ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλείνουν το Ειδικό Νηπιαγωγείο Λαυρίου

Την αναστολή λειτουργίας του Ειδικού Νηπιαγωγείου στο Λαύριο καταγγέλλει ο σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ «Κ. Σωτηρίου» καταλογίζοντας ευθύνες τόσο στην Δ/νση Ανατολικής Αττικής και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, αλλά και στο υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικά…

O κόφτης του ΥΠΑΙΘ χωρίς την παραμικρή ευαισθησία με αποκλειστικό γνώμονα τη λογιστική έφτασε και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Λαυρίου.

Το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Λαυρίου είναι τα σχολεία που χρόνια τώρα η πολιτεία αντιμετωπίζει ως «φτωχούς συγγενείς».

Μετά τους πολύχρονους αγώνες για τη μεταφορά του Ειδικού Δημοτικού σε ανεξάρτητο κτίριο στο Λαύριο (επί σειρά ετών φιλοξενούνταν μέσα στο 3ο Δ.Σ. Λαυρίου) το Ειδικό Νηπιαγωγείο συνέχισε να αντιμετωπίζεται ως δευτερεύουσα ανάγκη. Στην αρχή παραχωρήθηκε χώρος που μοιραζόταν με αποθηκευτικό χώρο!!! του Ειδικού Δημοτικού. Αργότερα παραχωρήθηκε ανεξάρτητος χώρος πάλι μέσα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο με μικρή αίθουσα χωρίς καμία επιπλέον υποδομή. Για χρόνια δε λειτουργούσε.

Στα μικρά διαστήματα που φιλοξένησε νήπια η θέση νηπιαγωγού καλυπτόταν από αναπληρώτρια συνάδελφο συχνά χωρίς ΕΒΠ & ΕΕΠ. Η συνθήκη λειτουργίας ήταν τόσο αποτρεπτική που γονείς που επισκέπτονταν το χώρο τελικά κατέφευγαν σε άλλες πολυδάπανες λύσεις για τα παιδιά τους ή αναγκάζονταν να τα κρατήσουν σπίτι.

Από την περσινή χρονιά η θέση καλύφθηκε από νεοδιορισθείσα μόνιμη συνάδελφο ειδικής αγωγής και λειτούργησε με ένα παιδί.

Φέτος παρά το ότι ξεκίνησε η λειτουργία του με μια νηπιαγωγό, εργοθεραπεύτρια και ΕΒΠ, και οι μαθητές έχουν φτάσει τους 3 (τα οποία φρόντισαν να διασπείρουν), με ευθύνη τόσο της Δ/νσης Ανατολικής Αττικής, όσο και της η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας του Ειδικού Νηπιαγωγείου.

Κατόπιν αυτού η νηπιαγωγός του Ειδικού Νηπιαγωγείου επανατοποθετείται στο ΤΕ του 1ου Ν/Γ Λαυρίου.
2 μαθήτριες προσχολικής ηλικίας (κάτοικοι Λαυρίου) καλούνται να μεταγραφούν σε άλλα ειδικά Ν/Γ της Ανατολικής Αττικής σε απόσταση πάνω από 50 χλμ από τον τόπο κατοικίας τους. Γονείς σε απόγνωση. Στην πραγματικότητα τα παιδιά τους με ειδικές αναγκες εκδιώκονται από το δημόσιο σχολείο και ακυρώνεται η όποια υποχρέωση της Πολιτείας και υποχρεωτικότητα της φοίτησής τους.

Αυτή είναι η απαράδεκτη πραγματικότητα για το πόσο «προτεραιότητα» αποτελεί η ειδική αγωγή στον προκρούστη τμημάτων του Υπουργείου και της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα στο 1ο Ν/Γ Λαυρίου φοιτούν ήδη 3 μαθητές που ενώ έχουν διάγνωση για Τ.Ε. και 2 από αυτούς έχουν ανάγκη υποστήριξης και από ΕΒΠ, το ιδρυμένο οργανικά ΤΕ δε λειτουργούσε λόγω ελλιπών προσλήψεων και μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί μόνο η μια θέση ΕΒΠ.

Η πρόθεση των γονιών που διώχθηκαν από το Ειδικό Λαυρίου να εγγράψουν τα παιδιά τους στο 1ο Ν/Γ Λαυρίου είναι απόλυτα δικαιολογημένη καθώς η «διέξοδος» που προτείνεται από την υπηρεσία να εγγραφούν σε άλλο ειδικό νηπιαγωγείο σε απόσταση πάνω από 50 χιλιόμετρα ισοδυναμεί με στέρηση των παιδιών από την πρόσβαση σε δομή Ειδικής Αγωγής. Ωστόσο η εγγραφή των παιδιών με συγκεκριμένες διαγνώσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν στα πλαίσια της λειτουργίας ενός Τμήματος Ένταξης όχι μόνο δε βοηθάει ουσιαστικά τα παιδιά αλλά την ίδια ώρα επιβαρύνει ιδιαίτερα, με πρόσθετα προβλήματα που αδυνατεί να λύσει, τη λειτουργία του 1ου Ν/Γ Λαυρίου. Το 1ο Ν/Γ Λαυρίου είναι ένα μεγάλο νηπιαγωγείο που αριθμεί πλέον των 60 μαθητών ( 3 τμήματα πρωινά ) και 1 ολοημέρου με φοίτηση χωρίς καμία επιπλέον υποστήριξη με ΕΕΠ & ΕΒΠ.

Η μόνη πραγματική λύση για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση που δικαιούνται είναι η επαναλειτουργία του ειδικού νηπιαγωγείου πέρα και πάνω από κάθε περιοριστικό νομοθετικό πλαίσιο, πέρα από κάθε λογική περικοπών και εξοικονόμησης πόρων και προσωπικού.

Απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου Λαυρίου με πλήρη στελέχωση ΕΕΠ και ΕΒΠ και με επιπλέον ενδεχομένως νηπιαγωγό για την ολοήμερη λειτουργία.

Κανείς μαθητής ειδικών αναγκών εκτός δημόσιας εκπαιδευτικής δομής τέτοιας που έχει ανάγκη και προβλέπεται για τη διάγνωσή του.

Εξασφάλιση, στο επόμενο διάστημα, νέου χώρου με τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την αξιοπρεπή λειτουργία του εδικού Ν/Γ Λαυρίου.

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *