ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: «Εθνική ντροπή προσβασιμότητας»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: “Μηδενική Ανοχή” σχετικά με την δημόσια διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα opengov, για την Σύσταση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση…

Αθήνα, 14/1/2021

«Εθνική ντροπή προσβασιμότητας»

Η διαβούλευση που σήμερα έληξε στο opengov με διακριτικό τίτλο «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας» δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από την αποτυχία του κράτους να εναρμονιστεί και κάνει πράξη όσα διαχρονικά έχει εξαγγείλει.

Οι θεσμοποιημένες μορφές διάκρισης διαθέτουν πολλούς τρόπους και μέσα παρουσίασης. Η εργαλειοποίηση του κοινωνικού χώρου της αναπηρίας είναι μια από αυτές.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ διαχρονικά ενισχύουν την συμπονετική φιλανθρωπία και τον νεοφιλελεύθερο ανθρωπισμό.

Εμείς οι ανάπηροι υπάρχουμε στο κοινωνικό περιθώριο ενός ανθρωπιστικού κόσμου της κανονικότητας.

«Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα», είχε δηλώσει από την ΔΕΘ στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβρη του ‘17.
Ο βιολογικός ντετερμινισμός θεωρεί ότι οι κοινωνικές κατηγορίες όπως το φύλο, η φυλή, η σεξουαλικότητα και η αναπηρία βασίζονται στη βιολογία και αυτό δικαιολογεί την καταπίεση, τον έλεγχο και την ανισότιμη απορρόφηση θεμελιωδών δικαιωμάτων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Με περίσσιο θράσος, η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιώνει από τους ανάπηρους να αποδεχτούν, σαν χρυσόψαρα στην προστατευτική γυάλα, ότι η πρόσβαση στο δομημένο, φυσικό, ψηφιακό περιβάλλον ΘΑ ξανασυζητηθεί από μια δήθεν ανεξάρτητη αρχή που θα την ελέγχει ο πρωθυπουργός, δίχως όμως να διαθέτει αποφασιστικό χαρακτήρα, παρά μόνο γνωμοδοτικό.

Μοιάζει με πλάκα αλλά αποτελεί πραγματικότητα!

Περιμέναμε σχεδόν 20 χρόνια για να αλλάξει το αρχιτεκτονικό απαρτχάιντ που μας απαγορεύει την πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση.

Αναμέναμε τα πρακτικά αποτελέσματα του Ν.Ο.Κ 4067/12 που όριζε το 2020 ως την καταληκτική ημερομηνία των προσαρμογών και σήμερα η ΝΔ, σαν να μην τρέχει τίποτα, μας παρουσιάζει την «Εθνική ντροπή προσβασιμότητας».

Επειδή όμως τα χρυσόψαρα στη γυάλα διαθέτουν τελικά μνήμη να υπενθυμίσουμε ότι διόλου τυχαία τα γραφεία προσβασιμότητας που ήταν επιφορτισμένα με την παρακολούθηση της προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον για τους αναπήρους και τα εμποδιζόμενα πρόσωπα, καταργήθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 από τον τότε υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτήν τη μικρή λεπτομέρεια μοιάζει να έχει ξεχάσει το φερόμενο ως εθνικό αναπηρικό κίνημα το οποίο μαζί με lifestyle ανάπηρους χαριεντίζονται με την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, ο κοινωνικός εταίρος ΕΣΑμεΑ, αγνοώντας το περί δικαίου αίσθημα του κοινωνικού χώρου που δήθεν εκπροσωπεί, θυσιάζει την προοπτική συνειδητοποιημένης αντίστασης και διεκδίκησης, δεν αναζητά τις ευθύνες από το πολιτικό προσωπικό, και όλα αυτά στο όνομα της αναγνώρισής του και των αποσπασματικών κερδών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο θεμελιωτής της σπουδής για την αναπηρία και ακαδημαϊκός Mike Oliver (1945-2019):

Το κίνημα των αναπήρων πρέπει να αποφασίσει πώς θέλει να αναπτυχθεί η σχέση του με το κράτος. Θα συμβιβαστεί με την ενσωμάτωση σε κρατικές δραστηριότητες με την προοπτική αποσπασματικών κερδών στην κοινωνική πολιτική και τη νομοθεσία με το ρίσκο ότι η αντιπροσώπευση στους πολιτικούς θεσμούς θα αγνοηθεί ή θα χειραγωγηθεί; Ή, θα παραμείνει επικριτικό απέναντι στο κράτος και θα επικεντρωθεί σε δράσεις που διεγείρουν συνειδήσεις και οδηγούν σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στην πολιτική και την πρακτική για τη χειραφέτηση των αναπήρων;

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ
Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Το διαβάσαμε: https://www.facebook.com/mideniki.anoxi/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *