ΑΡΘΡΑ

Πώς είναι να είσαι Αυτιστικός; Το Autism Reality Experience θα σε βοηθήσει να καταλάβεις

Tο να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι βιώνει ένας αυτιστικός είναι εξαιρετικά δύσκολο, εκτος κι αν εσύ ο ίδιος είσαι στο φάσμα.

 

Ωστόσο, όλο και περισσότερο, μέσα και από την Τεχνολογία υπάρχει ελπίδα τόσο για τους αυτιστικούς, αλλά και για όσους προσπαθούν να τους καταλάβουν και να τους στηρίξουν με κατάλληλο τρόπο.

Μεγάλες πρόοδοι έχουν γίνει, όχι μόνον ως προς την διαχείριση του αυτισμού θεραπευτικά και εκπαιδευτικά, αλλά και ως προς το να αντιληφθούμε καλύτερα, μέσω των αισθήσεων, τί είναι αυτή η κατάσταση ούτως ώστε οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι θεραπευτές και φροντιστές να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, στις διάφορες βαθμίδες του.

Μία από αυτές τις προόδους (εξελίξεις) είναι μια παρέμβαση υψηλής τεχνολογίας που ονομάζεται Autism Reality Experience (ARE), μια κινητή μονάδα που παρέχει μια ρεαλιστική εμπειρία αισθήσεων για το πώς είναι να είσαι αυτιστικός.

Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε τα τελευταία τρία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο από μια εταιρεία που ονομάζεται Training 2 CARE UK Ltd (Η εταιρεία_Εκπαίδευση για την Φροντίδα και Εκπαίδευση Εμπειρίας έχει αποστολή να προσφέρει την πιο αποδοτική, πρακτική και ισχυρή εκπαίδευση που ενσωματώνει καλές πρακτικές και αλλάζει ζωές).

 

 

Autism Reality Experience

 

 

Το Autism Reality Experience έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια εικονική εμπειρία ζωής με αυτισμό. Πρόκειται για μια πολύ πρακτική εμπειρία, η οποία βοηθά να δούμε τον κόσμο από την οπτική γωνία του αυτιστικού ατόμου. Απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται στην υγεία και την κοινωνική φροντίδα σε όλα τα επίπεδα, καθώς και τα μέλη της οικογένειας ή τους άτυπους φροντιστές που θέλουν να έχουν καλύτερη κατανόηση του αυτισμού. Η εμπειρία διαρκεί τρεις ώρες και είναι σημαντικό να είναι διαθέσιμοι όλοι οι συμμετέχοντες για όλη τη διάρκεια της συνεδρίας.

 

“Το σύστημα αυτό το έχουν ελέγξει με πολλούς ανθρώπους στο φάσμα και το έχουν επεξεργαστεί και τελειοποιήσει, σε αυτό που έχουμε εδώ σήμερα. Θα είναι πολύ σημαντικό να μπει στη ζωή των ανθρώπων, διότι πρόκειται να τους δώσει μια εντελώς νέα προοπτική και πραγματική αίσθηση του πώς οι αυτιστικοί ανατιλαμβάνονατι τον κόσμο γύρω τους”, δήλωσε ο Shane Riley (Σέιν Ρίλει), υποστηρικτής της τεχνολογίας και εξάδελφος του Austin Riley (Ώστιν Ρίλει) που είναι ο πρώτος αδειούχος οδηγός αγωνιστικού αυτοκινήτου, με αυτισμό, στην Βόρεια Αμερική!

Ο Shane έφερε την ARE στον Καναδά, στο πλαίσιο της περιοδείας Racing With Autism. Μια περιοδεία που ήταν το πνευματικό τέκνο του Austin και του πατέρα του, Jason. Το “Racing with Autism” είναι αφιερωμένο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον αυτισμό και στην άρση των φραγμών και των στερεοτύπων που συνδέονται με αυτό.

 

Τα τελευταία χρόνια, ο Austin και η ομάδα του ταξίδεψαν στον Καναδά, στις Η.Π.Α., στην Αυστραλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκπαιδεύοντας τους μαθητές, τους δασκάλους και τους φροντιστές σχετικά με τον αυτισμό, μοιραζόμενοι μαζί τους την ιστορία του Austin.

 

 

 

 

Το Autism Reality Experience προσφέρει:

– Μια εικονική εμπειρία του αυτισμού

– Ώρα για ανατροφοδότηση και προβληματισμό σχετικά με τις δικές σας απαντήσεις / συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της εμπειρίας

– Αισθητηριακές ευαισθησίες – οι επτά αισθήσεις μας και πώς μπορούν να επηρεαστούν

– Στρατηγικές για την υποστήριξη ατόμων με δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία

– Πώς να εντοπίσετε το άγχος σε κάποιον αυτιστικό

– Στρατηγικές για την άμβλυνση των ανησυχιών για τα άτομα με αυτισμό (συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του TEACCH)

– Διερεύνηση της χρήσης αισθητηριακών στοιχείων

– Περιβαλλοντικές εκτιμήσεις για άτομα με αυτισμό

– Εισαγωγή στις συμπεριφορές που μπορούν να προκαλέσουν

– Τεχνικές για τη διαχείριση των συμπεριφορών που μπορούν να προκαλέσουν

– Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε υποστήριξη και συμβουλές από άλλους οργανισμούς.

 

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το demo είναι ο εξής:

Το άτομο περνά μέσα από μια επίδειξη βίντεο που, κατά κάποιο τρόπο, παρεμβαίνει-επηρρεάζει τα συναισθηματικά και φυσικά αισθητήρια συστήματα κάποιου. Τα άτομα καλούνται να φορούν γάντια και ακουστικά κεφαλής, να παρακολουθήσουν ένα βίντεο και, στη συνέχεια, να εκτελέσουν μια σειρά εργασιών, μετά την ολοκλήρωση του βίντεο. Δεν μπορούν να κάνουν ερωτήσεις ή να ζητήσουν βοήθεια.

 

“Θόρυβοι, φώτα και δυνατές- δυσβάσταχτες αντιδράσεις”, έτσι το περιγράφει ο Ώστιν.

 

 

Autism Reality Experience

 

 

Ο Σέιν xαρακτηρίζει την εμπειρία αυτή “συντριπικά” δυνατή και εξηγεί: ” Υπέβαλα τον εαυτό μου σ’ αυτήν την εμπειρία, για πρώτη φορά, πριν από ένα χρόνο, ενώ περιοδεύαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχω συνεργαστεί με τον Όστιν για όλη του τη ζωή. Είμαι μαζί του από τότε που γεννήθηκε, δηλαδή 18 χρόνια. Όταν τελείωσε όλη αυτή η διαδικασία του ARE, βγήκα έξω. Δεν άκουσα τον απολογισμό και δεν μίλησα σε κανέναν μετά, γιατί ήμουν πολύ φορτισμένος συναισθηματικά. Βρήκα τον Όστιν, του έδωσα μια τεράστια αγκαλιά και ζήτησα απολογητικά συγγνώμη για το πόσο πιεστικά είχα φερθεί κάποιες φορές, επειδή απλά, δεν είχα καταλάβει από πού έρχεται… το πώς αυτός αντιλαμβανόταν τον κόσμο! “.

 

Ο Austin λέει στην Global News ότι “το ARE είναι κάτι που όλοι πρέπει να δοκιμάσουν. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, γιατί όσο είμαστε στην άγνοια δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να συνυπάρξουμε με αυτιστικούς ανθρώπους.”

 

Το 2018, κατά τη διάρκεια της 30ήμερης περιοδείας του Καναδά, ο Ώστιν, ο πατέρας του Jason και ο ξάδερφος Shane έκαναν πρώτα παρουσιάσεις του ARE στα σχολεία, πριν δώσουν στους δασκάλους και φροντιστές την ευκαιρία να περάσουν από την διαδικασία αυτή. Ο στόχος ήταν να τους βοηθήσουν, να κατανοήσουν καλύτερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αυτισμό κάθε μέρα και να μπορέσουν να αλλάξουν τις μεθόδους διδασκαλίας και φροντίδας, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Η εμπειρία της εκπαίδευσης των άλλων, σχετικά με τον αυτισμό ήταν καταπληκτική για τον Austin. Δεν έχει βοηθήσει μόνον αυτούς, αλλά και ο ίδιος έχει επωφεληθεί στους αγώνες του. Μην ξεχνάμε ότι είναι ο πρώτος αδειούχος οδηγός αγωνιστικού αυτοκινήτου στη Βόρεια Αμερική, ενώ είναι αυτιστικός και οι αγώνες είναι το όνειρό του από τότε που ξεκίνησε με τα go cart.

Ένα όνειρο που αρχίζει να το ζεί συνεργαζόμενος με μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με αγώνες αυτοκινήτων. Ένα επίτευγμα ζωής που είναι εκπληκτικό για τον ίδιο αφού κατάφερε να σπάσει αρκετά εμπόδια, ακολουθώντας όμως πιστά το όνειρό του και παρακάμπτοντας συστηματικά όσους του έλεγαν ότι ποτέ δεν θα τα καταφέρει!

 

Ο Ώστιν εμπνέει πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο: «μόνο και μόνο επειδή είμαι διαφορετικός, μόνο και μόνο επειδή έχω κάποια αναπηρία, μόνο και μόνο επειδή δεν ταιριάζω, δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να επιτύχω εκπληκτικά πράγματα στη ζωή μου. Όλοι έχουν μια καταπληκτική δυνατότητα. Είναι απλά να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη που χρειάζονται, για να επιτευχθεί αυτό. Εκεί έρχεται η παρέμβαση της εμπειρίας του ARE που προσεγγίζοντας εκπαιδευτικούς, γονείς και όσους δεν πιστεύουν στις δυνατότητες των αυτιστικών, να δώσει τα εργαλεία που χρειάζονται για να τους “ενδυναμώνουν” και όχι να τους περιορίζουν».

 

Διαβάστε ακόμη…
Αυτισμός σημαίνει_ σκέφτομαι, θέλω, προσπαθώ, κάνω πράγματα… αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο

 

Πηγή:

https://www.autismrealityexperience.com/

 

Μετάφραση – επιμέλεια: Πόπη Μάλεση

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *