ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ποδόσφαιρο εναντίον Αλτσχάιμερ

Οι υπεύθυνοι του ισπανικού, αθλητικού περιοδικού «Libero» δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο project για να βοηθήσουν ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. Το ονόμασαν Football vs Alzheimers: Passion Against Disease (Ποδόσφαιρο εναντίον Αλτσχάιμερ: Πάθος ενάντια στην Ασθένεια).

 

Τύπωσαν τέσσερα  περιοδικά, σχεδιασμένα με σύγχρονες μεθόδους ,δίνοντας έμφαση σε σημαντικές ποδοσφαιρικές στιγμές του παρελθόντος, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά για τους ασθενείς, βοηθώντας τους να εξασκήσουν την μνήμη τους.

Το 2012 μια έρευνα των Πανεπιστημίων West Scotland, Glasgow Caledonian και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνη, έδειξε ότι η συζητήσεις με θέμα το ποδόσφαιρο βοηθάνε τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή άλλες γνωστικές δυσλειτουργίες, να βελτιώσουν την μνήμη, την προσοχή και την διάθεσή τους. Βασιζόμενοι σε αυτά τα αποτελέσματα, οι υπεύθυνοι του περιοδικού σκέφτηκαν ότι με τις ειδικές αυτές εκδόσεις, θα κάνουν τους ασθενείς να θυμηθούν ποδοσφαιρικές αναμνήσεις. Έτσι διένειμαν τα περιοδικά, σε όλη την Ισπανία,  στους χώρους που περιθάλπονται ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.

Για πολλούς που χρησιμοποιούν τα περιοδικά αυτά, το να θυμηθούν ξανά παλιές ιστορίες ποδοσφαίρου, δείχνει να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, από οτιδήποτε άλλο. Η σημασία του ποδοσφαίρου στη ζωή κάποιων ανθρώπων μπορεί να φανεί μέσα από την γνωστή φράση του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, Ερίκ Καντονά: ”Μπορεί να αλλάξεις σύζυγο, μπορεί να αλλάξεις κόμμα, μπορεί να αλλάξεις θρησκεία, αλλά ποτέ, μα ποτέ δεν θα αλλάξεις ομάδα”.

Η πρωτοβουλία αυτή χαρίζει σίγουρα πολλά χαμόγελα, σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και δίνει την δυνατότητα σε κάποιους να προσπαθήσουν να θυμηθούν στιγμές του παρελθόντος, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό…

 

Δείτε το Βίντεο…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Νίκος Παγίδας – Εργοθεραπευτής

 

Πηγή: http://www.sdna.gr
http://copa90.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *