ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου συνάντησε το Δημιουργικό Δράμα στην Αττάλεια!

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus+ KA1 «Ξεπερνώντας τις καθημερινές προκλήσεις των παιδιών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες», δύο άτομα από το εκπαιδευτικό προσωπικό στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου, η Άννα Σταθάκη ΠΕ11 και η Κυριακή-Μαρία Παπαλίτσα ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο «Creative Drama for Pupils With Special Needs» (Δημιουργικό Δράμα για Μαθητές με Ειδικές Ανάγκες), που πραγματοποιήθηκε στον οργανισμό «Utopia Education and Art» στην Αττάλεια της Τουρκίας, από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2022.

Το Δημιουργικό Δράμα είναι αυτοσχεδιασμός, δεν εκθέτει τον μαθητή στον κόσμο, αλλά είναι μία μορφή δράματος, όπου οι μαθητές οδηγούνται από τον εκπαιδευτικό να φανταστούν, να ενεργήσουν και να εκφράσουν πραγματικές ή φανταστικές ιστορίες.

Το Δημιουργικό Δράμα με την βοήθεια του δημιουργικού παιχνιδιού και τις τεχνικές του δράματος μεταφέρει το παιδί στον φυσικό του κόσμο και του δημιουργεί καινούριες μαθησιακές εμπειρίες. Αυτό είναι μία γνωστή μέθοδος εναλλακτικού τρόπου διδασκαλίας στο σχολείο.

Οι στόχοι του Δημιουργικού Δράματος είναι :

  • να χρησιμοποιηθούν οι διάφορες τεχνικές του δράματος, ως αποτελεσματικά μαθησιακά εργαλεία στην διαδικασία της διδασκαλίας,
  • η προσωπική ανάπτυξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
    να δημιουργηθούν νέοι εναλλακτικοί μέθοδοι μάθησης,
  • να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν οι δεξιότητες των μαθητών και των εκπαιδευτικών,
  • να βοηθήσουν την κοινωνική, την σωματική, την συναισθηματική, την γνωστική , και την ηθική ανάπτυξη των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Open Mind | Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (CBD) με την Χάρις Καρνέζη!

Open Mind | Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (CBD) με την Χάρις Καρνέζη!

Στην Utopia της Αττάλειας πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια με στόχο την εκπαίδευση του εκπαιδευτικού προσωπικού στις μεθόδους, τις τεχνικές και στα βασικά εργαλεία του δημιουργικού δράματος.

Αρχικά οι συμμετέχουσες πήραν μέρος σε παιχνίδια γνωριμίας, εμπιστοσύνης και χτισίματος ομάδας χρησιμοποιώντας τεχνικές του δράματος. Το επόμενο βήμα ήταν να εκπαιδευτούν σε μία αποτελεσματική επικοινωνία μέσω του δράματος και να βιώσουν ασκήσεις βασισμένες στις τεχνικές του δράματος με στόχο την κοινωνική ένταξη και την αλλαγή συμπεριφοράς των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η εκπαίδευση συνεχίστηκε με δράσεις για την ανάπτυξη συναισθηματικών, κοινωνικών, γνωστικών και ψυχοκινητικών δεξιοτήτων μέσα από ασκήσεις δράματος.

Με την υλοποίηση των βιωματικών εργαστηρίων το εκπαιδευτικό προσωπικό θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του δράματος, στα οποία εκπαιδεύτηκε στην διαδικασία της διδασκαλίας, οργανώνοντας εργαστήρια δημιουργικού δράματος για τους μαθητές στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου, με στόχο την κοινωνική συμπερίληψη και επικοινωνία τους.

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Πηγή: doxthi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *