετικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για voucher και παρά την αποστολή πολλαπλών εκ μέρους της ΕΟΤ, υπομνημάτων.

 

Αναλυτικά…

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1425
Αθήνα, 04/08/2021

Προς: 1) Υπουργό Επικρατείας κο Κ. Πιερρακάκη
2) Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ν. Κεραμέως
3) Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Θ. Σκυλακάκη
4) Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δ. Μιχαηλίδου
5) Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο Ι. Τσακίρη
Κοιν.: 1) Πρωθυπουργό της Χώρας κο Κ. Μητσοτάκη
2) Υπουργό Επικρατείας κο Γ. Γεραπετρίτη
3) Ε.Σ.Α.μεΑ.
4) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Εντονότατη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη μη συμπερίληψη διακριτών μέτρων για τους τυφλούς μαθητές και φοιτητές στο Πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» μετά το άνοιγμα για τρίτη φορά της σχετικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για voucher και παρά την αποστολή πολλαπλών εκ μέρους μας υπομνημάτων.

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες Υπουργοί,
Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες Υφυπουργοί,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία της και μετά το άνοιγμα για τρίτη φορά της σχετικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» για τη μη συμπερίληψη διακριτών μέτρων για τους μαθητές και φοιτητές με οπτική αναπηρία παρά την άμεση αποστολή υπομνήματος εκ μέρους μας στις 19/3/2021 με αριθμ. πρωτ. 552 αμέσως μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμ. 30746/ΓΔ8/2021 και στο οποίο αναλύονταν οι προϋποθέσεις εκείνες με τις οποίες θα μπορούσαν να υποστηριχθούν τεχνολογικά οι μαθητές και φοιτητές αυτοί καθώς και στις 05/04/2021 με αριθμ. πρωτ. 655 και στις 19/05/2021 με αριθμ. πρωτ. 956.

Μέχρι τώρα όπως διαβάζουμε στον Τύπο έχουν διατεθεί πάνω από 400.000 voucher για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού και παρά τις εκκλήσεις μας αγνοούνται επιδεικτικά οι 400 περίπου μαθητές και φοιτητές με οπτική αναπηρία τους οποίους εκπροσωπούμε και οι οποίοι προκειμένου να απολαύσουν τα ευεργετήματα του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» επιβάλλεται να τεθούν εκ μέρους σας οι προδιαγραφές οι οποίες σας παραθέτουμε με σχετική αύξηση του κονδυλίου ανά δικαιούχο.

Συγκεκριμένα υπενθυμίζουμε τις προτάσεις μας:
α) το voucher για τους τυφλούς φοιτητές και μαθητές για κάθε τυφλό μαθητή ή φοιτητή να είναι τουλάχιστον 600 ευρώ,
β) οι προδιαγραφές για τους φορητούς ή σταθερούς υπολογιστές να είναι: η προβλεπόμενη μνήμη RAM να είναι τουλάχιστον 8GB, η χωρητικότητα αποθηκευτικού χώρου να είναι τουλάχιστον 256GB και προκειμένου για φορητό υπολογιστή το μέγεθος οθόνης να είναι τουλάχιστον 19 ίντσες προκειμένου να διευκολύνονται τα άτομα με χαμηλή όραση στη μεγέθυνση των χαρακτήρων και των εικόνων. Είναι ευνόητο ότι οι τυφλοί μαθητές και φοιτητές μόνο φορητούς και σταθερούς υπολογιστές πρόκειται να αγοράσουν,
γ) το κατώτερο ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να είναι τριπλάσιο του προβλεπόμενου και η ισοδυναμία για κάθε ανάπηρο παιδί να υπολογίζεται στο τριπλάσιο.

Σας καλούμε έστω και τώρα στην τροποποίηση του Προγράμματος με λήψη διακριτών μέτρων για τους μαθητές και φοιτητές με αναπηρία όρασης στα πλαίσια της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση και στο ψηφιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Με εκτίμηση,

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας
Παρασκευή Τσαβαλιά

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *