ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή για Άτομα με Aυτισμό στον “Ηλίανθο”

Στο Εξειδικευμένο Κέντρο Διάγνωσης και Αποκατάστασης Ατόμων με ΔΑΦ “Ηλίανθος” σκοπός της Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής είναι η αρμονική σωματική ανάπτυξη, η ψυχική και πνευματική καλλιέργεια των ατόμων με ΔΑΦ καθώς και η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.

 

Στόχοι:
-η ανάπτυξη των θεμελιωδών κινητικών προτύπων
-η βελτίωση της φυσικής κατάστασης
– η γνώση του σώματος
-η απόκτηση δεξιοτήτων ενός αθλήματος

Μέσω του προγράμματος Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής, τα άτομα με αυτισμό βελτιώνουν
την συμπεριφορά τους στον γνωστικό, στον κοινωνικό και συναισθηματικό τομέα.

Οφέλη:
-εμπλουτισμός λεξιλογίου
-ανάπτυξη γνωστικών σχημάτων
-απόκτηση στρατηγικών για την επίλυση προβλημάτων
-βελτίωση αυτό εκτίμησης και αυτό-πεποίθησης
– μείωση του άγχους
– κοινωνικότητα
-επικοινωνία
-συνεργασία
-αυτό-εξυπηρέτηση

Προτεραιότητα έχει η ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και της προσωπικότητας των θεραπευόμενων καθώς και η ενίσχυση της υγείας τους.

Συγκεκριμένα επιδιώκεται η ανάπτυξη των αντιληπτικών ικανοτήτων (κιναισθητική αντίληψη, οπτική αντίληψη, ακουστική αντίληψη), των φυσικών σωματικών ικανοτήτων (ταχύτητα, ευλυγισία, ευκινησία), της μη λεκτικής επικοινωνίας (εκφραστική κίνηση, δημιουργική κίνηση), κοινωνικών και ψυχικών δεξιοτήτων (συνεργασία, ομαδικό πνεύμα, αυτοπειθαρχία, θέληση, υπευθυνότητα, υπομονή, επιμονή και θάρρος), της αυτοεκτίμησης, της δημιουργικότητας, καθώς και η υιοθέτηση ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα εξωτερικά προγράμματα Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής όπου το άτομο με ΔΑΦ επισκέπτεται εξωτερικό χώρο για να γυμναστεί μαζί με τον γυμναστή του «Ηλίανθου» και εθελοντή.

Για πληροφορίες: Εξειδικευμένο Κέντρο Διάγνωσης και Αποκατάστασης Ατόμων με ΔΑΦ “Ηλίανθος”, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2105782341, Χρυσολωρά 10-12, Περιστέρι (Μετρό Αγ. Αντώνιος)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *