ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι Γονείς Μιλούν… για το Taekwondo και τα παιδιά τους με Αυτισμό και Νοητική Υστέρηση

Στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Πειραιά και με πρωτοβουλία του κ. Μιχάλη Πετρίδη, προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων,δημιουργήθηκε ένας χώρος άθλησης στο Τάεκβοντο, από τον κ. Νικηφόρο Κοτρίδη_  Διεθνή εκπαιδευτή Τάεκβοντο για ΑμεΑ στην Ελλάδα (International Special Needs Tae Kwon Do Hellas Training System).

 

Παιδιά με αναπηρίες, συγκεκριμένα Αυτισμό ή και Νοητική Υστέρηση συμμετέχουν σε ομάδα του αθλήματος αυτού και προπονούνται ανελλιπώς και …δωρεάν!

Συναντήσαμε και μιλήσαμε με τους γονείς τους που εκφράζουν ενθουσιασμό και μεγάλη ικανοποίηση γι’ αυτήν την τόσο δημιουργική  αθλητική ενασχόληση των παιδιών τους αλλά και την ελπίδα ότι θα βρεθούν, όπως οι ίδιοι ανέφεραν: «…και άλλοι τέτοιοι άνθρωποι σαν τον Νικηφόρο Κοτρίδη».

 

Ταεκβοντό για ΑμεΑ στην Ελλάδα

 

Οι συγκεκριμένοι γονείς, μας μίλησαν για πολλά θέματα όπως την δυσκολία που είχαν στο να βρούν κάποια αθλητική δραστηριότητα που να μπορούν να εντάξουν τα παιδιά τους. Οι επιλογές τους ήταν  από ανύπαρκτες έως ελάχιστες και γι’αυτό θεωρούν την προσπάθεια αυτή… “πρωτόγνωρη”!

Κάποιοι απ’ αυτούς δεν πίστευαν, ούτε οι ίδιοι, ότι τα παιδιά τους θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο άθλημα αυτό και σταδιακά να αναδεικνύουν και να εξελίσσουν τις τόσο καλά “κρυμμένες” ικανότητες και δεξιότητές τους.

Μέσα απ’ αυτήν την προσπάθεια, βλέπουν τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται, να κάνουν φιλίες, να καταφέρνουν να λειτουργούν ομαδικά (σαν αθλητές αλλά και σαν άνθρωποι) και όλα αυτά να τα κάνουν με απίστευτη χαρά και δυναμισμό.

«Η προσμονή για την ώρα της προπόνησης είναι γιγάντια και γεμάτη χαρά», μας λένε οι γονείς.

 

Ταεκβοντό για ΑμεΑ στην Ελλάδα

 

Ένα άλλο, πιο σημαντικό, που γίνεται εκεί είναι η συμμετοχή των παιδιών σε μικτές ομάδες.

Παιδιά με αυτισμό και νοητική υστέρηση συναθλούνται κατά διαστήματα και βάσει προγράμματος, με παιδιά νευροτυπικά (χωρίς αναπηρίες). Εκεί, και οι μεν και οι δε, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, να εξοικειωθούν, να κατανοήσουν με τον τρόπο τους ο καθένας, τί αισθάνονται, πώς σκέπτονται και πώς λειτουργούν. Και αυτό είναι η έννοια της Συμπερίληψης.

 

Όπως πολύ σωστά το έθεσε μια από τις μητέρες: «Μέσα απ’ αυτήν την συνύπαρξη της νέας γενιάς, υπάρχει ελπίδα να μάθει όλος ο κόσμος τί σημαίνει άτομο με αναπηρία και πώς συμπεριφερόμαστε και συνυπάρχουμε!»

 

Δείτε ακόμη την Συνέντευξη με τον Νικηφόρο Κοτρίδη_ Διεθνή εκπαιδευτή Τάεκβοντο για ΑμεΑ στην Ελλάδα

Το Ταεκβοντό στην ζωή παιδιών με Αυτισμό και Νοητική Υστέρηση, με πολλή Αγάπη και απόλυτο Σεβασμό!

 

Διαβάστε ακόμη…

Εκπαιδεύοντας έναν άγγελο…

Αυτισμός και Taekwondo (International Special Needs Tae Kwon Do Hellas Training System)

Παιδί και Πολεμικές Τέχνες

 

Παρουσίαση | Γιώτα Ευσταθίου – Νίκος Παγίδας

Δημοσιογραφική Επιμέλεια | Πόπη Μάλεση

Video και Φωτογραφίες | GkM Photography

 

Ευχαριστούμε πολύ τις μητέρες των παιδιών Ειρήνη Σκρίνου, Άδα Σταματάτου, Ειρήνη Σινανίδου, Αναστασία Μακεντούδη, Μαρία Παπαδοπούλου για αυτήν την όμορφη συνάντηση_

ευχαριστούμε θερμά το ΕΕΕΕΚ Πειραιά για τη φιλοξενία του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!