ΑΡΘΡΑ

Κράτος με Ειδικές Ανάγκες…

Όσες φορές έχω επισημάνει τα κακώς κείμενα της κρατικής διοίκησης του ελληνικού κράτους, έχω κατηγορηθεί, ακόμα και για… ανθελληνισμό! Ας κατηγορηθώ ακόμη μια φορά, λοιπόν.

 

του Θωμά Χαφή – Δημοσιογράφος ΑμεΑ

 

Αφορμή της σημερινής μου παρέμβασης είναι η εικόνα που αντίκρισα -ευτυχώς μόνο τηλεοπτικά- στα κεντρικά της ΔΕΗ. Εκεί που οι ουρές θύμιζαν διανομή συσσιτίου, στην περίοδο της γερμανικής κατοχής!
Ουρές αναμονής εκατοντάδων μέτρων, αποτελούμενες, κυρίως, από γέρους ή τέλος πάντων, από ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή πραγματικότητα του 21ου αιώνα. Μήπως είναι κι αυτοί ΑμεΑ;

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες σ’αυτό που αποκαλούμε “ψηφιακός αναλφαβητισμός”.

Οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη διεκπεραίωση στοιχειωδών εργασιών, μέσω Η/Υ. Και τί θα κάνουμε τώρα; Θα γυρίσουμε το χρόνο πίσω, εν μέσω πανδημίας, ώστε τα γερόντια να ξαναγίνουν παιδιά και να μάθουν να διεκπεραιώνουν εργασίες και τραπεζικές πράξεις μέσω του σμαρτ φον ή του τάμπλετ, που τους έκαναν δώρο τα παιδιά ή τα εγγόνια τους;

Το διαδίκτυο, στην Ελλάδα, έκανε τα πρώτα του βήματα, πριν από 30 χρόνια. Πολύ μικρό διάστημα για να μάθει ο… “γέρος γράμματα”. Άσε που τα ηλεκτρονικά μηχανήματα έχουν κακό όνομα στη χώρα μας, αφού είναι συνδεδεμένα με τα “ουφάδικα” της δεκαετίας του ΄80, τότε που κάναμε κοπάνα απ’ το σχολείο, για να παίξουμε πακ μαν. Ναι, αλλά από τότε περάσανε χρόνια. Δεν υπάρχει πια Μπρους Λι, Σταλόνε και Ντουράν-Ντουράν. Καιρός ν’ απενοχοποιηθούν -και στη χώρα μας- τα επιτεύγματα της τεχνολογίας.

 

Επαναλαμβάνω όμως, ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;;

Θα επικεντρωθώ στην εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ, μιας και είδα πλάνα από τις τεράστιες ουρές, έξω από τα κεντρικά. Να δέχονται να εισπράττουν τα κατά τόπους καταστήματα (π.χ. πρακτορεία ΟΠΑΠ) ακόμη και λογαριασμούς που έχουν λήξει. Δεν είναι δυνατόν, άνθρωποι τρίτης ηλικίας να είναι στημένοι απ’ τα μεσάνυχτα και να περιμένουν ν’ ανοίξει η ΔΕΗ στις εφτάμισι το πρωί! Ουγκάντα!!!

 

Καλά, δεν τολμώ να μιλήσω για μάς τα ΑμεΑ! Ας περιοριστώ μόνο στους ανθρώπους που έκαναν το σφάλμα να… γεράσουν. Ας μη μιλήσω γι’ αυτούς που έκαναν το σφάλμα να γεννηθούν…!!!

 

Γράφει: ο Θωμάς Χαφής – Δημοσιογράφος ΑμεΑ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!