ΑΡΘΡΑ

Λογοθεραπευτική παρέμβαση μέσα στο νερό με το A.S.L.T. program!

Το A.S.L.T. program, αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα λογοθεραπευτικής παρέμβασης μέσα στο νερό, για παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και κατ’ επέκταση για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και γλωσσικά ελλείμματα.

 

To πρόγραμμα αυτό έχει, αποδεδειγμένα, θεαματικά μεγαλύτερα αποτελέσματα και οφέλη συγκριτικά με τα κλασσικά λογοθεραπευτικά προγράμματα παρέμβασης, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε αίθουσα.

Ο κ. Σουρβίνος Σταμάτης αποτελεί τον εμπνευστή και ιδρυτή του συγκεκριμένου προγράμματος. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020, με στόχο την σύγκριση της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης του A.S.L.T. program με την κλασσική λογοθεραπευτική παρέμβαση σε αίθουσα.

Η συγκεκριμένη έρευνα με τίτλο “Speech and language therapy in children with ASD in an aquatic environment: the ASLT (Aquatic Speech and Language Therapy) program.”, δημοσιεύτηκε στο Journal of Autism and Developmental Disorders, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως αναφορικά με την Δ.Α.Φ. και κατ’ επέκταση τις Αναπτυξιακές Διαταραχές.


Αναλυτικά, 63 παιδιά ηλικίας μεταξύ 3,4-5,5 ετών, επιλέχθηκαν βάση διάγνωσης. Από το αρχικό δείγμα 41 παιδιά προσήλθαν για αξιολόγηση. Έπειτα, από την εφαρμογή των κριτηρίων εισαγωγής, τα οποία στόχευαν σε έντονα ελλείμματα αναφορικά με το αντιληπτικό και εκφραστικό λεξιλόγιο, 19 παιδιά επιλέχθηκαν βάσει των επιδόσεών τους στις αξιολογητικές δοκιμασίες. Μετά από 4 αποχωρήσεις για προσωπικούς λόγους το τελικό δείγμα ήταν 16 παιδιά.

Το δείγμα χωρίστηκε σε δύο ομάδες Πειραματική (A.S.L.T. group) και Ελέγχου (Classroom group). Οι ομάδες είχαν ίδιο μέσο όρο ηλικίας, αντιληπτικού και εκφραστικού λεξιλογίου. Όλες οι παρεμβάσεις που αφορούσαν την Πειραματική ομάδα (A.S.L.T.) πραγματοποιήθηκαν στο καταδυτήριο του κλειστού κολυμβητηρίου του Ο.Α.Κ.Α σε συνεργασία με το Σύλλογο Θεραπευτικής Κολύμβησης Ιππόκαμπος.

Η συνολική διάρκεια της μελέτης ήταν περίπου 2 έτη. Αντίστοιχα, η συνολική διάρκεια παρέμβασης για κάθε συμμετέχοντα ήταν 6 μήνες, με 6 συνεδρίες 45 λεπτών το μήνα. Όλες οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τον πρώτο συγγραφέα Σουρβίνο Σταμάτη, ο οποίος έχει την ειδικότητα του λογοθεραπευτή ενώ παράλληλα είναι πιστοποιημένος θεραπευτής προσαρμοσμένης κολύμβησης.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν θεαματική διαφορά αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του A.S.L.T. program τόσο στην αύξηση του αντιληπτικού και εκφραστικού λεξιλογίου όσο και στην βελτίωση βασικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Αναλυτικά, ενώ και οι δύο ομάδες παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές διαφορές αναφορικά με την κατάκτηση του αντιληπτικού και εκφραστικού λεξιλογίου καθώς και των βασικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων, η ομάδα που έλαβε την παρέμβαση A.S.L.T. παρουσίασε θεαματικά μεγαλύτερη πρόοδο.

Ενδεικτικά παραθέτονται δύο διαγράμματα που προκύπτουν από την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και αφορούν την επίδοση στο αντιληπτικό και εκφραστικό λεξιλόγιο, πριν και μετά την παρέμβαση και για τις δύο ομάδες.

Επιπρόσθετα, δόθηκαν ερωτηματολόγια σε όλους τους γονείς των συμμετεχόντων, τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβαση, τα οποία αφορούσαν την εικόνα των παιδιών στο οικογενειακό πλαίσιο καθώς και την γενίκευση των κεκτημένων δεξιοτήτων.

Ενδεικτικά, παραθέτετε ένα διάγραμμα το οποίο προκύπτει από την στατιστική ανάλυση, και υποδεικνύει σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων (σύμφωνα με την άποψη των γονέων), με την συνολική επίδοση του A.S.L.T. group να είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Το A.S.L.T. είναι το 1ο πρόγραμμα παγκοσμίως με ερευνητικά δεδομένα, αναφορικά με την λογοθεραπευτική παρέμβαση στο νερό.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Στον επίσημο ιστότοπο του περιοδικού με ολόκληρη την έρευνα https://doi.org/10.1007/s10803-020-04629-7 καθώς και στον επίσημο ιστότοπο του προγράμματος A.S.L.T. program: https://www.aslt-program.com/

INFO: Σήμερα, το A.S.L.T. program παρέχεται, αποκλειστικά στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις του κλειστού κολυμβητηρίου του Ο.Α.Κ.Α. σε συνεργασία με τον Σύλλογο Θεραπευτικής Κολύμβησης Ιππόκαμπος, αποκλειστικά από τον Λογοθεραπευτή Σουρβίνο Σταμάτη, ενώ οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του A.S.L.T. center από τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *