Ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει η καταιγίδα του κορονοϊού, παρ’ όλο που κάποιοι -και από επίσημα μικρόφωνα μάλιστα- την αποκαλούν ως “φούσκα”, ανέκυψε, στις ΗΠΑ, το φυλετικό ζήτημα, με αφορμή τον θάνατο του μαύρου Τζορτζ Φλόυντ από λευκό αστυνομικό, στη Μινεσότα.
του Θωμά Χαφή – Δημοσιογράφος ΑμεΑ
Ο Πρόεδρος Τράμπ, δεν μπήκε καραντίνα για τον κορονοϊό και μπήκε για τον φόβο των κινητοποιήσεων των Αφροαμερικανών. Κι ας μην ξεχνάμε ότι έχουν προεδρικές εκλογές, στις ΗΠΑ, τον προσεχή Νοέμβριο. Κι ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι, πριν από τέσσερα χρόνια, ο Τράμπ είχε σημαντικά ποσοστά στους μαύρους.
Τώρα τα χρόνια έχουν περάσει. Δεν είμαστε πια στην εποχή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τώρα υπάρχουν λευκοί εργάτες και μαύρα αφεντικά.
Μα όταν ήταν πρόεδρος ο Ομπάμα, γίνονταν ρατσιστικά εγκλήματα στις ΗΠΑ; Η απάντηση είναι δυσάρεστη και, δυστυχώς,… μονοσύλλαβη. Ναι. Μάλιστα, τότε, τα θύματα δεν ήταν τόσο οι Αφροαμερικανοί, αλλά οι Ισπανόφωνοι. Θυμάστε τον Πορτορικανό που είχε σκοτώσει ένας μπάτσος στη Νέα Υόρκη; Δε θυμάμαι τ’ όνομά του. Μη σάς φαίνεται παράξενο. Έτσι, μετά από λίγο καιρό, δε θα θυμόμαστε και το όνομα του Τζορτζ Φλόυντ. Εκτός, αν το Χόλιγουντ τον κάνει ταινία.
Δεν μ’ ενδιαφέρει ο Τράμπ. Οφείλω, όμως, να ομολογήσω ότι είναι πιο αντισυστημικός από τον Ομπάμα, αυτόν που “καλλιεργήθηκε” στα “θερμοκήπια” του Τζορτζ Σόρος. Εξάλλου, κι άλλοι μαύροι πήραν ύπατα αξιώματα στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, όπως οι υπουργοί εξωτερικών του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ και η Κοντολίζα Ράις.
Τώρα, στην αμερικανική πραγματικότητα του 21ου αιώνα, το Σύστημα δεν κοιτάζει χρώματα. Μάλιστα, πολλές φορές, οι μαύροι προτιμούνται, για να σκεπάζει το Σύστημα, μ’ έναν δημοκρατικό μανδύα, τα ρατσιστικά εγκλήματά του.
Έχουμε φύγει πια από την… Καλύβα του Μπαρμπαθωμά.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πλούτος, η φτώχεια ή η εξουσία είναι υπεράνω χρωμάτων. Λίγους μήνες αφ’ ότου είχε αναλάβει Πρόεδρος ο Ομπάμα, ένας μαύρος πήγε να κλέψει ένα αμάξι, νομίζοντας ότι, τώρα που η Αμερική έχει μαύρο πρόεδρο, δεν θα τον πιάσει η αστυνομία. Μάλιστα, όταν τον πιάσανε, προφασίστηκε στους αστυνομικούς ότι έχει συγγένεια με τον Πρόεδρο. “Τόσο το χειρότερο για σένα”, τού απάντησε ο μπάτσος, που δεν φοβόταν μην αποταχθεί ή μη μετατεθεί, επειδή έπιασε έναν, που ισχυριζόταν ότι είναι συγγενής του Προέδρου, να κλέβει αυτοκίνητα.
Αυτή είναι η Αμερική, φίλες και φίλοι. Κι ο Τράμπ, αν χάσει τις εκλογές, θ’ αποδειχθεί ότι έπαιξε εν γνώσει του τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου. Όσο για τον Τζορτζ Φλόυντ. Αυτός ήταν η κοπριά για να φυτρώσει ένα ακόμη ψέμα.
Διαβάστε ακόμη…
Τζορτζ Φλόιντ: Υπόγραψε την ανοιχτή επιστολή ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία
Γράφει: ο Θωμάς Χαφής – Δημοσιογράφος ΑμεΑ