ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσωπικός Βοηθός για τα Άτομα με Αναπηρία

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2020, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και παρουσία της Υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας με σκοπό την επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για τη θεσμοθέτηση Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία.

 

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, έμπειρα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, εκπρόσωπος της ΕΣΑΜΕΑ κ.ά. Στόχος της ομάδας εργασίας είναι να εξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο θεσμός του προσωπικού βοηθού που έχει συμβάλει τις τελευταίες δεκαετίες στην αξιοπρεπή διαβίωση χιλιάδων ανθρώπων με αναπηρία μπορεί να αποτελέσει αποτελεί μια θετική πρόκληση και για τη χώρα μας στο πλαίσιο της ανεξάρτητης διαβίωσης και της πολιτικής αποϊδρυματοποίησης. Το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας θα παραδοθεί εντός τεσσάρων μηνών στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

 

Η δήλωση…

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη συνεδρίασης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ένας αυτονόητος θεσμός εδώ και χρόνια για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και όμως ζητούμενο ή «άπιαστο όνειρο» για κάποιους έως τώρα στην Ελλάδα. Η ένταξη του θεσμού στην ελληνική πραγματικότητα θα ελαφρύνει το οικογενειακό περιβάλλον που μέχρι τώρα επωμίζεται τη κύρια ευθύνη, και θα δώσει στα άτομα με αναπηρία το δικαίωμα να ζήσουν τη ζωή τους με βάση τις επιλογές τους ως ενεργά μέλη της κοινωνίας. Η σύσταση της ομάδας εργασίας για τον προσωπικό βοηθό, μαζί με το εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία που είναι σε εξέλιξη, καθώς και την εθνική στρατηγική αποϊδρυματοποίησης αποτελούν μια συνολική πολιτική για τη χάραξη μιας αυτεξούσιας πορείας ζωής για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες.

Ο προσωπικός βοηθός είναι ένα από τα σπουδαιότερα βήματα για την επίτευξη της ανεξάρτητης διαβίωσης διεθνώς. Για αυτό καλώ όλες και όλους εσάς που συμμετέχετε στην Ομάδα Εργασίας να εργαστείτε στην κατεύθυνση διαμόρφωσης συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων προτάσεων για την ένταξη του θεσμού του προσωπικού βοηθού στην ελληνική πραγματικότητα και καθημερινότητα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη χάραξη μιας αυτεξούσιας πορείας για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Το οφείλουμε απέναντι στους συμπολίτες μας που διεκδικούν το δικαίωμα να ζήσουν τη ζωή τους με βάση τις επιλογές τους, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, στην οποία επιθυμούν να προσφέρουν, αλλά και να μοιραστούν τους καρπούς των συλλογικών προσπαθειών όλων μας.”

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *