ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κολυμβητικοί αγώνες Συμπερίληψης… νευροτυπικά και νευροδιαφορετικά παιδιά συναγωνίστηκαν, διασκέδασαν και βραβεύτηκαν!

Την Κυριακή 22 Μαΐου, στο δημοτικό κολυμβητήριο Κολοκυνθούς του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εσωτερικοί κολυμβητικοί αγώνες συμπερίληψης στην χώρα μας. Εκεί όπου νευροτυπικά και νευροδιαφορετικά παιδιά συναγωνίστηκαν, διασκέδασαν και βραβεύτηκαν.

 

του Νικόλα Τζαβάρα – Δημοσιογράφος

 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με πρόεδρο την κα Νίκη Αραμπαντζή και τον αντιπρόεδρο κ. Γιούρκα Σεϊταρίδη, έστειλαν το κάλεσμα/μήνυμα της συμπερίληψης και πραγματοποίησαν τους 1ους προσβάσιμους για όλα τα παιδιά –ανεξαρτήτου επιπέδου λειτουργικότητας- αγώνες σε συνεργασία με τις ακαδημίες του ΟΠΑΝΔΑ, του σωματείου Υδροθεραπευτικής παρέμβασης Aqua Active Therapy, καθώς και των φιλοξενούμενων στο κολυμβητήριο αθλητικών σωματείων Α.Ο. Ιππόκαμπου και Α.Ο. Κολωνού.

Νικητές ήταν όλοι χωρίς καμία διάκριση!

Το όνειρο για μια κοινωνία συμπερίληψης, πήρε σάρκα και οστά για όσους βρέθηκαν στο κολυμβητήριο της Κολοκυνθούς και παρακολούθησαν τις προσπάθειες των λιλιπούτειων κολυμβητών, οι οποίοι συνυπήρξαν, συναγωνίστηκαν και διασκέδασαν, όλοι μαζί, στην άκρως επιτυχημένη -απ’ όλες τις πλευρές- διοργάνωση.

Το στίγμα και οι ταμπέλες, λόγω της άγνοιας, αντικαταστάθηκε από την εξοικείωση, τα χαμόγελα, τα παιχνίδια, τις ατάκες, τον αυθορμητισμό και τη διάθεση για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών που όλοι ονειρευόμαστε.

Στο τέλος αφού όλοι οι αγωνιζόμενοι κολυμβητές βραβεύτηκαν για τις προσπάθειές τους, έφυγαν γεμάτοι με συναισθήματα εξοικείωσης, αποδοχής και αγάπης.

Αυτή είναι η έννοια της συμπερίληψης…

Το σωματείο Aqua Active Therapy, με την ομάδα παιδιών που το εκπροσώπησε για 1η φορά, «έκλεψε» την παράσταση και έλαβε το πιο ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Οι συνθήκες των αγώνων αποτέλεσαν ένα αισθητηριακά φορτισμένο περιβάλλον (δυνατή μουσική από τα μεγάφωνα, σφυρίγματα, αλλαγές αντικειμένων στο χώρο, πολυπληθές περιβάλλον, αλλαγή ρουτίνας επίσκεψης και δράσης). Όμως οι διοργανωτές σε συνεργασία με τους θεραπευτές της ομάδας του Aqua Active Therapy, τα είχαν προβλέψει όλα. Με ελάχιστες προσαρμογές του χώρου αλλά και της ροής της διοργάνωσης, κατάφεραν όλα τα παιδιά να προσαρμοστούν και να συμμετέχουν με χαρά, χωρίς κανένα πρόβλημα!

Η επιστημονικά υπεύθυνη του σωματείου κ. Κατερίνα Σουρβίνου (εργοθεραπεύτρια και υδροθεραπεύτρια) δήλωσε στο nevronas.gr:
«Χρειαζόμαστε και άλλες τέτοιες δράσεις γιατί η κοινωνία μας είναι κοινωνία συμπερίληψης. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι. Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Αθηναίων, τον ΟΠΑΝΔΑ, την πρόεδρο κα Νίκη Αραμπαντζή και τον αντιπρόεδρο κο Γιούρκα Σεϊταρίδη που στηρίζουν τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών. Ευχαριστούμε τον κο Γιάννη Σπυρόπουλο και την κα Μαριανίκα Παπαϊωάννου που διευθύνουν, οργανώνουν και φροντίζουν το κολυμβητήριο και όλους τους συνεργάτες του κολυμβητηρίου που καθημερινά αποτελούν οικογένειά μας, όλα αυτά τα χρόνια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, και κάτι παραπάνω, στους προπονητές του ΟΠΑΝΔΑ, που με αγάπη συμβάλλουν και ολοκληρώνουν τ’ όραμά μας! Το πιο μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, το απευθύνουμε στους γονείς που ήταν εκεί εκείνη την ημέρα, αλλά και σε όσους δίστασαν και θα είναι την επόμενη φορά. Το όνειρό μας για μια κοινωνία συμπερίληψης υλοποιείται».

Τι είναι το Aqua Active Therapy;

Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης μέσα στην πισίνα.

Ένα εκλεκτικό πρόγραμμα που συνθέτει στοιχεία από μεθόδους και τεχνικές διεθνώς αναγνωρισμένες για την εφαρμογή τους στον πληθυσμό που απευθύνονται: Sensory intergration (S.I.), Marte Meo, Halliwick, Bobath NDT, PNF, TEACCH, PECS, M.O.R.E., Sherborne, κ.α.

Τι είναι η Υδροθεραπευτική παρέμβαση;

Είναι ένα άρτια σχεδιασμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης μέσα σε πισίνα.

 • Πραγματοποιείται σε ατομική ή ομαδική συνεδρία
 • Προσφέρει την κατάλληλη πρόκληση για μάθηση και εξέλιξη σε ένα περιβάλλον που αναπτύσσει υψηλό κίνητρο για τα παιδιά

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε παιδιά με:

 • Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος
 • Αναπτυξιακές διαταραχές
 • Προωρότητα
 • Γενετικά σύνδρομα
 • ΔΕΠ-Υ
 • Δυσπραξία
 • Νευρομυϊκή Διαταραχή
 • Αγχώδεις διαταραχές
 • Τραυματική εμπειρία στο νερό

Τα οφέλη του προγράμματος:

Βελτίωση

 • Της επικοινωνίας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης
 • Του κινητικού συντονισμού και του στασικού ελέγχου
 • Της αισθητηριακής ρύθμισης
 • Της αναπνευστικής λειτουργίας
 • Της συγκέντρωσης και της προσοχής
 • Των δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης
 • Των γνωστικών λειτουργιών

  Ενσωμάτωση σε ακαδημία κολύμβησης

Περισσότερες πληροφορίες: www.aquaactivetherapy.com

Ρεπορτάζ: Νικόλας Τζαβάρας – Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *