Close Menu
Nevronas

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Όταν χάνεται το πλαίσιο: Τι μπορεί να μας διδάξει ο «Άρχοντας των Μυγών» για τα παιδιά, τον προσανατολισμό και τον ρόλο του ενήλικα

    October 7, 2026

    Η μεγαλύτερη καλλιτεχνική, συμπεριληπτική ομάδα της χώρας με θίασο 80 ατόμων παρουσιάζει τις δικές της Γέφυρες

    October 7, 2026

    Νέος Εκπαιδευτικός Κύκλος DanceDisability: Μια καλλιτεχνικοπαιδαγωγική μεθοδολογία που φέρνει τον χορό πιο κοντά σε όλους

    October 7, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok
    • About Us
    • Αρθρογράφοι
    • Εγγραφή Επαγγελματιών
    • Διαφημιστείτε
    • Επικοινωνία
    • Όροι Χρήσης
    • GDPR
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok
    Nevronas
    Subscribe
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
      1. NEVRONAS LOVES
      2. AUTISM STORIES
      3. ΑΠΟΨΕΙΣ
      4. Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
      5. REFRAME
      6. MORE AND MORE
        • ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
        • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
        • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        • ΕΡΕΥΝΑ
        • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
        • ΙΑΤΡΙΚΑ
        • ΝΟΜΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
        • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      7. AUTISMAP
      Featured

      Όταν χάνεται το πλαίσιο: Τι μπορεί να μας διδάξει ο «Άρχοντας των Μυγών» για τα παιδιά, τον προσανατολισμό και τον ρόλο του ενήλικα

      October 7, 2026
      Recent

      Όταν χάνεται το πλαίσιο: Τι μπορεί να μας διδάξει ο «Άρχοντας των Μυγών» για τα παιδιά, τον προσανατολισμό και τον ρόλο του ενήλικα

      October 7, 2026

      Χρόνος, Ενημέρωση και η Αίσθηση του Ανήκειν: Το ταξίδι μου με τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία Τύπου 1 στην Ελλάδα

      October 5, 2026

      Πρόσκληση Συμμετοχής σε Έρευνα: Αξιολόγηση της αυτοπεποίθησης χρηστών χειροκίνητου αναπηρικού αμαξιδίου

      October 5, 2026
    • PROJECTS
      • NEVRONAS FESTIVAL
      • SCHOOLING FOR ALL
      • LIGHTS OUT ALL IN
      • NEVRONAS SCHOOL EDITION
      • ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ
      • ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Η μεγαλύτερη καλλιτεχνική, συμπεριληπτική ομάδα της χώρας με θίασο 80 ατόμων παρουσιάζει τις δικές της Γέφυρες

      October 7, 2026

      Νέος Εκπαιδευτικός Κύκλος DanceDisability: Μια καλλιτεχνικοπαιδαγωγική μεθοδολογία που φέρνει τον χορό πιο κοντά σε όλους

      October 7, 2026

      Η τέχνη συναντά τον αυτισμό στην ανοιχτή εκδήλωση των Ζωηρών Νημάτων

      October 6, 2026

      Γνωριζόμαστε παίζουμε και διασκεδάζουμε με τον Σύλλογο ΑμεΑ «Εθελοντούμε» στη Θεσσαλονίκη!

      October 6, 2026

      Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Φροντιστή από το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ

      October 5, 2026
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
      • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
      • ΙΑΤΡΟΙ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
      • ΕΤΑΙΡΙΕΣ
      • ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
      • ΒΙΒΛΙΟΓΩΝΙΑ
      • ΒΙΒΛΙΑ
      • ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • SHOP
    • TV
    Nevronas
    Home » Εποχική Γρίπη και Αντιγριπικός Εμβολιασμός. Τι πρέπει να κάνουμε…
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Εποχική Γρίπη και Αντιγριπικός Εμβολιασμός. Τι πρέπει να κάνουμε…

    October 1, 20206 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

     

    Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

    Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξη του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια,αύξηση της θνησιμότητας.

    Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και –παρότι σημαντικά–δεν επαρκούν.

    Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση. Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2020-2021 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο(που διαθέτει άδεια κυκλοφορίας), του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

    Επισημαίνεται ότι, μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώςδεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

    Σημειώνεται ότι αναμένεται πως κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2020-2021, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο από κορωνοïό-2019 (COVID-19). Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

    Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας καιειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητασε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

    1.Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

    2.Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

    • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
    • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
    • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
    • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελούτων οστών
    • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
    • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
    • Χρόνια νεφροπάθεια
    • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
    • Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
    • Σύνδρομο Down

    3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτωςηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

    4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2)και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

    5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

    6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα,που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών τηςγρίπης.

    7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών,ειδικών σχολείων κλπ.),νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

    8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

    9. Άστεγοι.

    10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

    Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

    Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

    • Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετώνπουεμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπηςχρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.
    • Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνώνχορηγείται0,5 ml(ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (FDA, ΕΜΑκ.α.).

    ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

    Το προσωπικό υπηρεσιών υγείας βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθεί από λοιμώξεις κατά την εργασία και να τις μεταδώσει στους συναδέλφους, τους ασθενείς και την οικογένεια του. Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης του προσωπικού υπηρεσιών υγείας προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους, αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και μάλιστα σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (π.χ. βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα κ.α.) ή με χαμηλή ανοσιακή απόκριση και συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρησητης παροχής υγειονομικής περίθαλψηςκατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης. Ιδιαίτερα το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, καθώς και το προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων Ανοσοκατασταλμένων, των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, των Αιματολογικών και Ογκολογικών Κλινικώνκαι των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) πρέπει να είναι στο σύνολό του εμβολιασμένο.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σχετ.3 Υπουργική Απόφαση, το ετήσιο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του προσωπικού υπηρεσιών υγείας σε κάθε νοσοκομείο (δημόσιο, ιδιωτικό ή στρατιωτικό), κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τοπική μονάδα υγείαςείναι ένας από τους δείκτες επιτήρησης συμμόρφωσης του προσωπικού υπηρεσιών υγείας στην εφαρμογή των μέτρων ελέγχου διασποράς μικροβίων,με τους οποίους γίνεται η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των Διοικήσεων των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

    Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε Νοσοκομείου ή άλλου φορέα υγείας που συμπεριλαμβάνεται στο πεδίο εφαρμογής της σχετ. 3Υπουργικής Απόφασης οφείλει:

    1.Να προάγεικαι να διευκολύνειτον απρόσκοπτο αντιγριπικό εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

    2. Να αποστείλει στον ΕΟΔΥ στοιχεία εμβολιαστικής κάλυψης για την εποχική γρίπη των εργαζομένων του φορέα της, συνολικά και ανά τμήμα υψηλού κινδύνου (όπως παραπάνω).

     

    Δείτε αναλυτικά τις Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2020-2021 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός

     

    Πηγή: https://www.moh.gov.gr/

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Previous ArticleΠοια κάψουλα… 16 ημέρες χωρίς Εκπαίδευση!
    Next Article Θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού. Δελτίο Τύπου από τον Οργανισμό i-living

    Δειτε και αυτα

    Η μεγαλύτερη καλλιτεχνική, συμπεριληπτική ομάδα της χώρας με θίασο 80 ατόμων παρουσιάζει τις δικές της Γέφυρες

    October 7, 2026

    Νέος Εκπαιδευτικός Κύκλος DanceDisability: Μια καλλιτεχνικοπαιδαγωγική μεθοδολογία που φέρνει τον χορό πιο κοντά σε όλους

    October 7, 2026

    Η τέχνη συναντά τον αυτισμό στην ανοιχτή εκδήλωση των Ζωηρών Νημάτων

    October 6, 2026

    Γνωριζόμαστε παίζουμε και διασκεδάζουμε με τον Σύλλογο ΑμεΑ «Εθελοντούμε» στη Θεσσαλονίκη!

    October 6, 2026

    Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Φροντιστή από το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ

    October 5, 2026

    Διήμερο Φεστιβάλ «Η Ψυχική Υγεία Έχει Φωνή» στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 09 & 10 Οκτωβρίου 2026

    October 5, 2026
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Όταν χάνεται το πλαίσιο: Τι μπορεί να μας διδάξει ο «Άρχοντας των Μυγών» για τα παιδιά, τον προσανατολισμό και τον ρόλο του ενήλικα

    October 7, 2026

    Η μεγαλύτερη καλλιτεχνική, συμπεριληπτική ομάδα της χώρας με θίασο 80 ατόμων παρουσιάζει τις δικές της Γέφυρες

    October 7, 2026

    Νέος Εκπαιδευτικός Κύκλος DanceDisability: Μια καλλιτεχνικοπαιδαγωγική μεθοδολογία που φέρνει τον χορό πιο κοντά σε όλους

    October 7, 2026

    Θέση εργασίας Λογοθεραπευτή/τριας

    October 7, 2026
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ

    Όταν χάνεται το πλαίσιο: Τι μπορεί να μας διδάξει ο «Άρχοντας των Μυγών» για τα παιδιά, τον προσανατολισμό και τον ρόλο του ενήλικα

    October 7, 2026

    Υπάρχουν βιβλία που δεν τελειώνουν όταν φτάσουμε στην τελευταία τους σελίδα. Κλείνουμε το βιβλίο, όμως…

    Χρόνος, Ενημέρωση και η Αίσθηση του Ανήκειν: Το ταξίδι μου με τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία Τύπου 1 στην Ελλάδα

    October 5, 2026

    «Καθυστερημένη διάγνωση» και διαγνωστική επισκίαση στον αυτισμό (Βίντεο)

    September 26, 2026

    Το θέατρο ως τόπος συνάντησης

    September 20, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Εργαζόμαστε με τα ανάπηρα άτομα και όχι για τα ανάπηρα άτομα, με στόχο το δικαίωμα όλων στην ισοτιμία. Γιατί ότι κάνουμε μαζί… το κάνουμε με επιτυχία!

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Όταν χάνεται το πλαίσιο: Τι μπορεί να μας διδάξει ο «Άρχοντας των Μυγών» για τα παιδιά, τον προσανατολισμό και τον ρόλο του ενήλικα

    October 7, 2026

    Η μεγαλύτερη καλλιτεχνική, συμπεριληπτική ομάδα της χώρας με θίασο 80 ατόμων παρουσιάζει τις δικές της Γέφυρες

    October 7, 2026

    Νέος Εκπαιδευτικός Κύκλος DanceDisability: Μια καλλιτεχνικοπαιδαγωγική μεθοδολογία που φέρνει τον χορό πιο κοντά σε όλους

    October 7, 2026

    Εγγραφείτε στο Newsletter

    Μείνετε συντονισμένοι με όλα τα τελευταία νέα του Nevronas.

    Facebook YouTube X (Twitter) Instagram TikTok
    • Home
    • ΑΡΘΡΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
    • Shop
    © 2026 Nevronas. All Rights Reserved. Designed by LiSolutions.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.