ΑΡΘΡΑ

Η χρήση και η εξάρτηση στους χώρους εργασίας… Ένας Οδηγός από το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

Το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ εξέδωσε πρόσφατα τον «Οδηγό αντιμετώπισης της χρήσης & της εξάρτησης στους χώρους εργασίας». Η δημιουργία του είναι το αποτέλεσμα της ευρύτερης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου. Στόχος του Οδηγού είναι να συμβάλει στην ενημέρωση γύρω από τα θέματα των εξαρτήσεων, άλλα και στην ανάληψη στοχευμένων πρωτοβουλιών για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

 

Η εξάρτηση στους χώρους εργασίας λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Το φαινόμενο αφορά τόσο νόμιμες και παράνομες ουσίες, όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όσο και εθιστικές συμπεριφορές, όπως τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο/gaming. Το φαινόμενο εντείνεται την εποχή της πανδημίας, καθώς οι συνθήκες αυξάνουν τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα των ανθρώπων. H εκδήλωση προβλημάτων εξάρτησης μεταξύ των εργαζομένων ή και μελών των οικογενειών τους, επηρεάζει αρνητικά τη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία των ίδιων των εμπλεκομένων, αλλά και τον χώρο εργασίας: την ασφάλεια, την παραγωγικότητα, τις εργασιακές σχέσεις και το ευρύτερο εργασιακό κλίμα.

 

Ο Οδηγός ασχολείται με τα αίτια της εξάρτησης στο εργασιακό περιβάλλον, τον ρόλο των εργοδοτών, τα αναγνωριστικά σημάδια της εξάρτησης στον χώρο εργασίας, την πρόληψη και την υποστήριξη της θεραπείας και επανένταξης των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτητικής συμπεριφοράς.

Στις σημερινές συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη οι χώροι εργασίας να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην πρόληψη των εξαρτήσεων, και, εφόσον χρειαστεί, και στην υποστήριξη της θεραπείας και επανένταξης των εργαζομένων τους. Η υιοθέτηση πολιτικής και μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης έχει πολλαπλά οφέλη, για το σύνολο των εργαζομένων στον εργασιακό τους χώρο, για τις οικογένειές τους, αλλά και την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία.

Η έκδοση του Οδηγού υποστηρίχθηκε από όλα τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου, και την Περιφέρεια Κρήτης, που την έθεσαν υπό την αιγίδα τους, καθώς και από την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία και ανέλαβε την οικονομική της υποστήριξη.

Το προσωπικό και τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ευχαριστούν την Παγκρήτια Τράπεζα, την Περιφέρεια Κρήτης και τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου για την ένθερμη υποστήριξή τους.

Κατεβάστε τον οδηγό…
ΟΔΗΓΟΣ ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ [3,59 MB]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *