ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηλιαχτίδα: Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και ΚΔΑΠ ΜΕΑ στη Κοζάνη

Από κοινού ο δήμος Κοζάνης και ο Σύλλογος γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» ανακοίνωσαν την ένταξη του έργου δημιουργίας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, που θα αποτελείται από πέντε μικρές μονάδες – διαμερίσματα, όπου θα διαβιούν από δύο έως και τέσσερις φιλοξενούμενοι με ανεπτυγμένο βαθμό αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης, καθώς και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία.

 

Η ανακοίνωση της Ηλιαχτίδας αναφέρει…

Είναι η αρχή του τέλους ενός μαραθώνιου που ξεκίνησε το 2008 με την απόφαση της τότε Νομαρχιακής και Δημοτικής Αρχής της Κοζάνης σε συνεργασία με τους συλλόγους για τις Δομές που έχει ανάγκη η Κοζάνη και προβλέπονταν χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Η τότε Νομαρχιακή Αρχή ανέλαβε να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, αλλά δυστυχώς δεν έκανε τίποτα με αποκορύφωμα την δήλωση του τότε Υπεύθυνου Τεχνικής Υπηρεσίας “αυτά δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ”. Τότε με πρωτοβουλία της Ηλιαχτίδας αποδέχτηκε ο Δήμος Κοζάνης και προσωπικά ο τότε Δήμαρχος κος Μαλούτας να αναλάβει να υλοποιήσει την μελέτη και για το συγκεκριμένο έργο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Δήμος Κοζάνης διαχρονικά στάθηκε από το 2008 μέχρι σήμερα σταθερά δίπλα στην προσπάθεια της Ηλιαχτίδας για την δημιουργία των στεγών των παιδιών μας κάτι που δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε για πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχιακής και Περιφερειακής Αρχής.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χρηματοδοτεί την λειτουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, με ευρωπαϊκούς πόρους

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χρηματοδοτεί την λειτουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, με ευρωπαϊκούς πόρους

Ευχαριστούμε τον σημερινό Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Κοζάνης και όλους αυτούς που μας βοήθησαν ώστε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα και ζητάμε ένα συγγνώμη για την καθημερινή πίεση που τους ασκούσαμε.
Αυτό που μένει στους γονείς είναι η ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα ζεστό σπίτι για τα παιδιά μας όταν δεν θα είμαστε στη ζωή και επιτέλους θα σταματήσει η μοναδική διέξοδος να είναι οι ψυχιατρικές κλινικές της περιοχής μας.

Το ιστορικό και τη περιλαμβάνει το έργο:
Κτηριακές εγκαταστάσεις Δομών Στήριξης Ατόμων με Νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες στη Ζ.Ε.Π. του Δήμου Κοζάνης: Το χρονικό της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ

Μια προσπάθεια ετών του Δήμου Κοζάνης και του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» ευοδώνεται με την ένταξη της Πράξης «Κτηριακές εγκαταστάσεις Δομών Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Πολλαπλές Αναπηρίες στην Ζ.Ε.Π του Δήμου Κοζάνης» για χρηματοδότηση.

Η πράξη εντάχθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» και στον

Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΕΤΠΑ)», ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το συγκεκριμένο έργο σηματοδοτεί τη συνέχιση μιας σειράς έργων, δράσεων και πρωτοβουλιών του Δήμου Κοζάνης για τα άτομα με αναπηρία, στοχεύοντας στην ένταξή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.

Σημειώνεται, ότι το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, που θα αποτελείται από πέντε μικρές μονάδες – διαμερίσματα, όπου θα διαβιούν από δύο έως και τέσσερις φιλοξενούμενοι με ανεπτυγμένο βαθμό αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης, καθώς και Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.005.075,1, ενώ οι κτηριακές εγκαταστάσεις θα ανεγερθούν στο Ο.Τ.11 της ΖΕΠ Κοζάνης.

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Πηγή: Δήμος Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *