ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θ. Φωτίου: Έκοψαν απροειδοποίητα από 7.760 ανασφάλιστους ανάπηρους το επίδομα αναπηρίας εν μέσω πανδημίας

Με ερώτησή της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου ζητάει να απαντήσει ο Κωστής Χατζηδάκης αν θα δώσει νέα 6μηνη παράταση, από 1ης/2/2022 έως 31/7/2022 για ανανέωση των εγκρίσεων χορήγησης αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και αν θα καταβάλει στους 7.760 δικαιούχους αναδρομικά το επίδομα του Φεβρουαρίου και τους κόπηκε.
Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση…
Τον Φεβρουάριο του 2022, 7.760 ανασφάλιστοι ανάπηροι δεν πήραν το επίδομα αναπηρίας, με βάση τα συγκριτικά στοιχεία του ΟΠΕΚΑ Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με καταγγελίες αναπήρων, καμία ειδοποίηση δεν τους εστάλη για τη διακοπή καταβολής του επιδόματος του Φεβρουαρίου.
Πρόκειται, προφανώς, για δικαιούχους οι οποίοι δεν έλαβαν ανανέωση έγκρισης από τα ΚΕΠΑ, λόγω των μεγάλων δυσχερειών που προκάλεσε η πανδημία. Δυσχέρειες, τόσο στη λειτουργία των ΚΕΠΑ, που επί μήνες ήταν κλειστά και στη συνέχεια λειτουργούν με χαμηλούς ρυθμούς, όσο και των νοσοκομείων, που τα περισσότερα είχαν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου.
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με την εφαρμογή του ν. 4865/21 που απαιτεί οι ανασφάλιστοι ανάπηροι να λαμβάνουν τις διαγνώσεις, εξετάσεις, και θεραπείες αποκλειστικά από δημόσιες δομές υγείας.
Οι παρατάσεις που είχαν δοθεί από το κράτος με ΠΝΠ για την απονομή των παροχών αναπηρίας έληξαν στις 31 Ιανουαρίου 2022 χωρίς να υπάρξει νέα παράταση. Όμως η πανδημία δεν έχει τελειώσει, μάλιστα ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν περίοδοι τρομερής έξαρσης και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυσκολία έκδοσης διαγνώσεων από τα νοσοκομεία, ενώ τα ΚΕΠΑ λειτουργούν με βραδείς ρυθμούς και καθυστερήσεις και έχουν σωρεία συσσωρευμένων ανεπεξέργαστων αιτημάτων. Επιπλέον, η φετινή βαρυχειμωνιά έβαλε πρόσθετα εμπόδια στην κυκλοφορία των αναπήρων, αλλά και στη λειτουργία των ΚΕΠΑ και των κινητών υγειονομικών επιτροπών.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε αύξηση του αριθμού των αναπήρων που δεν θα πάρουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, διότι θα λήγουν προοδευτικά και άλλες εγκρίσεις, χωρίς οι δικαιούχοι να έχουν δυνατότητα άμεσης ανανέωσης.
Επειδή για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανασφάλιστων ή έμμεσα ασφαλισμένων αναπήρων το αναπηρικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ είναι ο μόνος πόρος επιβίωσης,
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Θα δώσει νέα 6μηνη παράταση, από 1ης/2/2022 έως 31/7/2022 για ανανέωση των εγκρίσεων χορήγησης αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και
2. Θα καταβάλει στους 7.760 δικαιούχους αναδρομικά το επίδομα του Φεβρουαρίου και τους κόπηκε;
Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτίου Θεανώ
Πηγή: www.syriza.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *