ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η υιοθεσία δεν είναι “εμπόριο”, κύριε Πρωθυπουργέ, και οι εθελοντές δεν είναι “λαθρέμποροι”

Ανοικτή Επίστολή 77 Φιλοζωικών Σωματείων με στόχο να ξεκαθαριστεί ότι… Η υιοθεσία δεν είναι “εμπόριο” και οι εθελοντές δεν είναι “λαθρέμποροι”.

 

Προς:

την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου
τον Πρωθυπουργό Κο. Κυριάκο Μητσοτάκη
το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
το Υπουργείο Εσωτερικών
το Υπουργείο Εξωτερικών
τις Πρεσβείες των ακόλουθων χωρών: Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Βελγίου, Δανίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας, Καναδά

Εδώ και χρόνια, εθελοντές σε όλη τη χώρα έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, τα οποία, όπως ξέρουμε, αποτελούν μια από τις ανοιχτές πληγές της Ελλάδας.

Κάνουμε στειρώσεις, ενημερώσεις, διασώσεις και υιοθεσίες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με μοναδικό γνώμονα την αγάπη μας για τα ζώα και την ευζωία τους. Ελπίδα μας είναι πως η κατάσταση θα βελτιωθεί, πως οι νέες γενιές δε θα κάνουν τα λάθη των παλαιότερων, και πως η χώρα μας, η χώρα που αγαπάμε και στην οποία ζούμε, θα έχει να παρουσιάσει μια πιο αισιόδοξη εικόνα στο μέλλον.

Δυστυχώς, εκτός από τον τεράστιο αγώνα που δίνουμε καθημερινά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ανυπόστατα ψεύδη μιας ακραίας μειονότητας, της οποίας μόνος σκοπός φαίνεται να είναι η δυσφήμιση, και κινητήριος δύναμη το μίσος για τους συνανθρώπους της, αλλά κυρίως για τα ζώα.

Επιτέλους, βαρεθήκαμε να ακούμε για «εμπόριο ζώων» και άλλους ανυπόστατους ισχυρισμούς, ακόμα και από εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας και δημοφιλή τηλεοπτικά κανάλια, που αντλούν τις πληροφορίες τους από ψεύτικες ειδήσεις. Ενώ η παγκόσμια φιλοζωική κοινότητα αγωνίζεται για την εξάρθρωση του εμπορίου και του λαθρεμπορίου καθαρόαιμων από φρικτές φάρμες αναπαραγωγής, και κάνει καμπάνιες ευαισθητοποίησης προωθώντας την υιοθεσία, η Ελλάδα ονομάζει την υιοθεσία «εμπόριο», με επερωτήσεις ακόμα και μέσα στο κοινοβούλιο.

Όχι, δε στέλνονται αδέσποτα ζώα για «πειράματα στο εξωτερικό», γιατί κανένα εργαστήριο δε χρησιμοποιεί ως πειραματόζωα πρώην αδέσποτα με διαφορετική φυλή, ηλικία και ιατρική εικόνα. Ρωτήστε οποιονδήποτε επιστήμονα. Tα ζώα που χρησιμοποιούνται σε πειράματα εκτρέφονται γι’αυτόν το σκοπό και είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών και φυλών. Η παγκόσμια φιλοζωικη κοινότητα μάχεται χρόνια ενάντια σε αυτές τις πρακτικές. Όχι, δε στέλνονται ζώα σε οίκους ανοχής στη Γερμανία. Αυτή είναι η γνώμη μας για την Ευρώπη; Για τους Ευρωπαίους πολίτες; Για τους τουρίστες που στηρίζουν την ελληνική οικονομία εδώ και χρόνια; Αυτή την εικόνα θέλει να προβάλλει η Ελλάδα; Της χώρας που θεωρεί τους εταίρους της κτηνοβάτες, χωρίς αποδείξεις; Όχι, ούτε για λουκάνικα αγοράζουν οι Ευρωπαίοι τα ελληνικά αδέσποτα. Θα ήταν οικονομικά ασύμφορο προφανώς, και όχι μόνο.

Ο φιλοζωικός κόσμος είναι ανοιχτός παγκοσμίως. Φιλοζωικές οργανώσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες και σε χώρες με τεράστιο πρόβλημα αδέσποτων ζώων στηρίζονται σε υιοθεσίες στην Ευρώπη, στην Αμερική και στον Καναδά. Πολλά ζώα από τις βαλκανικές χώρες, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Κύπρο υιοθετούνται στην Ευρώπη. Πολλά ζώα από τη Λατινική Αμερική και τις Μπαχάμες υιοθετούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Πολλοί σκύλοι από την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και τη φρικτή αγορά κρέατος της Κίνας διασώζονται και υιοθετούνται στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για να γίνουν αυτές οι υιοθεσίες είναι πάντα πολύ αυστηροί, όπως και οι έλεγχοι που γίνονται στις υποψήφιες οικογένειες, ενώ όλες οι υιοθεσίες γίνονται ανοιχτά και δημόσια. Δυστυχώς, μόνο στην Ελλάδα η υιοθεσία παρουσιάζεται ως «εμπόριο», και το νόημά της διαστρεβλώνεται – λες και ζούμε σε άλλον πλανήτη.

Είναι δυνατόν; Αυτή την εικόνα θέλουμε να παρουσιάσουμε ως χώρα παγκοσμίως; Αυτές τις αξίες έχουμε ως έθνος; Αυτό είναι το επίπεδο των γνώσεών μας και της ηθικής μας; Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι τα τέρατα που αγοράζουν αδέσποτα από την Ελλάδα και τα εκμεταλλεύονται σε οίκους ανοχής; Οι Ευρωπαίοι πολίτες που έρχονται διακοπές στην Ελλάδα και φεύγουν με μια γλυκόπικρη εικόνα, βλέποντας τόσα αδέσποτα και τόσα αλυσοδεμένα ζώα στη σύντομη διαμονή τους, είναι κτηνοβάτες;

Καθημερινά, όλοι οι εθελοντές δίνουμε μάχη στους δρόμους της χώρας. Αυτό που κάνουμε είναι καθολική διάσωση – απ’την αρχή μέχρι το τέλος: περισυλλογή, φιλοξενία, παροχή τροφής και στέγης, κτηνιατρική φροντίδα, στειρώσεις, εξετάσεις, εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, θεραπείες και χειρουργεία, χρόνος και επαφή με το ζώο ώστε να εμπιστευτεί τον άνθρωπο, και φυσικά υιοθεσία ώστε να μη γυρίσει ποτέ ξανά στο δρόμο. Σώζουμε ζώα από βέβαιο θάνατο με τα ρούχα και τα χέρια μας γεμάτα αίματα, χαρίζουμε τον χρόνο μας ανιδιοτελώς από αγάπη προς τα ζώα, και το μόνο που θέλουμε είναι να τους προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό. Το μόνο που ζητάμε είναι η στήριξη της πολιτειας. Η έμπρακτη στήριξη.

Έχουμε αποδείξει τη δράση μας – κάθε μέρα την αποδεικνύουμε – και οι πράξεις μας θα έπρεπε να είναι διαφήμιση για την Ελλάδα. Αντί αυτού, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με δυσφήμιση, λίβελους, και δημοτικές αρχές που ως επί το πλείστον πράττουν κατά βούληση, που αρνούνται να μας κοιτάξουν στα μάτια, που μας αρνούνται τα βασικά. Και ένα κράτος που δυσκολεύεται να εφαρμόσει απλούς ευρωπαϊκούς νόμους για τα ζώα – μόνο όταν πρόκειται για αδέσποτα, επιτρέποντας τη διακίνηση όλων των άλλων ζώων με σκοπό το εμπόριο.

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετακίνηση οποιουδήποτε ζώου γίνεται εύκολα και νόμιμα με την έκδοση Traces, κάτι που, όπως σωστά προβλέπει η κοινοτική οδηγία, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για ένα ζώο που θα μετακινηθεί με εμπορικό σκοπό η θα υιοθετηθεί. Πρόκειται για ένα σύστημα που εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα ενός ζώου: από πού προήλθε και ποιος είναι ο τελικός αποδέκτης. Είναι μια απλή διαδικασία μέσω της οποίας οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες των χωρών προορισμού ενημερώνονται τόσο για την άφιξη του ζώου όσο και για τον νέο κηδεμόνα. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα – και μόνο στην Ελλάδα – αυτή η σύννομη πρακτική της έκδοσης Τraces είναι πολύπλοκη, έως και ακατόρθωτη, καθιστώντας την υιοθεσία ενός ζώου από Ευρωπαίο πολίτη σχεδόν αδύνατη. Γιατί; Για ποιο λόγο; Γιατί εκδίδονται Τraces για όλα τα ζώα που εμπορευόμαστε και που εκμεταλλευόμαστε – από κατσίκες μέχρι και χέλια – και όχι για τα αδέσποτα, των οποίων η μετακίνηση είναι μη εμπορικού χαρακτήρα; Γιατί; Έφτασαν οι φωνές των παραφρόνων στις αρμόδιες αρχές; Το ελληνικό κράτος και η ελληνική πολιτεία πιστεύει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της είναι κτηνοβάτες; Γιατί δε στηρίζει η πολιτεία τα νόμιμα σωματεία, διευκολύνοντας τη μετακίνηση και την υιοθεσία ζώων;

Οι εθελοντές δεν είμαστε ανεπάγγελτοι, αργόσχολοι, αμόρφωτοι, προβληματικοί άνθρωποι. Για να γίνουν όλα αυτά, έχουν θυσιαστεί προσωπικές περιουσίες, και χρόνος μακριά απο τη ζωή και την οικογένειά μας. Έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας και με άπειρους ξένους εθελοντές που νοιάζονται και παλεύουν για τα ζώα της χώρας μας.

Καθημερινά δίνουμε αγώνα, προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τους δήμους μας, τις τοπικές αρχές και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Ζητάμε ελάχιστα και παίρνουμε ψίχουλα – ψίχουλα σε τροφές, ψίχουλα σε στειρώσεις, ψίχουλα σε οποιαδήποτε στήριξη – και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε από αγάπη για τα ζώα. Και αντί να έχουμε τον σεβασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης για το τεράστιο έργο που προσφέρουμε, η πολιτεια στέκεται εμπόδιο ακόμη και στις υιοθεσίες.

Ίσως σας φαίνεται απίθανο, αλλά υπάρχουν άνθρωποι, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που δίνουν τη ζωή τους για αξίες χωρίς να αποσκοπούν στο κέρδος.

Όποιος μαίνεται και ονομάζει ψευδώς τη διάσωση και την υιοθεσία «εμπόριο» δεν έχει διασώσει ποτέ στη ζωή του ούτε ένα αδέσποτο. Δεν ξέρει τα έξοδα που προκύπτουν από την κτηνιατρική φροντίδα, τις εξετάσεις, τα φάρμακα, την επανεξέταση, το φαγητό, τα χειρουργεία και τη συντήρηση. Τα έξοδα αυτά καλύπτονται ως επί το πλείστον από δωρεές Ελλήνων και ξένων πολιτών, ενώ όποια χρήματα δίνονται με κάθε υιοθεσία, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε το 10% των εξόδων αυτών. Το adoption fee είναι παγκόσμια πρακτική κάθε σωματείου. Διασφαλίζει την κάλυψη κάποιων εξόδων των ζώων από τους μελλοντικούς κηδεμόνες και είναι ένα δείγμα καλής θέλησης και αξιοπιστίας της μελλοντικής οικογένειας του ζώου. Το adoption fee είναι δωρεά στην ουσία, και μόνο στην Ελλάδα, μια μειονότητα που φαίνεται πως ζει σε άλλο πλανήτη ονομάζει το adoption fee εμπορική συναλλαγή. Ντροπή.

Το φιλοζωικό κοινό είναι τεράστιο παγκοσμίως, με εκατομμύρια ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Οι άνθρωποι που μας ακολουθούν και μας εμπιστεύονται χρόνια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετράνε εκατοντάδες χιλιάδες. Μας εμπιστεύονται γιατί οι δράσεις μας είναι ανοιχτές, η δουλειά μας σαφής και η αφοσίωσή μας αδιαμφισβήτητη.

Καταπληκτικές υιοθεσίες γίνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και για την ευημερία των ζώων που σώσαμε από τους δρόμους, που ξενυχτήσαμε πλάι τους, που υποφέραμε μαζί τους και που ταΐσαμε με τα χέρια μας έχουμε αποδείξεις. Ζητήστε τες. Δείτε τη δράση μας, δείτε τις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ιστοσελίδες μας, μιλήστε μαζί μας.

Μιλήστε μαζί μας για να σας πούμε πόσο έχουμε σταθεί πλάι στον Έλληνα πολίτη, ενημερώνοντας, βοηθώντας και ελπίζοντας σε ένα μέλλον καλύτερο. Ρωτήστε μας για τη γνώμη που έχουν για εμάς οι άπειροι Ευρωπαίοι πολίτες που βοηθούν την Ελλάδα, μια χώρα που στηριζόταν πάντα απ’τους φιλέλληνες. Ρωτήστε μας για τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες που έχουν υιοθετήσει ελληνικά αδέσποτα που λατρεύουν – αδέσποτα για τα οποία γράφουν βιβλία και μοιράζονται ιστορίες με την παγκόσμια φιλοζωική κοινότητα. Ρωτήστε μας για τους Ευρωπαίους πολίτες που έρχονται ως τουρίστες και επαινούν την Ελλάδα γιατί εδώ βρίσκουν ανθρώπους σαν εμάς.

Ρωτήστε τη μειονότητα που μας κατηγορεί ποιες είναι οι δράσεις τους ακριβώς. Πόσες ενημερώσεις κάνουν; Πόσες στειρώσεις; Πόσες διασώσεις; Πόσες υιοθεσίες; Γιατί δεν αντιδρούν για το εμπόριο και το παραεμπόριο καθαρόαιμων; Ρωτήστε ποια είναι τα μέλη των σωματείων τους και πόσο ενεργά είναι. Ρώτηστε αν είναι πραγματικά σωματεία, με ενεργούς εθελοντές, όχι απλά ονόματα σε ένα χαρτί. Ποια είναι η λύση τους για το τεράστιο πρόβλημα της χώρας μας, μιας χώρας που λένε πως αγαπούν και που αριθμεί, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τουλάχιστον 3 εκατομμύρια αδεσποτους σκύλους και διπλάσιο αριθμό αδέσποτων γατών; Και πάνω από όλα, ποιες είναι οι αποδείξεις τους;

Επιτέλους, βαρεθήκαμε την πρακτική «φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης». Δεν κρυβόμαστε πίσω από screenshots με κλεμμένες φωτογραφίες και ψεύτικες επικεφαλίδες, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα απολύτως. Ό,τι κάνουμε είναι ανοιχτό, δημόσιο και σαφές. Δεν είμαστε ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου, είμαστε αθώοι, και καλούμε όποιον έχει στοιχεία να τα δώσει δημόσια, χωρίς να κρύβεται πίσω από υπονοούμενα, διαπλοκή, ανθελληνισμό, μίσος για εμάς – Έλληνες πολίτες που δίνουμε τη ζωή μας για μια καλύτερη Ελλάδα – και πάνω απ’όλα, μίσος για τα ζώα.

Ως εθελοντές, έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε την αδικία. Αυτή η διαστρέβλωση της αλήθειας όμως είναι κάτι που δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε άλλο, γιατί δεν αφορά και δεν επηρεάζει μόνο εμάς.

Καλούμε:

Τον Πρωθυπουργό της χώρας σε ανοιχτή συνομιλία μαζί μας. Με εμάς που δίνουμε τη ζωή μας για μια καλύτερη Ελλάδα. Με εμάς που είμαστε στην πρώτη γραμμή.

Τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Εξωτερικών να διευκολύνουν το έργο μας, και να μη γίνονται τροχοπέδη με παρερμηνείες του νόμου και ακατανόητες εγκυκλίους.

Τις Δημοτικές Αρχές σε συνομιλία με τα τοπικά τους σωματεία. Τα ενεργά τοπικά σωματεία, των οποίων οι εθελοντές καθημερινά δίνουν αγώνα ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ζώων και των κατοίκων του Δήμου τους. Αναγνωρίζουμε πως κάποιες τοπικές αρχές συνεργάζονται με και στέκονται δίπλα στους εθελοντές, και για αυτό τους ευχαριστούμε, αλλά δυστυχώς αποτελούν εξαίρεση.

Τις Πρεσβείες να διευκρινίσουν τα αυτονόητα, και να αποκαταστήσουν την εικόνα και την υπόληψη των χωρών και των πολιτών τους, οι οποίες διασύρονται εδώ και χρόνια. Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας για περισσότερες διευκρινίσεις.

Τους Έλληνες Πολίτες να σταθούν για άλλη φορά στο πλάι μας, να έρθουν να μας γνωρίσουν από κοντά, να δουν τη δουλειά μας, να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες μας, να διαβάσουν τις ιστορίες μας, να προσφέρουν εθελοντισμό και να μας βοηθήσουν να παλέψουμε για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν είμαστε απρόσωπα όντα που κρύβονται πίσω από σελίδες – είμαστε πολίτες σαν εσάς, εθελοντές. Έχουμε δουλειές, οικογένειες, προβλήματα και ζωή ίδια με τη δική σας, και όσοι μας έχετε γνωρίσει το ξέρετε πολύ καλά.

Τους Ευρωπαίους Πολίτες να αντιδράσουν, να επικοινωνήσουν με τις πρεσβείες τους, και να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η αλήθεια και η υπόληψή τους.

Τέλος, καλούμε οποιοδήποτε σωματείο συμφωνεί να επικοινωνήσει μαζί μας ώστε να συνυπογράψει.

Την επιστολή συνυπογράφουμε τα ακόλουθα φιλοζωικά σωματεία από Ελλάδα:

‘ΑΓΓΙΖΩΟ’ Φιλοζωικό Σωματείο Κοζάνης
Αδέσποτα Όνειρα
Αδέσποτα Ωρωπιοτάκια
Αδέσποτες Πατούσες Πύργου
Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας
ΑΔΕΣΠΟΤΟΛΟΓΙΟ
Αδεσποτούλια Ξάνθης
Αχαϊκός Σύλλογος για τη Μέριμνα των Ζώων
Γνωρίζω – Αγαπώ – Φροντίζω (GAF)
‘Διασώζω’ – Φιλοζωικό και Πολιτιστικό Σωματείο Καρδίτσας
Ένωση Ζωοφίλων Θήρας Santorini Animal Welfare SAWA
ΕΠΑΑΖ Εταιρεία για την Περίθαλψη Αδέσποτων και Άγριων Ζώων
Ζακυνθινός Όμιλος Μέριμνας Ζώων
ΖΟΕ Σαλαμίνας
Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων)
ΖΩΦΙΨΥ – Φιλοζωικη Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Φιλοθέης–Ψυχικού
Ζωοφιλική Αδέσποτων Πηλίου
Ζωοφιλική Ένωση Αμαλιάδας
Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης
Zωοφιλική Ένωση Μεγάρων
ΖΩΟΦΟΡΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
‘Η Αγάπη’ Φιλοζωικό Σωματείο Δήμου Πυλαίας–Χορτιάτη
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ
Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων
Καταφύγιο Ζώων – Animal Refuge
Κορίνθια Προστασία Αστικής Πανίδας
Κορωπί Πολιτισμός – Περιβάλλον – Ζωοφιλία
Κιβωτός – Animal Rescue Kos
Μέριμνα Αδέσποτων Ζώων Πτολεμαΐδας ‘Οι Μουσούδες’
Παρέμβαση για τα Ζώα – Πρέβεζα
Πήγασος – Φιλοζωικός Σύλλογος Πικερμίου
Πολιτιστικό & Φιλοζωικό Εθελοντικό Σωματείο Ν. Τρικάλων ‘Άρτεμις’
Πολιτιστικό Οικολογικό-Φιλοζωικό Σωματείο ‘Αίσωπος’ Καβάλας
Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Γυθείου
Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Μονεμβασιάς
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ
ΣΠΑΖ – Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων
Στέγη Ζώων Άγιος Φραγκίσκος Ασσίζης
Στέγη Προστασίας Αδέσποτων Ζώων
Στοργή, Φίλοι Ζώων Σκύδρας
Σύλλογος Προστασίας των Ζώων Σητείας “Αλληλεγγύη”
Σωματείο Κύμης Αλιβερίου
Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr
Σωματείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ζώων & Περιβάλλοντος ‘Οδυσσέας’
Σωματείο Φιλόζωων Κεφαλληνίας
Τετράποδη Αγάπη
Φιλανθρωπικός, Φιλοζωικός και Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΥΝ-ωνία
Φιλοζωική Δράση Θεσπρωτίας
Φιλοζωική Δράση Ναυπάκτου
Φιλοζωική Ένωση – Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας
Φιλοζωική Ένωση Βούλας
Φιλοζωική Ένωση Μαλεσίνας – Η Φωνή Των Αδέσποτων
Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Δράση Εθελοντών Δίου-Ολύμπου ‘Ο Περίτας’
Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ένωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης “Ο Άργος”
Φιλοζωική Κομοτηνής
Φιλοζωική Ομάδα Γρεβενών
Φιλοζωική Ομάδα Μαρκόπουλο–Πόρτο Ράφτη
Φιλοζωικη Ομαδα Οι Αδέσποτες
Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου
ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΦΟΜ-ΜΙΑΟ
Φιλοζωικό Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σωματείο ‘Κιβωτός’ (Πολύγυρου)
Φιλοζωικό Πολιτιστικό Σωματείο ‘Φροντίζω’
Φιλοζωικό Σωματείο Άργος Θεσσαλονίκη
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ
Φιλοζωικό Σωματείο Η Αδέσποτη Φωνή
Φιλοζωικό Σωματείο Δεύτερη Ευκαιρία
Φιλοζωικό Σωματείο Ιωαννίνων Κίνηδη για τα Δικαιώματα των Ζώων ΚΙ.ΔΙ.ΖΩ.
Φιλοζωικο Σωματείο Λάρισας ΑnimaL
Φιλοζωικό Σωματείο Λήμνου Αδέσποτες Ψυχές
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ “ΕΛΠΙΔΑ”
Φιλοζωικο Σωματείο Ναυπλίου Αδέσποτοι
Φιλοζωικό Σωματείο Κιλκίς
Φιλοζωικό Σωματείο ‘Οδυσσέας’
Φιλοζωικό Σωματείο Πανοράματος ΄Κύων και Γαλή’
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ MAKE IT PAWSIBLE
Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου
Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας
Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας
Φιλοζωικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δήμου Ευρώτα
Φιλοζωικός Πολιτιστικός Σύλλογος Εθελοντών Κορδελιού–Ευόσμου ‘Πράξη & Δράση’
Φιλοζωικός πολιτιστικός Σύλλογος Φυλής “ΑΓΑΠΑΖΩ”
Φιλοζωικός Σύλλογος Αιγιάλειας ‘Τα Φιλαράκια’
Φιλοζωικός Σύλλογος Θήβας Άγιος Φραγκίσκος
Φιλοζωικός Σύλλογος Κρεστενών “ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”
Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας
Φιλοζωικός Σύλλογος Παγγαίου ‘Η Ελπίδα’
Φιλοζωικός Σύλλογος Πύργου
Φιλοζωικός Σύλλογος Σαλαμίνας ‘Καρδιά’
Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου
Φιλόζωοι Ανατολικού Πηλίου
ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΔΡΑΜΑΣ
Animaid Animal Rescue AMKE
Αnimal Action Aid – Δράση και Βοήθεια για τα Ζώα
Animal Care Lefkas
Filos Dog Rescue – Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Φίλος Διάσωσης Σκύλου
Furever Friends
Help Athens Lonely Cats – Prince Cats House
Let’s Be S.M.A.R.T.
Nine Lives Greece – Οι Επτάψυχες
SAPT Hellas
Save a Greek Stray
Skiathos Cat Welfare Association
Stray Paws Santorini

Συνυπογράφουν τα ακόλουθα φιλοζωικά σωματεία από το εξωτερικό:

Caring for the Animals Trust (Ηνωμένο Βασίλειο)
DASH DOGS UK (Ηνωμένο Βασίλειο)
Dog Rescue Greece (Ολλανδία)
George Animal Center (Ολλανδία)
Graeske HUNDE (Δανία)
Greek Animal Rescue (Ηνωμένο Βασίλειο)
Skylos Strays (Ολλανδία)
Stichting Story of the Strays (Ολλανδία)
Tierschutzverein Tierisch Grenzenlos e. V. – Tiervermittlung (Γερμανία)
Tlapky z Korfu z.s/Paws from Corfu (Τσεχία)

Επικοινωνία: info@savethevoiceless.com

 

Περισσότερα νέα Συλλόγων – Φορέων – ΜΚΟ

 

Πηγή: https://pfpo.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *