NEVRONAS LOVES

Μια όμορφη ημέρα Συμπερίληψης στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης!

Με τη  συμμετοχή μαθητών, πολιτών και δημιουργών πραγματοποιήθηκε το Inclusion Day – Μια Μέρα Δημιουργίας, Συνάντησης & Συμπερίληψης στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, μετατρέποντας για μία ολόκληρη ημέρα τον ιστορικό χώρο σε ένα ζωντανό σημείο συνάντησης, δημιουργίας και ουσιαστικού διαλόγου γύρω από τη συμπερίληψη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, Μάρτιος: «Μήνας Δράσεων Εξοικείωσης με την Αναπηρία», την Τρίτη 10 Μαρτίου, από τις 9.00 το πρωί έως το βράδυ, άτομα με και χωρίς αναπηρία, μαθητές δημοτικών σχολείων, καλλιτέχνες, αθλητές και επισκέπτες κάθε ηλικίας συμμετείχαν σε μια σειρά από βιωματικές δράσεις που ανέδειξαν τη δύναμη της συνεργασίας, της ενσυναίσθησης και της ισότιμης συμμετοχής.

Ο οργανισμός Nevronas ανέλαβε την οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, δημιουργήθηκε ένας ανοιχτός και προσβάσιμος χώρος για έκφραση, μάθηση και συνάντηση.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Προσβασιμότητας Δήμου Αθηναίων, Έλενα Μαντζαβίνου, ανέφερε: «Στην πόλη αυτή ζούμε όλοι μαζί! Μέσα από τη πρωτοβουλία μας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, σε συνεργασία με ειδικούς φορείς, δημιουργήσαμε μια δράση όπου η τέχνη, το παιχνίδι και η συμπερίληψη συνυπάρχουν. Όλο τον μήνα Μάρτιο, προσκαλούμε τους δημότες να συμμετάσχουν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που προάγουν τη συμπερίληψη, ώστε να συναντηθούμε με ανοιχτό μυαλό και ειλικρίνεια, και να προσπαθήσουμε  να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα. Αυτή είναι τελικά η πραγματική δύναμή μας».   

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μαθητές δημοτικών σχολείων συμμετείχαν στη δράση «Επιτραπέζια για Όλους!», γνωρίζοντας συμπεριληπτικά επιτραπέζια παιχνίδια για τυφλούς και βλέποντες, σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το εργαστήριο ζωγραφικής «Ψυχικό Πορτραίτο: Αποτυπώνοντας Συναισθήματα» με τον καλλιτέχνη με σύνδρομο Down Ορέστη Χιώτη, όπου μικροί και μεγάλοι δημιούργησαν προσωπικά πορτρέτα εκφράζοντας συναισθήματα και εμπειρίες μέσα από την τέχνη.

Παράλληλα, μέσα από το βιωματικό πρόγραμμα «Αναπηρία: Μια Ιστορία Συμπερίληψης», οι μαθητές γνώρισαν βασικές έννοιες όπως η αναπηρία, η προσβασιμότητα και το σχολείο για όλους, μέσω σύντομων κοινωνικών ιστοριών και οπτικοακουστικού υλικού.

Ξεχωριστή στιγμή της ημέρας αποτέλεσε το τουρνουά Boccia, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να γνωρίσουν το άθλημα μαζί με τη Παραολυμπιονίκη Χρυσή Μόρφη και τον αθλητή Ιωάννη Τσιγκάκο, ενώ ο Γιώργος Καντζίκης μοιράστηκε την εμπειρία του από το καθιστό θαλάσσιο σκι και το κανόε καγιάκ.

Οι δράσεις δημιουργίας συνεχίστηκαν με το εργαστήριο Quilling του αυτιστικού καλλιτέχνη Αντώνη Εξαρχόπουλου, όπου οι συμμετέχοντες γνώρισαν την τέχνη της χαρτοκοπτικής και χαρτοπλεκτικής, αλλά και με το εργαστήριο ζωγραφικής της κωφής εικαστικού Μελίνας Ανδριάνας Κωνσταντίνου, που προσκάλεσε το κοινό σε ένα ελεύθερο πεδίο πειραματισμού και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Κεντρικό καλλιτεχνικό σημείο της ημέρας αποτέλεσε η έκθεση «The LivingArtSpace – Ο Ζωντανός Χώρος Τέχνης», ένας ανοιχτός και δυναμικός χώρος όπου παρουσιάστηκαν έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την τέχνη ως μια ζωντανή διαδικασία δημιουργίας, συμμετοχής και ανθρώπινης σύνδεσης.

Παράλληλα, σημαντική συμβολή στο πρόγραμμα της ημέρας είχε και το Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής Κωστής Μπάλας, μέσα από δράσεις που εστίασαν στην ευαισθητοποίηση γύρω από την ψυχική υγεία και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Ημέρας Ηλιοτρόπιο υλοποίησε τη δράση «Σπάμε τα στερεότυπα Παίζοντας», η οποία απευθύνθηκε τόσο σε μαθητές δημοτικών σχολείων όσο και στο ευρύ κοινό. Μέσα από έναν διαδραστικό «τροχό» που θυμίζει τον τροχό της τύχης, οι συμμετέχοντες συζήτησαν μύθους και προκαταλήψεις γύρω από την ψυχική βλάβη, συμβάλλοντας στην κατανόηση και την αποδόμηση στερεοτύπων.

Επιπλέον, το Κέντρο Ημέρας Λωτός παρουσίασε τη βιωματική δράση «ΧρωματίΖΩΝΤΑΣ», η οποία εστίασε στην ενδυνάμωση και τη φροντίδα της ψυχικής υγείας στην καθημερινότητα. Μέσα από το συμβολικό «λουλούδι ζωής», οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναστοχαστούν διαφορετικές πτυχές της ζωής τους, όπως η σωματική ευεξία, η συναισθηματική ισορροπία, οι σχέσεις, η εργασία, ο ελεύθερος χρόνος και η καθημερινή αυτονομία και να τις αποτυπώσουν δημιουργικά, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και τις πηγές ισορροπίας στη ζωή τους.

Το InclusionDay που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στον Δήμο της Αθήνας, όπου σε όλες τις δράσεις υπήρχε διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, απέδειξε στην πράξη ότι η συμπερίληψη δεν είναι απλώς μια έννοια, αλλά μια καθημερινή εμπειρία που μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα από τη δημιουργία, τον αθλητισμό, το παιχνίδι και τη συνεργασία.

Η συμμετοχή του κοινού και ο ενθουσιασμός των παιδιών και των επισκεπτών επιβεβαίωσαν τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών που φέρνουν κοντά διαφορετικές κοινότητες και προωθούν μια κοινωνία ανοιχτή, ισότιμη και προσβάσιμη για όλους.

“Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας της Αθήνας – Open Social Net», που εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» (ΟΠΣ 6022265) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο”