ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλοκαιρινό Εργαστήρι Παραμυθιού και Αφήγησης στην Απείρανθο Νάξου

Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης προσκαλεί τους παλιούς και καινούργιους φίλους των λαϊκών παραμυθιών και της αφήγησής τους, σε ένα επταήμερο αντάμωμα-εργαστήρι παραμυθιακής μαθητείας και αφηγηματικών εφαρμογών στην όμορφη Νάξο.

Σε ένα περιβάλλον που ανθεί ο λαϊκός πολιτισμός, θα ταξιδέψουμε μέσα από τα λόγια πολλών ανθρώπων του χτες για να μπολιάσουμε το σήμερα.

Διάρκεια: 6 -13 Ιουλίου 2022

Οι συναντήσεις έχουν δύο μέρη:

Το πρωινό σεμιναριακό και το απογευματινό και βραδινό των δραστηριοτήτων και εφαρμογών.

Α. Στο τετράωρο πρωινό: Γνωριμία με το λαϊκό παραμύθι και τα μυστικά του, τον κόσμο της αφήγησης, με βιωματικές ασκήσεις, παιγνίδια και τεχνικές ιστόρησης, προσέγγιση ιστοριών, παραστασιακή συμβουλευτική, σημειώσεις, βιβλιογραφία

«Ο Μίλα και η Τώρα» το παραμύθι παιδιών για την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό! (Βίντεο)

«Ο Μίλα και η Τώρα» το παραμύθι παιδιών για την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό! (Βίντεο)

Β. Στο απογευματινό-βραδινό: Πρακτικές εφαρμογές αφήγησης σε γωνιές της Απειράνθου, γνωριμία με λαϊκούς αφηγητές, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τους φορείς τους, περιπατητικές διαδρομές στο φυσικό περιβάλλον, με στόχο η ζωντανή πάλλουσα ενέργεια να μπολιάσει τη σεμιναριακή εμπειρία ανακαλυπτικά και αποκαλυπτικά για όσους κι όσες θελήσουν να περπατήσουμε αντάμα.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 6 Ιουλίου (έναρξη 17:00) – 13 Ιουλίου (λήξη 14:00)
Διάρκεια: 31 ώρες (4 ώρες την ημέρα)
Το εργαστήρι αφορά και απευθύνεται σε αρχάριους/ες και σε προχωρημένους/ες εραστές της προφορικής αφήγησης.
Χώρος διεξαγωγής: Ο ειδικά διαμορφωμένος για το εργαστήρι χώρος στην περιοχή Αη Κυρκός της Απειράνθου.

Παράλληλες δράσεις στα πλαίσια του εργαστηρίου με την επιμέλεια, τη γνώση και το γνοιάξιμο του Στέφανου Γανωτή. Όλες οι δραστηριότητες θα αποτελέσουν αφορμή για ανάπτυξη-εμπλοκή του προφορικού λόγου και αφήγησης:

Βραδιές αφήγησης σε γωνιές της Απειράνθου (σχολείο, πλατεία, γειτονιά, καφενεία, αυλές σπιτιών) από τους εμπλεκόμενους του εργαστηρίου και τον εισηγητή του.
-Επίσκεψη στα πέντε μουσεία του χωριού (αρχαιολογικό, λαογραφικό, φυσικής ιστορίας, γεωλογικό, παιδικού πολιτισμού) (χώροι-αντικείμενα-δραστηριότητες)
Πεζοπορίες-από μία ως και 6 ώρες-σε τοποθεσίες ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος του νησιού (Φυσικό περιβάλλον-περιγραφή)
-Εκδρομή σε αρχαιολογικούς χώρους στη Νάξο με πούλμαν (Ιστορική & μυθολογική εμπλοκή-αφηγηματική απόδοση)
Κολύμπι σε παραλίες και θαλάσσιες σπηλιές της Ανατολικής Νάξου (περιγραφή φυσικού περιβάλλοντος)
-Επίσκεψη σε μάντρα βοσκού και συμμετοχή στις καθημερινές ασχολίες (άρμεγμα, κούρεμα, τυροκομία (αξιοποίηση εμπειρικών δράσεων σε αφήγηση)
-Συμμετοχή σε ψάρεμα με καΐκι στην Ανατολική Νάξο (αξιοποίηση εμπειρικών δράσεων σε αφήγηση)
-Νυχτερινές παρατηρήσεις άστρων

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Α. Κόστος εργαστηρίου: 150 ευρώ

Β. Κόστος Διαμονής:
Δωμάτια: Προτείνονται ενοικιαζόμενα εντός του χωριού που είναι κοντά στον χώρο του εργαστηρίου. Έχει γίνει συμφωνία με τα δωμάτια Αναστασίου στην Απείρανθο. Προσφέρονται 3 τρίκλινα (1 διπλό και 1 μονό κρεβάτι) δωμάτια και 1 δίκλινο (2 μονά κρεβάτια) με κοινή εσωτερική αυλή.
Μπορείτε να τα δείτε πληκτρολογώντας «Δωμάτια Αναστασίου Απείρανθος Νάξου» στο Google. Το κόστος διαμονής είναι 60 ευρώ/δωμάτιο/ημέρα. τηλ. κρατήσεων: 6986517333 (Δημήτρης)
Airbnb: Εάν κάποιος δεν καλύπτεται από τα προαναφερόμενα τότε μπορεί να αναζητήσει άλλο καταλληλότερο κατάλυμα εδώ….

Γ. Κόστος Διατροφής:

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια διαθέτουν ψυγείο, κουζίνα και μαγειρικά σκεύη για όσους επιθυμούν να τρώνε εντός.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

Δημήτρης Β. Προύσαλης 6945906008

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *