ΑΡΘΡΑ

Φτιάξε το δικό σου Παιχνίδι για Τυφλά και Βλέποντα παιδιά!

Πώς θα ήταν να μπορεί εύκολα ο καθένας να δημιουργήσει ηλεκτρονικά παιχνίδια για παιδιά; Και αυτά να είναι αυτόματα κατάλληλα και για τυφλούς;

 

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία SciFY – Επιστήμη Για Σένα ολοκλήρωσε την ανάπτυξη της καινοτόμας εφαρμογής Memor-i Studio.

 

 

scify team

 

Πρόκειται για μία online πλατφόρμα που επιτρέπει στον καθένα να φτιάξει εύκολα και χωρίς γνώσεις προγραμματισμού τα δικά του ηλεκτρονικά παιχνίδια μνήμης τύπου Memory και να τα μοιραστεί δημόσια και δωρεάν. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως τα παιχνίδια που αναπτύσσονται με το Memor-i studio είναι κατάλληλα για χρήση και από τυφλά παιδιά.

Ήδη, με τη χρήση του Memor-i Studio, η SciFY δημιούργησε δύο νέα παιχνίδια για τυφλά παιδιά, καθηγητές ειδικής αγωγής ήδη δημιουργούν και μοιράζονται δικές τους παραλλαγές, και παράλληλα ετοιμάζονται παιχνίδια στα Αγγλικά και άλλες γλώσσες!

Το έργο υλοποιήθηκε από τη SciFY με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Παιχνίδια για τυφλά παιδιά

Πριν από περίπου 1 χρόνο, δάσκαλοι και καθηγητές ειδικής αγωγής ζήτησαν από τη SciFY να δημιουργήσει ένα εργαλείο που θα τους επέτρεπε να φτιάξουν οι ίδιοι νέα εκπαιδευτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά, ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης τους. Παράλληλα, η δίψα των τυφλών παιδιών για νέα τέτοια παιχνίδια είναι μεγάλη. Η SciFY έχει επίγνωση της ανάγκης αλλά και την τεχνογνωσία ανάπτυξης ανάλογων παιχνιδιών, καθώς ασχολείται με το αντικείμενο εδώ και 3 χρόνια. Ήδη, τα 8 δωρεάν παιχνίδια που έχει αναπτύξει αξιοποιούνται σε φορείς που υποστηρίζουν άτομα με τυφλότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η υποδοχή των παιχνιδιών είναι εξαιρετική: μέχρι στιγμής πάνω από 6.000 άτομα τα χρησιμοποιούν σε Ευρώπη και Αμερική και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται.

Χάρη στη χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η SciFY ανέπτυξε το Memor-i Studio, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές παιδιών και εκπαιδευτικών.

 

memori and scify photo_deaf girl plays online game

Memor-i Studio: Μία πλατφόρμα δημιουργίας

Το Memor-i Studio απευθύνεται στη γόνιμη φαντασία όλων μας και δίνει τη δυνατότητα εύκολης δημιουργίας ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών που είναι κατάλληλα όχι μόνο για βλέποντες, αλλά και για τυφλούς! Ο χρήστης ανεβάζει απλά ήχους και εικόνες, και το παιχνίδι δημιουργείται αυτόματα. Πριν καν δημοσιοποιηθεί το Memor-i studio, σχολεία τυφλών άρχισαν να το αξιοποιούν, δημιουργώντας νέα παιχνίδια. Ήδη, τα παιδιά του ΚΕΑΤ με τη βοήθεια της καθηγήτριάς τους πληροφορικής έχουν δημιουργήσει 6 παιχνίδια και έχουμε μάθει ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν!

Νέα παιχνίδια για όλους

Στο πλαίσιο του Memor-i studio η SciFY ανέπτυξε 2 νέες εκδοχές του παιχνιδιού με θέμα τη Γεωγραφία και τη Γλώσσα. Παράλληλα ανέπτυξε εκδοχές του παιχνιδιού και σε άλλες γλώσσες. Μπορείτε να παίξετε τις δύο νέες εκπαιδευτικές παραλλαγές του παιχνιδιού Memor-i με θέμα τη Γεωγραφία και τη Γλώσσα, ή να δημιουργήσετε και εσείς το δικό σας εκπαιδευτικό παιχνίδι και να το μοιραστείτε ελεύθερα, με ένα κλικ στο http://memoristudio.scify.org

 

memori studio logo

Επόμενα βήματα

Ήδη η SciFY υλοποιεί τα επόμενα σημαντικά βήματα: Χάρη σε χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, θα δώσει τη δυνατότητα σε τυφλούς και βλέποντες να παίζουν εκπαιδευτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια memory online μαζί, και θα διοργανώσει νέα τουρνουά βλεπόντων και τυφλών. Φέρνει έτσι πιο κοντά δυο κόσμους που μοιάζουν μακρινοί, αλλά (και) μέσα από το παιχνίδι αποδεικνύονται τόσο κοντινοί!

 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για το έργο Memor-i Studio εδώ ή να δοκιμάσετε τα έτοιμα δωρεάν ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά της SciFY εδώ

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Βασίλης Γιαννακόπουλος, vgia@scify.org, 2114004192 / 6972058648

Βασίλης Σαλαπάτας, vsala@sciy.org, 2110149973 /6974913877

 

Ευχαριστούμε την ομάδα της SciFY – Science For You για το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *