ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προτάσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος για τη θωράκιση του Ε.Σ.Υ. έναντι της πίεσης της πανδημίας

Καθώς η Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα κρίσιμη καμπή της πανδημίας COVID-19, το υγειονομικό σύστημα οφείλει έγκαιρα και συντεταγμένα να θωρακιστεί απέναντι στην πίεση των εκτάκτων συνθηκών, με γνώμονα να μη μείνει κανένας πολίτης χωρίς την ιατρική φροντίδα που έχει ανάγκη.

 

Παρά τους πεπερασμένους πόρους και το εξαιρετικά συμπυκνωμένο χρόνο σε μία κατάσταση κρίσης όπως η παρούσα, η μάχη της υγείας του πληθυσμού θα πρέπει να κερδηθεί στα παρακάτω πεδία:

  • Διατήρηση επαρκούς αριθμού κλινών Μ.Ε.Θ. για καταστάσεις εκτός νέου κορωνοϊού. Η μετατροπή πολυδυνάμων Μ.Ε.Θ. σε Μονάδες για ασθενείς με κορωνοϊό αποτελεί μεν μία έσχατη λύση, ενέχει ωστόσο τον κίνδυνο να αποβεί σε βάρος της υγείας και της ζωής πολιτών με άλλες παθήσεις όπως καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά επεισόδια κ.λπ. ή εκτάκτων περιστατικών από ατυχήματα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λειτουργίας νέων κλινών και να διασφαλιστεί η λειτουργία τους με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και η στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Διασφάλιση της διενέργειας των τακτικών χειρουργείων, καθώς στην Αττική ήδη πολλά χειρουργεία αναβάλλονται λόγω της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων.
  • Συστηματική χαρτογράφηση και κάλυψη των ελλείψεων αντιδραστηρίων, μέσων ατομικής προστασίας και μοριακών αναλυτών σε όλα τα νοσοκομεία.
  • Έγκαιρη διενέργεια και ανακοίνωση του αποτελέσματος του μοριακού ελέγχου για COVID-19, προκειμένου να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία χρόνιων ασθενών και εν γένει των πολιτών που εισάγονται σε νοσοκομεία για προγραμματισμένη ή έκτακτη νοσηλεία.
  • Επίταξη εφόσον κριθεί αναγκαίο όλων των κλινών νοσηλείας και κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων τα οποία διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, καθ’ υπέρβαση του αριθμού όσων διατίθενται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η διαδικασία θα πρέπει να διέπεται από απόλυτη διαφάνεια και με τρόπο που να διαφυλάσσεται το δημόσιο συμφέρων.
  • Περαιτέρω αύξηση των τεστ χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη, βάσει των συστάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και διενέργεια μαζικών, επαναλαμβανόμενων ελέγχων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και σε κλειστές δομές όπως κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σωφρονιστικά καταστήματα, ψυχιατρικές δομές κ.λπ.
  • Διασφάλιση της έγκαιρης εμβολιαστικής κάλυψης των ευπαθών ομάδων για την εποχική γρίπη, χωρίς αναμονή και αποκλεισμούς που μπορούν να επιβαρύνουν περαιτέρω τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων οφείλουν να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα δημόσιας υγείας για την αναχαίτιση της αυξητικής πορείας της πανδημίας, διαμέσου μίας βαθμονόμησης κάθε κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας και της εκτιμώμενης επίπτωσής της στην εξάπλωση της νόσου. Από την πλευρά της, η Ένωση θα παραμείνει πιστή στο χρέος και την αποστολή της ως η γέφυρα με την κοινωνία για θέματα υγείας, στηρίζοντας τις αναγκαίες αποφάσεις και συμβάλλοντας στην υπεύθυνη ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών για την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους.

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Πηγή: https://greekpatient.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *