ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θάνατος 4χρονου αυτιστικού… Η καταγγελία του ΣΕΑΑΝ και η απάντηση της ΕΛΕΠΑΠ

Συγκάλυψη του θανάτου 4χρονου, αυτιστικού παιδιού, την ώρα που έκανε θεραπεία στην ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Τι απαντάει η ΕΛΕΠΑΠ.

Το Δελτίο Τύπου της ΣΕΑΑΝ στις 2 Δεκεμβριου 2021 ανέφερε:

«Αρκετά όμως με τα σόου!

Κύριοι της κυβέρνησης, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τον θάνατο του 25χρονου στην προνοιακή δομή «ο Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη. Όπως είναι και τεράστιες οι ευθύνες σας για την ασυλία που απολαμβάνουν οι διάφορες ΜΚΟ, γι αυτό εδώ και ένα μήνα δεν έχετε βγάλει καμία ανακοίνωση, έχετε συγκαλύψει κυριολεκτικά το ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του 4χρονου παιδιού την ώρα που έκανε θεραπεία στην ΕΛΕΠΑΠ των Ιωαννίνων. Από διαφημιστικά σποτ χορτάσαμε.

Αλλά εδώ υπάρχει ομερτά σιωπής.»

Διαβάστε | Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας βαμμένη με Αίμα… Ο Πάρης έφυγε…

Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας βαμμένη με Αίμα… Ο Πάρης έφυγε…

Αυτό το τραγικό γεγονός συνέβη μέσα σε προστατευόμενο χώρο που είχε πάει για θεραπεία το 4χρονο παιδί στην ΕΛΕΠΑΠ στα Γιάννενα. Καμία εξήγηση, καμία απάντηση.

Η πολυδιαφημισμένη φιλανθρωπική οργάνωση ΕΛΕΠΑΠ που είναι γνωστές οι διασυνδέσεις της με το κράτος, αυτή την κυβέρνηση και τις προηγούμενες, χρηματοδοτείται από πολλούς δρόμους και από το κράτος και την ΕΕ, στελεχώνεται με ανθρώπους του συστήματος και της αγοράς, μάλλον είχε τις πλάτες και δεν ένιωσε την υποχρέωση να δώσει καμία εξήγηση. Η περιφέρεια που έχει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου σιγή ασυρμάτου. Η κυβέρνηση που μας έχει πήξει με τα σόου ευαισθησίας για τους ανάπηρους, η αρμόδια υφυπουργός κυρία Μιχαηλίδου, λαλήστατη κατά τα άλλα, δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα. Λες και το παιδί δεν υπήρξε, λες και δεν υπάρχουν δύο γονείς που τους έδινε χαρά και έχουν μείνει σήμερα με ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ.

Δεν ήταν επιλογή των γονιών να πάει το παιδί τους στην ΕΛΕΠΑΠ. Τους παρέπεμψε το Κέντρο Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) Ιωαννίνων, ενώ υπήρχε αντίστοιχο τμήμα του δημοσίου. Δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας. Άρα εγγυόταν την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών.

Όμως πώς γίνεται ένα τμήμα πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης να μην έχει νοσηλεύτρια; Πώς μπορεί να λειτουργήσει με όρους ποιότητας και ασφάλειας ένα τμήμα που σύμφωνα με πληροφορίες οι προδιαγραφές ήταν για 10 παιδιά με αναπηρία, ενώ καθημερινά στο τμήμα συμμετείχαν 20 παιδιά;

Είναι προκλητικό ότι και σε αυτή την περίπτωση επιχειρήθηκε να ενοχοποιηθούν οι εργαζόμενοι. Αλλά πώς να επέμβουν οι εργαζόμενοι όταν είναι ελάχιστοι για τόσα παιδιά και στη συγκεκριμένη περίπτωση και γενικότερα στους χώρους της υγείας και της πρόνοιας; Πολύ περισσότερο πώς να επέμβουν όταν δεν έχουν την ανάλογη ειδίκευση;

Η ΣΕΑΑΝ είχε καταγγείλει και παλαιότερα ότι η ΕΛΕΠΑΠ λειτουργεί κι άλλα επικίνδυνα τμήματα, αλλά καμία απάντηση, κανένα μέτρο.

Πιο συγκεκριμένα σε καταγγελία μας στις 9 Ιούνη 2021 αναφέραμε ότι το τμήμα πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης στο Παγκράτι για παιδιά σε αμαξίδιο, με εγκεφαλική παράλυση λειτουργεί στον 3ο όροφο, χωρίς έξοδο κινδύνου. Όμως οι πινακίδες των χρυσών χορηγών είναι στην πόρτα για να διαφημίζονται ότι στηρίζουν «τα καημένα τα ΑμεΑ!!!» και γι αυτό χρηματοδοτούν την ΕΛΕΠΑΠ. Μεγαλοχορηγοί, επιχειρηματικοί όμιλοι που επιβάλλουν με τις κυβερνήσεις τους τις μειώσεις μισθών των γονιών των παιδιών, τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών και υπηρεσιών. Πολιτικές που έχουν τραγικές συνέπειες ιδιαίτερα στις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία για να έρχονται μετά να το παίζουν φιλάνθρωποι. Γιατί η αναπηρία έχει πολλά βάσανα για τους πολλούς αλλά και πολύ εκμετάλλευση.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα η πρόνοια, η ειδική αγωγή και αποκατάσταση να είναι στα χέρια ιδιωτών, να εμπορευματοποιεί τις ανάγκες μας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που χρόνια τώρα, βήμα-βήμα συρρικνώνουν τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες και δαπάνες φορτώνοντας την ευθύνη στις οικογένειες.

Αφήνουν στην τύχη τους παιδιά με αναπηρίες στις ελάχιστες αποσαθρωμένες δημόσιες δομές αλλά και στα χέρια των διαφόρων ιδιωτών, ΜΚΟ-Φιλανθρωπικών οργανώσεων, επιχειρηματιών.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του 4χονου παιδιού στην ΕΛΕΠΑΠ στα Γιάννενα και να καταλογιστούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν είναι.
  • Να ελεγχθεί αν το συγκεκριμένο τμήμα πληρούσε τις προδιαγραφές ποιοτικής και ασφαλούς λειτουργίας.
  • Αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, πρόνοιας, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης.
  • Δημόσιο δίκτυο πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης σε όλη την Ελλάδα και στα Γιάννενα.
  • Στελέχωση και διάθεση όλων των απαραίτητων μέσων στις ελεγκτικές υπηρεσίες της περιφέρειας για τον έλεγχο όλων των δομών του συγκεκριμένου τομέα, δημόσιου και ιδιωτικού. Στην προοπτική ένταξης όλων των ιδιωτικών δομών, που πληρούν τι προδιαγραφές, στο δημόσιο αλλά και όλων των εργαζομένων με εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΑΑΝ

Η απάντηση της ΕΛΕΠΑΠ

Με μεγάλη έκπληξη και λύπη διαβάσαμε την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Έθνος», η οποία (ανακοίνωση) δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και εξυπηρετεί σκοπούς, που καμία σχέση δεν έχουν με την ΕΛΕΠΑΠ και το έργο της.

Με το κείμενο του ως άνω φορέα επιχειρείται να αμαυρωθεί η εικόνα ενός σωματείου, που επί 85 συναπτά έτη στην Αθήνα και επί 42 στο Παράρτημά του στα Ιωάννινα προσφέρει άρτιες υπηρεσίες σε παιδιά και ενήλικες που έχουν ανάγκη φυσιο(εργο)λογοθεραπείες, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης.

Πάνω από 100.000 άτομα έχουν περάσει από την ΕΛΕΠΑΠ στην Αθήνα και στα 6 Παραρτήματα που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στο Αγρίνιο, στα Χανιά και στο Βόλο, έχοντας βρει με τη φροντίδα του καταρτισμένου και έμπειρου προσωπικού της και της άρτιας υλικοτεχνικής υποδομής που διαθέτει, το δρόμο προς την αποκατάσταση της υγείας τους, και την πλήρη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Μόνιμοι υποστηρικτές του έργου της ΕΛΕΠΑΠ, δεν είναι άλλοι από τους εθελοντές, άνθρωποι που προσφέρουν από το υστέρημά τους και από το χρόνο τους για να ενισχύσουν το έργο του Σωματείου μας.

Δυστυχώς, το φθινόπωρο του 2021 έφυγε από τη ζωή πολυαγαπημένο τετράχρονο παιδί, όχι όμως σε ώρα θεραπείας, όπως ανακριβώς ανεγράφη, και σε κάθε περίπτωση για λόγους, που δεν σχετίζονται με τη φοίτησή του σε δομή της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων.

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Πηγή: http://www.eskamea.gr/, https://www.ethnos.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *