ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Συμπολίτες μας με Νοητική Αναπηρία έχουν Δικαίωμα να Υποστηρίζονται για να Ψηφίζουν

“Οι συμπολίτες μας με νοητική αναπηρία έχουν δικαίωμα να υποστηρίζονται για να ψηφίζουν. Όταν κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια ζωή, η δημοκρατία μας είναι λειψή”

 

Πολλοί συνάνθρωποί μας με Νοητική Αναπηρία ψηφίζουν, έχουν δηλαδή δικαιοπρακτική ικανότητα, άρα και πολιτικά δικαιώματα. Παρά ταύτα, αντιμετωπίζουν εμπόδια και δυσκολίες τόσο κατά την προσπάθεια πρόσβασης στις σχετικές πληροφορίες όσο και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Το Ι.Π.Α.Π «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ» σε συνεργασία με το ΕΕΑ “ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ”, στηρίζουν την καμπάνια για τα πολιτικά δικαιώματα των ανθρώπων με νοητική αναπηρία.

Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ επιδιώκει να δυναμώσει τη φωνή τους, να ακουστεί πως και αυτοί έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, όπως όλοι μας. Αντίστοιχες ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ διοργανώνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμμετοχή στις εκλογές είναι ένα πολύ σημαντικό δικαίωμα για να είναι κανείς ενεργός πολίτης. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όλοι οι πολίτες να καταλαβαίνουν την εκλογική διαδικασία και να έχουν πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Καμπάνια για τα Πολιτικά Δικαιώματα των Ανθρώπων με Νοητική Αναπηρία

Οι σπουδαστές της ομάδας «κείμενο για όλους» του ΕΕΑ Μαργαρίτα με την υποστήριξη της εκπαιδεύτριάς τους Άντζελας Τράνακα, έφτιαξαν ένα λεξικό για τις εκλογές!

Συγκεκριμένα οι σπουδαστές έγραψαν:

Είμαστε μια νέα ομάδα. Συναντιόμαστε μια φορά την εβδομάδα. Ο στόχος μας είναι να φτιάχνουμε κείμενα σε μορφή «κείμενο για όλους». Φτιάχνουμε εύκολα κείμενα που να μπορεί κάποιος να διαβάσει και να τα καταλάβει. Πλησιάζουν οι εκλογές. Ακούμε πολλές λέξεις που δεν γνωρίζουμε. Υπάρχει λεξικό για τις εκλογές σε μορφή «κείμενο για όλους»; Και έτσι ξεκινήσαμε την δουλειά μας!

Τώρα οι δύσκολες λέξεις θα γίνουν πιο απλές και εύκολες!!

Κάνε κλικ στο σύνδεσμο για να δεις το λεξικό:

https://drive.google.com/open…

 

Καμπάνια για τα Πολιτικά Δικαιώματα των Ανθρώπων με Νοητική Αναπηρία

Από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2019, οι πολίτες όλων των κρατών μελών της ΕΕ θα ψηφίσουν  στις εκλογές του 2019 για τον υποψήφιο που θέλουν να τους εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι εκλογές αυτές θα προσδιορίσουν τους 705 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι οποίοι θα εργαστούν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα 4 χρόνια για να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης μέχρι το 2024.

Το Άρθρο 29 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD) του ΟΗΕ αναφέρει ότι κάθε ενήλικος πολίτης έχει δικαίωμα ψήφου σε ισότιμη βάση με τους άλλους. Παρά την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου για άτομα με αναπηρία στην CRPD, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν διατηρήσει νομοθεσία που επιτρέπει τον περιορισμό του δικαιώματος ψήφου των ατόμων με νοητική ή ψυχοκοινωνική αναπηρία, εάν ο ενδιαφερόμενος έχει στερηθεί της νομικής του ικανότητας.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD) και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της (OP) έχει επικυρωθεί από την Ελλάδα το 2012.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία εδώ:

https://www.unric.org/el/index.php

 

Η ηθοποιός Μυρτώ Αλικάκη, στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων με νοητική αναπηρία και υποστηρίζει το, κατοχυρωμένο από τη Σύμβαση του ΟΗΕ (CDPR), δικαίωμά τους στην εκλογική διαδικασία.

 

 

Το διαβάσαμε: Δικαιώματα ανθρώπων με νοητική αναπηρία

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *